Niğde Üniversitesi Bakü'de Sempozyuma Katıldı

Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun 3.sü 25-27 Mayıs 2016 tarihlerinde Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de gerçekleştirildi.

EĞİTİM 02.06.2016, 08:56 02.06.2016, 08:59
Niğde Üniversitesi Bakü'de Sempozyuma Katıldı
 Niğde Üniversitesi, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi, Kırgızistan Eastern/Mahmud Kaşgari-Barskani Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle yapılan sempozyumda 226'sı Türkiye'den toplam 413 akademisyen sunum yaptı.
Sempozyumun açılış törenine, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazim Hüseynli, milletvekilleri ve çok sayıda bilim adamı katıldı.

Katılımcı sayısı her yıl katlanarak artan Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun üçüncüsüne Türkiye ve Azerbaycan’ın yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs, Dağıstan, Başkurdistan, Tataristan, Doğu Türkistan, Gürcistan, Sırbistan, Bosna Hersek gibi birçok ülkeden Türk Dünyası üzerine bilimsel çalışma ve araştırma yapan çok sayıda bilim insanı toplam 763 bildiri gönderdi. Bunlardan 413 bildirinin programa alınması uygun bulundu.

Sempozyumda; “Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri ve Edebiyatları”, “Kültürler arası ilişkilerin dünü, bugünü ve geleceği”, “Türk Topluluklarının destan, mitoloji ve folkloru”, “Türk ve Dünya edebiyatlarının ilişkisi ve etkileşimi”, “Türk Topluluklarında din ve felsefe”, “Avrasya’da eğitim alanındaki yenilikçi teknolojiler”, “Türk Dünyasında ve modern dünyada çevre sorunları”, “Türk Dünyasında işletmecilik, yönetim anlayışı ve ekonomi”, “Avrasya ve Türk Topluluklarının yazılı ve görsel anıtları”, “Dekoratif sanatlar ve Oryantal eserler”, “Türk Dünyasında sanat”, “Türk Dünyasında medya”, “Günümüz eğitiminin etno-psikolojik sorunları”, “İpek yolunun tarihi ve bugünü”, “Türk Dünyasında ve modern toplumlarda iletişim ve cinsiyet sorunları” ve “Türk Dünyasında Fen Bilimleri Eğitimi” konuları ele alındı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Hüseynli, sempozyumun ilkinin Niğde Üniversitesinin girişimiyle 2014'te Niğde'de, ikincisinin ise 2015'te Kazakistan'ın Almatı şehrinde gerçekleştirildiğini, her iki sempozyumda da önemli sunumların yapıldığını hatırlattı. Sempozyumu Türk dünyasının yakınlaşması açısından önemli bir adım olarak değerlendiren Hüseynli, Türk dünyasının kültür ve edebiyat bakımından diğer kültürlere göre daha zengin olduğunu fakat bunların iyi ve yeterli araştırılmadığını söyledi.

Hüseyinli, sempozyumun üçüncüsüne ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade ederek buradaki sunumların Türk dünyası araştırmalarına büyük katkı sağlayacağını bildirdi.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, düzenlenen sempozyumun ve buna benzer etkinliklerin büyük önem taşıdığını ifade ederek “Atalarımızdan kalan şanlı mazimiz bizlerin üzerine dilimizi, tarihimizi, edebiyatımızı, kültürümüzü, dinimizi ve manevi değerlerimizi araştırma, geliştirme ve koruma sorumluluğu yüklemiştir. Bu görev doğrultusunda elde ettiğimiz tüm bulguları gelecek nesillerimizin birbirlerine daha güçlü bağlarla bağlanmalarını sağlayacak şekilde kullanmalıyız. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun amaçları da bu doğrultuda belirlenmiştir. Temel amacımız; Türk Dünyası ile ilgili konuların akademik bir anlayışla ele alınıp tartışılmasını, Türk Dünyası ile ilgili çalışan bilim insanlarının bir araya getirilerek bilgi üretilmesini, çalışma ve araştırmaları paylaşacak etkileşim ortamının oluşturulmasını ve yeni bakış açılarının sunulmasını sağlamaktır” dedi.

Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas da sempozyumun Türk dünyası üzerine araştırma yapan akademisyenleri bir araya getirmesi, Türk dünyasıyla ilgili nitelikli bilgi üretimine katkı sağlaması ve yeni bakış açıları sunması bakımından büyük önem taşıdığını belirtti.

Türk dünyasını ilgilendiren konuların sempozyumda kapsamlı şekilde ele alınacağını söyleyen Barlas, sempozyumun, dil ve edebiyattan sanat tarihine, iletişime, ekonomiye, kadın konularına kadar çeşitli konuların akademik yaklaşımla tartışılmasına, karşılıklı deneyimlerin paylaşılarak bilimsel araştırmaların gelecek perspektiflerinin belirlenmesine ve Türk dünyasındaki ortak projelere zemin hazırlanmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Milletvekili Ganire Paşayeva ise tüm Türk devlet ve toplumlarını gezdiğini kaydederek "Bizim bugün en önemli konumuz, birbirimizi iyi tanımamamızdır. Bilim adamlarımız bu konuda çok etkili olmalıdır. Bizi bölmeye, parçalamaya çalışanlara karşı birlik modeli üzerinde daha fazla çalışmamız lazım" diye konuştu.

Sempozyum kapsamında bilimsel oturumların yanı sıra sergi, konser, atölye çalışması gibi çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler de gerçekleştirildi. Sempozyumda tüm Türk Dünyası’nı kapsayacak nitelikte “Kökümüz Bir Türk’üz” adlı bir de festival yapıldı. Çeşitli Türk Devlet ve topluluklarına ait adetlerin dans, müzik, şiir, destan ve görsel unsurlarla anlatıldığı “Kökümüz Bir Türk’üz” festivali katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Festival kapsamında Niğde Üniversitesi Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Menekşe Sakarya, Öğr. Gör. Ayşe Gül Gökkaya Tüysüz,  Öğr. Gör. Suna Durdu Zor,  Öğr. Gör. Hamide Tuba Kızılkaya,  Öğr. Gör. Ümmügülsüm Dursun,  Öğr. Gör. Neslihan Demir,  Öğr. Gör. Aliye Türlü tarafından hazırlanan “Türk Dünyası Desenleri ve Giysilerinden Esintiler” isimli defile gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen defilede Türk dünyası desenleri ve giysilerinden modernize edilerek hazırlanmış elbise, yelek ve başlıktan oluşan 63 adet eser yer aldı. Ayrıca Kökümüz Bir Türküz Festivali kapsamında Bakü Avrasya Üniversitesi ile Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi defileleri gerçekleştirildi.

Halk oyunları ekibinin de gösteri yaptığı programda Üniversitemiz Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından, izleyenlerin büyük beğenisini toplayan bir konserde gerçekleştirildi.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)