Üniversitede “Türk dünyasında nevruz” paneli

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, moderatörlüğü Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Koraş tarafından yapılan “Türk Dünyasında Nevruz” başlıklı çevrim içi panel gerçekleştirildi.

EĞİTİM 30.03.2021, 10:08 30.03.2021, 10:09
Üniversitede “Türk dünyasında nevruz” paneli


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, moderatörlüğü Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Koraş tarafından yapılan “Türk Dünyasında Nevruz” başlıklı çevrim içi panel gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hikmet Koraş, konuşmasına Nevruz Bayramının önemine değinerek başladı ve “Türk Dünyasında Nevruz” adlı çevrim içi panele gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek herkes için başarılı bir panel dileyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Paneldeki ilk konuşmayı, Özbekistan Uluğ Bey Milli Üniversitesinden Prof. Dr. Muhabbet Kurbanova gerçekleştirdi. Özbekistan’da kutlanan Nevruz Bayramı hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Muhabbet Kurbanova; “Nevruz, bahar tatilinin yanı sıra İran ve Türk halklarında yeni yılın ilk günüdür. Nevruz kelimesi Farsçada yeni gün anlamına geliyor. Nevruz, İran’dan Orta Asya ve Kafkasya’ya, Kazakistan’ın da dahil olduğu geniş bir coğrafyada kutlanıyor” dedi.

Nevruz’un, 30 Eylül 2009’da UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine kaydedildiğini ve 23 Şubat 2010’da da Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 64. Oturumunda 21 Mart’ın “Uluslararası Nevruz Dünü” ilan edildidiğini belirten Prof. Dr. Muhabbet Kurbanova, Nevruz’un herhangi bir milletin veya kültürün bir bayramı olarak değil, tüm insanlığın mirasının bir parçası olarak kutlanmakta olduğunu da vurgulayarak, Nevruz Bayramının millî birliğin ve beraberliğin de vesilesi olduğunu söyledi.

Paneldeki ikinci konuşmayı yapan Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Perizat Yertayeva, Nevruz’un tarihinin çok eskilere dayandığını söyleyerek sözlerine başladı ve “Nevruz’un özünde, baharla başlayan yeni bir yılın tazeliği ve heyecanı vardır. Uluslar, bu yeni yılın ilk gününün bahar heyecanını, çeşitli mitolojik ve efsanevi unsurlarla örüp, kendi örf ve gelenekleriyle kaynaştırarak yüzyıllar boyu devam ettirmişlerdir. Her toplum Nevruz’u kendisine mal ederek, kendi düşünce ve inanışların mantığı çerçevesinde yorumlamaktadır” dedi.

“Nevruz kutlamaları 1926 yılında, “İslam kalıntısı” gerekçesiyle yasaklanmış 1988 yılında Muhtar Şahanov tarafından yeniden kutlanması gündeme getirilerek 62 yıllık bir aradan sonra Almatı’da kutlanmaya başlanmıştır. 1991 yılından bu yana ise Kazak Türklerinin takviminde 22 Mart, bayram ve resmi tatil günüdür” diyen Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Perizat Yertayeva, konuşmasının devamında Kazak Türklerinde Nevruz ve Hıdırellez başlıklı konular hakkında da bilgiler vererek “Günümüzde Kazakistan’da Nevruz bayramı, her yıl milli ruhla, çok özel bir heyecanla ve geniş bir çerçevede kutlanmaktadır. Yıldan yıla bu bayram yeni anlamlar, yeni değerler kazanarak zenginleşmekte ve gelişmektedir. Nevruz bayramında şehirlerimizin birçok yerinde törenler, şölenler ve başka kutlama faaliyetleri de gerçekleştirilmektedir” açıklamalarını sonlandırdı.

Dr. Öğr. Üyesi Perizat Yertayeva’nın ardından sözü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Meder Saliev aldı. Nevruzun tüm Türk topluluklarında bayram olarak kutlandığını ve halende kutlanmakta olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Meder Saliev, Kırgızlar arasında Nevruzun çok eskiden beri kutlandığını, tarihinin net bilinmemekle birlikte çok eskilere dayandığını ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Meder Saliev panel konuşmasının devamında, Kırgızistan Cumhuriyetinde de Nevruzun 1991 yılından sonra milli bayram olarak kabul edildiğini ve resmi olarak kutlanmakta olduğunu vurgulayarak yapılan Nevruz kutlamaları hakkında detaylı bir bilgilendirme yaptı.

Kırgızistan’da kutlanmakta olan Nevruz Bayramında her kurumun kendi imkânlarına göre çeşitli törenler düzenlediğini ve halkın nevruz bayramına büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Meder Saliev, bu bayram öncesi de çeşitli hazırlıklar yapıldığını aktardı.

Yoğun bir katılım ile gerçekleşen “Türk Dünyasında Nevruz” adlı çevrim içi panelin son konuşmasını Üniversitemiz Avrasya Araştırmaları Anabilim Dalı öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Kasım gerçekleştirdi. Herkesin Nevruz bayramını kutlayarak söz alan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Kasım panel açıklamalarında, Nevruzun amacının ne olduğu, Nevruz’un tarihsel gelişimi ve günümüzde gerçekleşen kutlamalar hakkında detaylı bilgiler verdi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)