700 Bin Ton Patates Tarlada Kaldı

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patatesin maliyetinin 35 kuruş olduğunu ancak tarlada 18-22 kuruş arası alıcı bulduğu için üreticilerin büyük bir çoğunluğunun hasat yapmama kararı aldığını belirterek, "Şu an tarlada 700 bin ton patates hasat edilmeyi bekliyor" dedi.

GÜNDEM 02.09.2016, 16:47 02.09.2016, 16:50
700 Bin Ton Patates Tarlada Kaldı
Türkiye'de üretimin 5'te 1'ini karşıladığı için 'Patates deposu' olarak bilinen Niğde'de patates hasadının ağustos ayının başında başladığını belirten Veli Kenar, düşük fiyat nedeniyle üreticinin hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Kayıtlara göre bu yıl 210 bin dekar alanda patates ekimi yapıldığını belirten Kenar, "Bu yıl yaklaşık 730 bin ton rekolte bekliyoruz ve bunun 30 bin tonu da hasat edilmiş durumda" dedi.

Geçen yıllarda patatesin kilosunun 5 liraya kadar çıktığını hatırlatan Veli Kenar, bu yıl ise tarladaki fiyatının maliyetin çok altında olduğunu söyledi. Patates eken çiftçilerin zarar ettiğini belirten Veli kenar, şunları söyledi:
"Patatesin kilosu bu yıl 18-22 kuruş arasında alıcı buluyor. Patatesin maliyeti ise 35 kuruş. Hallerde de 50-60 kuruş arasında satılıyor. Patatesin maliyetinin altında alıcı bulması, üzerine bir de tarlada toplama ve nakliye masrafı eklenmesiyle çiftçilerimiz zarar edeceği için bu yıl patatesi hasat etmeme kararı aldı. Üreticilerin tamamına yakını hasadı durdurup fiyatlar yükselir umuduyla beklemeye başladı. Şu an tarlada 700 bin ton patates hasat edilmeyi bekliyor. Bu kayıtlı tarlalardan beklenen rekolte. Kayıt dışı ekimlerle tarlada bırakılan patates 700 bin tonun üzerindedir. Geçen yıl da yine fiyatların düşük olması ve pazar sıkıntısı nedeniyle alıcı bulamayan yaklaşık 100 bin ton ya hayvan yemi olmuş ya da çöpe atılmıştı."

"FİYATLAR ÇOK DÜŞÜK"

Hasat yapan bazı çiftçiler ise, borçları olduğunu, zararına da olsa hasat etmek zorunda olduklarını söyledi. Bu çiftçilerden biri olan İsmail Beklen, 300 dekara patates ektiğini belirterek, "Şu ana kadar 50 dekar alandaki patatesimi söktüm borçlarımı kapatmak için. Ama şu an 250 dekar alanda patatesimi bekletiyorum. Toprakta bekletmemizin nedeni patatesin fiyatlarının düşük olması. Fiyatların çok aşırı düşük olması nedeniyle toprakta bekletiyoruz. Hükümetimizden patates fiyatlarıyla ilgili bir çalışma bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)