Çiftçilere Anızları Yakmayın Uyarısı

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, anız yakma konusunda çiftçileri uyararak, anız yakmanın hem toprağa hem de orada yaşayan canlılara zarar verdiğini vurguladı.

GÜNDEM 29.06.2018, 18:18 29.06.2018, 18:18
Çiftçilere Anızları Yakmayın Uyarısı

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, anız yakma konusunda çiftçileri uyararak, anız yakmanın hem toprağa hem de orada yaşayan canlılara zarar verdiğini vurguladı.
Müdür Baş, anızların yakılmaması gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulundu. Anız yakmanın toprağa ve çevreye zarar verdiğini belirten Baş, anız yakma sonucu toprakta yaşayan ve gözle görülemeyen faydalı mikroorganizmaların yok olduğunu söyledi.

Organizmaların yok olması sonucu toprağın yaşayan bir varlık olmaktan çıkacağını kaydeden Müdür Baş , "Bitki artıkları ve anızlar toprağın su tutma kabiliyetini artırır, toprağınız daha az suya ihtiyaç duyar. Anız yakmayarak toprağınızın organik madde seviyesini artırabilirsiniz. Anız yakmak tehlikeli bir iştir. Özellikle henüz hasadı yapılmamış tarlaları yanlışlıkla yakabilir ve komşularımızın bir yıllık emeğini boşa çıkarabilirsiniz" dedi.
Anızın yakıcı güneş ışınlarının direkt olarak toprağa temas etmesi sonucu topraktaki rutubetin hızlı bir şekilde kaybolmasını engellediğine işaret eden Baş, "Saman parçacıklarının üzerindeki parlak ve kavisli yüzey güneş ışınlarını kırar ve yansıtır. Böylelikle topraktaki rutubet hızlı bir şekilde uzaklaşmamış olur. Anızlar toprak yüzeyinde bırakılır ise toprak işlemede kullanacağımız akaryakıt miktarında azalmalar olur. Anızlar toprak yüzeyinde bırakılır ise yüksek kireçli ve kaymaklı ama sorun yaşanan topraklarda tohumların çıkışını kolaylaştırır. Ve yine anız yakmayarak dünyayı birlikte paylaştığımız canlılara yaşam hakkı tanımış oluruz. Özellikle fareyle mücadelede olmazsa olmazımız yılanlar anız yakılması sonucunda yok olmaktadır" diye konuştu.
Çiftçilerin anız yakmak için öne sürdükleri mazeretlerin başında toprak yüzeyinde kalan bitki artıklarının ekimi sabote ettiğinin söylendiğine işaret eden Baş, "Fakat ben şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki yeni kullanımı yaygınlaşan toprak işleme makineleri sayesinde anız bir problem olmaktan çıkmıştır. Özellikle toprak frezesi yani dik freze rotovatör ve anıza ekim mibzeri gibi makineler anızı problem olmaktan çıkarabilir. Bu topraklar baba, dede mirası değil çocuklarımızın geleceğidir. Anız ve saman toprağın hakkıdır. Keşke ülkemizde bir kaba yem problemi olmasa da samanı hayvanlara yedirmek yerine tamamen tarlalara savurmuş olsak. İnşallah o günlerde gelir."

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)