Engelli Eşine Destek Olmak İçin Evini Terzi Atölyesine Çevirdi

Niğde merkez Şahinali Mahallesinde İkamet eden ve eşine destek amacıyla çalışma hayatına atılan 2 çocuk annesi Refiye Tokmak, evde boş oturmak yerine SODES ve HÜGAKET ‘in başlattığı dikiş, nakış kursuna gitti. Gittiği kurstan aldığı günlük 10 TL’yi biriktirerek aldığı overlok makinesi ve dikiş makinesiyle evine kurduğu terzi atölyesiyle Hem İşini Yapıyor, Hem Engelli Eşine Bakıyor, Hem de Evinin geçindiriyor.

GÜNDEM 29.03.2018, 09:38 29.03.2018, 09:38
Engelli Eşine Destek Olmak İçin Evini Terzi Atölyesine Çevirdi

Niğde merkez Şahinali Mahallesinde İkamet eden ve eşine destek amacıyla çalışma hayatına atılan 2 çocuk annesi Refiye Tokmak, evde boş oturmak yerine SODES ve HÜGAKET ‘in başlattığı dikiş, nakış kursuna gitti. Gittiği kurstan aldığı günlük 10 TL’yi biriktirerek aldığı overlok makinesi ve dikiş makinesiyle evine kurduğu terzi atölyesiyle Hem İşini Yapıyor, Hem Engelli Eşine   Bakıyor, Hem de Evinin geçindiriyor.

Evinin bur odasına terzi atölyesine çeviren iki çocuk annesi 45 yaşındaki Refiye Tokmak; “Eşim 9 yıl önce geçirdiği iş kazası sonrası sakatlanarak tekerlekli sandalyeye bağlı kaldı. Eşim sakatlanınca sıkıntılar yaşadık. Bende HÜGAKET ve SODEs’in açmış olduğu tekstil kursunu duydum ve komşularımın da yardımıyla müracaat ettik. Müracaatım kabul edildi ve kursa gitmeye başladım. Gittiğimi kurstan günlük 10 TL’de ücret veriliyordu. Hem dikiş nakış öğrendim hem de 10 TL ücret aldım. Aldığım günlük 10 TL ücreti biriktirmeye başladım. Tekstil kursu üç ay gibi bir süre sürdü ve bende bu üç aylık sürede devamlı gittim dikiş nakışı öğrendim. Kurs bittikten sonra sertifikamı aldım. Aldığım sertifika ile ne yapabilirim diye düşündüm ve aklıma evimin bir odasını terzi atölyesine çevirmek geldi. Kurstan alarak biriktirdiğim para ile bir overlok makinesi aldım. Ayrıca kendimin de bir dikiş makinesi vardı. Şuanda evim kadınların verdikleri siparişleri yapıyorum. Yani evin hem Erkeği hem de kadını oldum.  Kadınlar yaptırmak istedikleri şeyleri yastık yüzü pike gibi siparişler veriyor ve belirli bir ücret karşılığında dikip hazırlayıp kadınlara veriyorum. Bu şekilde ailemin giderlerini karşılamak için bir gelir sağlıyorum. Aldığım overlok ve dikiş makinesi ile engelli eşimin ve çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılıyorum. Evime açtığım terzi atölyesinde sipariş üzerine çalışıyorum. Bu dikiş makinesi ve overlok makinem benim ekmek teknem ve geçim kaynağım. Bu dikiş makinesiyle hem işimi yapıyorum, Hem engelli eşimle ilgileniyorum, hem de ailemi geçindiriyorum. Kadınlar her şeyi yapar yeter ki istesinler” dedi.

Niğde Gümüşler Kasabasında geçirdiği iş kazası sonrası 9 yıldır tekerlekli sandalyeye bağlı kalan Refiye Tokmak’ın eşi Zafer Tokmak; “  Kocası ben engelli olmam sonrası eşim terzilik öğrenerek evimize kurduğu terzi atölyesiyle geçimimizi sağlıyor eşimden Allah razı olsun” diye konuştu.

Hüdavend Hatun Kadın Çocuk ve Gençlik Dernek Başkanı Fatma Büyükakkaş; “ Hüdavend Hatun Kadın Çocuk ve Gençlik Derneğimizin açmış olduğu çeşitli kurslar bulunmaktadır. Refiye Tokmak ablamızda bizim kursumuza müracaat etmişti. Bu müracaatını biz değerlendirerek dez avantajlı gurupların meslek edindirilmesi ve istihdama kazandırılması noktasında açtığımız tekstil kursuna katıldı ve daha sonra sertifikasını aldı. Sertifikasını aldıktan sonra kendi mahallesinde dikiş konusunda yardımcı olabilmek için evini terzi atölyesine çevirdi. Evde bulunan engelli eşine rağmen engelli eşinin bakımını da üstlendiği gibi evinde dikiş dikerek aile bütçesine katkıda bulunmakta” dedi.

 

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)