Niğde Lahana Üretiminde 2. Sırada

Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Asım Baş, lahana üretiminde Samsun ilinden sonra Niğde’nin geldiğini ve Türkiye’nin lahana ihtiyacının 90 bin tonunu Niğde’nin ürettiğini ifade etti.

GÜNDEM 26.09.2017, 17:35 26.09.2017, 17:38
Niğde Lahana Üretiminde 2. Sırada

Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Asım Baş, lahana üretiminde Samsun ilinden sonra Niğde’nin geldiğini ve Türkiye’nin lahana ihtiyacının 90 bin tonunu Niğde’nin ürettiğini ifade etti.

Lahana Üretiminin ağırlıklı olarak Bor ve Ulukışla ilçelerinde ekimi yapıldığını ifade eden Müdür Baş; “ 2016 yılında 13 köyde 17 bin 920 dekar alanda 788 çiftçi ile üretim yapılmakta olup 91 bin 977 ton lahana üretimi gerçekleşti. 2017 yılında ise 17 bin 930 dekar alanda üretimin yapıldığını ve 101 bin 756 ton üretim gerçekleşirken geçen yıla göre bu yıl 10 dekar alanda fazla lahana ekimi yapıldı. Lahana üretimi ağırlıklı olarak Bor ve Ulukışla ilçelerimizde üretimi yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Lahananın fiyatının geçen yıl ile bu yıl aynı olduğunu söyleyen Baş; “, Niğde'nin lahana üretiminde ikinci sırada olduğunu ve 17 bin 930 dekar alanda lahana ekimi yapıldığını, geçen yıl 17 bin 920 dekar alanda ekimi yapılan lahananın fiyatı ise geçen yılla aynı. Şuanda lahana fiyatı 1.50 TL ile 2Tl’den satılmaktadır” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Asım Baş, lahana üretiminde Niğde’nin ikinci sırada yer aldığını belirterek, hem erkenci hem de sezon içinde kademeli üretim yaparak piyasaya uzun süreli bir ürün arzı gerçekleştirdiğini söyledi.

Niğde’de 17 bin 930 dekar alanda tarımı yapılan lahananın önemine değinen Baş "Özellikle toprak pH’sının ve kireç miktarının yüksek olduğu Ulukışla ve Bor’un köy ve kasabaları ile Niğde Merkez Sazlıca kasabasında tarımı yapılan lahana bu bölgeler için vazgeçilmez bir bitkidir" dedi.

Baş "Şu an lahana tarımı yapılan tarlalarda yetişebilecek yonca, mısır ve şeker pancarı bitkilerine göre lahananın getirisi daha fazla olup, ilimizin ülkemiz pazarında tanınıyor olması da bir avantajdır. Lahana yetiştiriciliğinin kaliteli tohumluk ve fide yetiştirmede yaşanan zorluklar başta olmak üzere sorunları bulunduğu, bu sorunların yanı sıra aynı topraklarda rahatlıkla yetiştirilebilecek karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası gibi benzer bitkilerle ürün çeşitlendirmesine gidilmesi gerekiyor. Turşu ve konserve gibi fabrikasyona yönelik çalışmalarında lahananın daha fazla değer bulmasında önemli bir faktördür. Üreticilere bereketli bir hasat sezonu diledi’ diye konuştu.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)