SGK'dan Vatandaşlara Uyarı

Niğde SGK İl Müdürü Mustafa Turan, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin kanunun 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını ve bunların gecikme cezalarını kapsadığını söyledi.

GÜNDEM 07.09.2016, 09:09 29.08.2018, 14:18
SGK'dan Vatandaşlara Uyarı
Niğde SGK İl Müdürü Mustafa Turan, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin kanunun 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını ve bunların gecikme cezalarını kapsadığını söyledi.

SGK İL müdürü Turan; “Kanun kapsamında borcunu peşin yada taksitli ödemek isteyenler 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurabilecekler. Borcunu peşin yada taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilecekler^” dedi.
Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran esnafın icra ve haciz işlemlerinden kurtulacağını, teşviklerden yararlanabileceklerini belirten Turan, ayrıca gecikme cezalarının affedileceğini, bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkının, borç aslına eklenerek tahsil edileceğini vurguladı.

Yapılandırma kapsamında idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’sinin silineceğini ifade eden Turan, “Yanı 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek” dedi.

Yapılandırma kapsamında SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısının alınmayacağına vurgu yapan Turan, SGK’ya borcu olanların peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabileceklerini, böylece 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit (36 ay) vade ile ödenebileceğine dikkati çekti.

Yapılandırmanın Genel Sağlık Sigorta borçlarını (GSS) da kapsayacağına değinen SGK İl Müdürü Turan, 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların gecikme cezası ve gecikme zamlarının silinerek borç aslını vade farkı uygulamaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebileceğinin altını çizdi.

Turan; “Gelir testi yaptırmamış olanlar 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat edebilecekler. Belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primleri ödenme imkanına kavuşmuş olunacak. Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayan genel sağlık sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler” dedi. SGK İl Müdürü Turan, borçlarını yapılandıran işverenlerin yararlanacakları konulara daişaret ederek bu konuda şunları söyledi:

“Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işveren; bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek. Ayrıca daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek.

Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirasını aşmayanlar silinecek.

Kanun kapsamında SGK borcu olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, taksitlendirme süresi içerisinde cari ay prim borçlarının, bir takvim yili içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma haklarını kaybedecekler.

Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası primlerinin asılları ile bu alacaklara (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanack tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgecilecek.
Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malulluk aylığı bağlandıktan sonra kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla, bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak.” diye konuştu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)