Ziraat Odası Dane Kaybına Karşı Uyardı

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde’de hububat hasat döneminin başladığını belirterek, çiftçileri ekinlerin biçilmesi sırasında yaşanan dane kayıplarına karşı uyardı.

GÜNDEM 25.06.2018, 18:24 25.06.2018, 18:24
Ziraat Odası Dane Kaybına Karşı Uyardı

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde’de hububat hasat döneminin başladığını belirterek, çiftçileri ekinlerin biçilmesi sırasında yaşanan dane kayıplarına karşı uyardı.

Niğde’de 2018 yılı hububat hasat döneminin başladığını biçerdöverin hasat esnasında olası dane kaybının çiftçinin yanı sıra ülke ekonomisine de büyük zarar verdiğini vurgulayan Kenar, “Çiftçilerimiz tarlalarını biçtirirken biçerdöverin arkasından dökülen sapları ve desteleri mutlaka kontrol etmelidirler. Dökülen danelerin fazla olduğunu gördükleri anda biçerdöver operatörlerini uyarsınlar. Uyarılara aldırmıyorsa il ve ilçe tarım müdürlüklerimize veya ziraat odalarımıza hemen bildirmelerini istiyoruz. Bizlerin haberdar olmaları halinde zaman saat fark etmeksizin duruma biz müdahil oluruz ve çiftçimizin hakkını sonuna kadar koruruz.” dedi.

Dane kaybının yüzde üç oranının geçmemesi gerektiğini vurgulayan Kenar, “Dane kaybının en fazla yüzde 3 oranında olması gerekir. Aslında yüzde üç oranı da çok yüksek, ama yapacak bir şey yok. Geçmiş yıllarda yaptığımız kontrollerde yüzde 20’nin üzerinde dane kayıplarına rastladıklarımız olmuştu. Bu sebeple çiftçiler tarlası biçilmeye başladığı anda biçerin arkasından kontrollerini yapsınlar. Biçerdöverci akrabamız ya da tanıdığımız diyerek boş vermek ekonomik anlamda büyük kayıplara yol açacaktır. Dane kaybının fazla olması, ülke ekonomisi ve milli servetin kaybolmamasına sebep olur. Milli bir servetimiz yok oluyor. Biçerdöverlerde dane kaybı fazla olduğu için ekin biçildikten sonra yağan yağmurla birlikte tarlalar tohum saçılmış da yeniden ekilmiş gibi gözüküyor. Çiftçilerimiz zaten zarar ediyor, bir de dane kaybıyla daha fazla zarara uğramasın ve ekinlerini biçtirirken kontrollerini çok iyi yapsınlar. Biz hasat dönemi sürekli sahalarda olacağız. Bu vesile ile çiftçilerimizin bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.



Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)