Beslenme Alışkanlıkları Yaşam Boyu Sürer

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç , sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin herkes için özelliklede çocukların sağlıklı gelişimi için çok önemli olduğunu söyledi.

SAĞLIK 11.10.2019, 16:36 11.10.2019, 16:40
Beslenme Alışkanlıkları Yaşam Boyu Sürer

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç , sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin herkes için özelliklede çocukların sağlıklı gelişimi için çok önemli olduğunu söyledi.

Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıklarının yaşam boyu sürdüğünü belirten Dr. Koç, “Gerek ailede gerekse okulda beslenme eğitiminin yeterli düzeyde olması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında önemli yer tutmaktadır.  Öğün atlamamak, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimini azaltmak bu alışkanlıkların başında yer alır. Çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme alışkanlıkları önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Çocukluk dönemindeki hatalı beslenme uygulamaları, yüksek tansiyon, kalp ve obezite (aşırı şişmanlık) gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır.  Obezite yani şişmanlık, genetik ve çevresel etkileşimleri olan, sadece irade yetersizliği ile açıklanamayacak kadar ciddi, psikolojik faktörlerin de etkin olduğu karmaşık ve kronik bir hastalıktır. Obezite ile fazla kilolu olma arasında fark vardır. Obezite vücuttaki yağ dokusunun gereksiz yere fazla olmasından fazla kiloluluk “ideal vücut ağırlığının” üstünde olmak demektir.  

Obezite, birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin oluşturan, önlenmediği takdirde yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişen yaşam koşulları nedeniyle hem yetişkinlerde hem de çocuklarda şişmanlığın ve obezitenin görülme sıklığı gittikçe artmakta, sağlık üzerindeki etkileri ciddi boyutlara ulaşmaktadır.  Sağlık Bakanlığımızca, obezitenin azaltılması çalışmaları kapsamında, toplumda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmek, fiziksel aktivite düzeyini artırmak ve sağlıklı yaşam kültürünün yerleşmesini sağlamak amacıyla yapılan rutin çalışmalar dışında özel gün ve haftalarda farklı etkinliklerin düzenlenmesi konuya olan farkındalık düzeyinin artmasını sağlamaktadır” dedi.

 

 

 

 

                 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)