Çok İlaç Değil, Doğru İlaç İyileştirir

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, son yıllarda yapılan araştırmalarda bilinçsiz ilaç kullanımının en üst seviyeye çıktığını belirterek, İç Anadolu bölgesinde Niğde’nin birinci sırada olduğunu söyledi.

SAĞLIK 08.07.2019, 17:59 08.07.2019, 18:00
Çok İlaç Değil, Doğru İlaç İyileştirir

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, son yıllarda yapılan araştırmalarda bilinçsiz ilaç kullanımının en üst seviyeye çıktığını belirterek, İç Anadolu bölgesinde Niğde’nin birinci sırada olduğunu söyledi.

Vatandaşları fazla antibiyotik kullanılmaması konusunda uyarılarda bulunan Dr. Değirmencioğlu: “Antibiyotikler, bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bakterileri öldüren, üremesini durduran ilaçlardır. 1940’larda penicilin bulunmasıyla enfeksiyondan kaynaklanan ölümlerinin büyük bir kısmı engellenmiş oldu. Günümüzde pek çok hastalık türlerinde, pek çok antibiyotik kullanılmakta ancak antibiyotiklerin akılcı (rasyonel) kullanılması büyük önem arz etmektedir. Akılcı ilaç kullanımı“ Kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, en düşük maliyetle kolayca sağlayabilmeleri” olarak tanımlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ ) verilerine göre tüm ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçete edilmekte, dağıtılmakta veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır. Ülkemiz sağlık harcamalarının yaklaşık % 60’ının ilaç harcamalarından oluşması endişe verici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 15 civarındadır. Bu ilaçlarda ise yüzde 44’lük oranla başı antibiyotikler çekmektedir. 2013 yılı Reçete Bilgi Sistemi (RBS) verilerine göre, ülkemiz aile hekimlerinin antibiyotik reçeteleme yüzdesi yüzde 33,95’tir. İç Anadolu Bölgesinde bu oran yüzde 32,32 iken, ilimizde ise yüzde 36,5ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir” şeklinde konuştu.

Yalnızca bakterilere karşı etkili olan antibiyotiklerin, virüslere bağlı grip gibi enfeksiyonları tedavi etmediğine değinen Dr. Değirmencioğlu “Antibiyotikler, ateş düşürmezler. Uygun doz ve şekillerde kullanılmaları ile hastalığın kaynağı olan enfeksiyonları ortadan kaldırmaları sonucunda ateş düşer. Burun akıntısı, öksürük, soğuk algınlığı gibi genellikle kendi kendine iyileşebilen semptomlar ve/veya hastalıklar antibiyotik kullanımını gerektirmez. Aksine yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde antibiyotik kullanımı bakterilerin ileriki dönem ilaç tedavilerine karşı direnç göstermesine yol açabilir. Hekime danışmadan antibiyotik ve ilaçları kullanmamalıyız. Antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesidir. Antibiyotik direnci tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Antibiyotik-dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve  hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile, direnç nedeniyle ölümcül olabileceğine, insanlığın antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumu ile karşı karşıya kalacağını,  bu sorunun günümüzü ve geleceği etkileyen küresel bir tehdit olduğunu belirtmektedir” diye konuştu.

Değirmencioğlu; “  Mikroorganizmalarda direnç gelişimi, Dirençli bakterilerle hastane enfeksiyonu gelişimi, Süper enfeksiyonların ortaya çıkması, Bağışıklık sistemi değişiklikleri, allerjik reaksiyonlar, faydalı floranın(bakterilerin) baskılanması, v.b ile organizmanın enfeksiyona direncinin kırılması, Hedef organlarda bozukluklar gelişimi,Tedavi maliyetinin artması.  Bir antibiyotiğin bulunması ve piyasaya verilmesi için ortalama geçen süre 14 yıldır,  bir antibiyotik için harcanan para ise 85 milyon dolardır. Hastaya en iyi tedaviyi uygulamak için en geniş (spekturumlu) etkili ve en pahalı ilaç kullanmak her zaman doğru olmayabilir. Yazılı ve görsel basın bildirileri, hastaların ve sağlık çalışanlarının bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak ve halkımızda Akılcı İlaç Kullanımı konusunda davranış değişikliği oluşturmak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. İlaçlarınızı Belirlenen Süre Ve Miktarda Kullanın” şeklinde konuştu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)