Eczacılar Odası Başkanından Muadil İlaç Açıklaması

Niğde Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Nihat Öztürk, son zamanlarda gündeme getirilmek istenen muadil ilaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 16.01.2020, 14:26 17.01.2020, 12:05
Eczacılar Odası Başkanından Muadil İlaç Açıklaması

Niğde Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Nihat Öztürk, son zamanlarda gündeme getirilmek istenen muadil ilaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bilimsel alt yapısı olunmadan vatandaşları zaman zaman yanlış bilgilendirilerek eczacılara ve doktorlara tepkiler gösterildiğini söyledi. Bilgiye dayanmadan vatandaşları yanlış bilgilendirenlerin olduğuna vurgu yapan Başkan Eczacı Nihat Öztürk yaptığı açıklamada şunları söyledi; ‘‘Son zamanlarda medyada güncel hale getirilmek istenilen muadil ilaçla ilgili vatandaşlarımızın zaman zaman bilimsel alt yapısı olmayan ve bilgiye dayanmayan şekilde aynısı olmadığına dair eczanelere doktorlara tepkilerde bulunmaktadırlar. Halbuki ilaçlar 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ve 1262 İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile beşeri tıbbi ürünler ruhsatlandırma yönetmeliği ve diğer mevzuat hükümlülüğü hükümlülerince Sağlık Bakanlığınca denetlenir. Eşdeğer ilaç orijinal ilaçlarla aynı farmatosik özellikleri sahip. Hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış ve orijinal ilaçların koruma süreleri bittikten sonra satışa sunulan ilaçlardır. Yani her ilaç ruhsat aldıktan sonra belli bir süre sadece o firma bu ilacı çıkarır yada anlaştığı firmalar çıkartır. 20 yıl sonra diğer firmalarda jenerik olarak çıkarabilirler.’’ dedi.

MUADİL İLAÇLARIN ORJİNAL İLAÇLARDAN FARKI YOKTUR

Muadil dediğimiz ilacın orijinal ilaçlardan farklı olarak en ufak etkisi, yan etkisi olmadığını ifade eden Başkan Öztürk, ‘‘Bunu Sağlık Bakanlığı kontrol eder ve bu şekilde açıklar. Bunun ülkemize son derece faydası var. Şöyle faydası vardır. 1.’si ilaç fiyatlarını kontrol edebilmekte ve bu rekabet çarklarının oluşması son derece önemlidir. Aksi taktirde sadece orijinal ilaçlar ilacı satar. Yada reklamını yapan ilaç iyi satar. Diğer ilaçların satışı olmaz ve buda bütçeye ağır bir yük getirir.’’ diye konuştu.

MUADİL İLACI VERMEK HER ECZACININ HAKKIDIR

Eğer eczacı arzu ederse mudil ilaç verme hakkına sahip olduğuna da değinen Başkan Nihat Öztürk, ‘‘Bu muadil ilacının yanlış olduğunu söylemek eğer bu bir sağlık çalışanı ise fevkalade yanlış ve suçtur. Vatandaşı yanlış yönlendirmek hem vatandaş açısından  ülke ekonomisi açısından son derece zararlıdır. Bunun için tüm sağlık çalışanlarından hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.’’ Şekkinde konuştu.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)