Hastanede Yüksek Akışlı Oksijen Cihazı Hizmet Vermeye Başladı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine alınan yüksek akışlı oksijen cihazı hizmet vermeye başladı.

SAĞLIK 20.01.2020, 14:38 20.01.2020, 14:40
Hastanede Yüksek Akışlı Oksijen Cihazı Hizmet Vermeye Başladı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine alınan yüksek akışlı oksijen cihazı hizmet vermeye başladı.

Hastaneye alınan ve hizmet vermeye başlayan cihaz ile ilgili bilgiler veren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güliz Gürer, yaptığı açıklamada şunları söyledi; ‘‘Yüksek akımlı oksijen cihazları bir flow-metre, hava-oksijen karıştırıcı(O2 mixer), gaz analizörü ve nemlendirici-ısıtıcı üniteden oluşuyor. Cihazı bir bağlantı devresi ve klasik kanüllere nazaran daha yumuşak malzemeden yapılmış olan nazal kanülle hastaya bağlıyorsunuz. Cihaz oda havasını oksijenle karıştırıp istediğiniz ısıya kadar ısıttıktan sonra nemlendirerek hastaya ulaştırıyor. Hastaya vereceğiniz havanın akım hızını ve oksijen konsantrasyonunu siz ayarlıyorsunuz. Böylece normal nazal kanülle verebileceğinizden daha yüksek akımda ve istediğiniz konsantrasyonda oksijeni hastada irritasyona neden olmadan hastaya ulaştırabiliyorsunuz. Alt solunum yolu enfeksiyonları, dünya genelinde çocuklarda morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerindendir. Yatış süresinin, morbidite ve mortalite oranlarının azaltılabilmesi için bronşiyolit ve pnömonili çocuklarda oluşabilecek hipoksinin en kısa sürede giderilmesi gerekir.Solunum yetmezliği bulguları olan hastalarda bu amaçla invazif ve noninvazif mekanik ventilasyon (MV) uygulamaları kullanılmaktadır. İnvazif MV ile ilişkili dezavantajlar ve komplikasyon riskinin fazla olması nedeni ile noninvazif MV daha çok tercih edilir olmaya başlamıştır. Literatürde, noninvazif MV ile ilgili önerilerin büyük kısmı erişkin çalışmalarına dayanmaktadır. Çocuklarda noninvazif MV uygulaması ile ilgili bilgiler sınırlıdır. Bu sebeple Bebek ve çocuklarda alt solunum yolu hastalıklarında yüksek akımlı oksijen tedavisi yaşamsal bulgular ve kan gazı değerlerinde tedavinin ilk saatlerinden itibaren olumlu sonuçlar alınmasına ek olarak yaşamsal bulgularda kötüleşme ve tedaviye bağlı yan etki görülmemesi, bu tedavi şeklinin etkin ve güvenilir olduğu yönünde olumlu işaretler olarak değerlendirilmiştir. Acil serviste yapılan bir vaka serisinde standart oksijen tedavisi altındaki dispnesi olan hastaların tedavisi yüksek akım oksijen tedavisine çevrilmiş ve hastaların oksijen saturasyonları, solunum frekansları ve dispne skorlarında düzelme olduğu gözlenmiştir. Bu cihazın alınmasında emeği geçen başta hastane başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Bilal Günaydın’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.’’ dedi.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)