Vaka Sayısı Sıfır Olmadan Bu Salgın Bitmemiştir

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üner Kayabaş, dünyada ve ülkemizde yayılarak birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olan COVİD-19 salgınının etkilerinin azalması sonrasında normalleşme süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 01.06.2020, 16:13 01.06.2020, 16:15
Vaka Sayısı Sıfır Olmadan Bu Salgın Bitmemiştir
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üner Kayabaş, dünyada ve ülkemizde yayılarak birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olan COVİD-19 salgınının etkilerinin azalması sonrasında normalleşme süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Üner Kayabaş açıklamalarına, “Ortaya çıktığı 2019 yılının son günlerinden bu yana COVID-19 pandemisinde hasta sayısı 6 milyonu geçmiş, ölüm sayısı da 370 bini bulmuştur. Dünyanın değişik ülkelerinde (Brezilya, Hindistan, ABD, Rusya gibi) COVID-19 hastalığı henüz kontrol altına alınamamışken, hasta sayılarındaki artış hızı kontrol altına alınan ülkelerde belirlenen önlemlere uyularak hayatın normalleşmesi fazına geçilmiştir” diyerek başladı. 
Türkiye’nin Covid-19 pandemisi ile mücadelede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde devletimizin çok başarılı bir performans gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Üner Kayabaş, ülkemizdeki sağlık reformlarının, sağlık sistemi altyapısını güçlendirme ve kapasitesini artırma çalışmalarının, sosyal güvenlik sisteminin kapsayıcılığının ve hekim ve sağlık personeli eğitiminin pandeminin kontrol altına alınmasında hayati bir rol oynadığını ifade etti. 
Normalleşmeye geçiş kararında pandeminin kontrol altına alınmış olmasının etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Üner Kayabaş, “Normalleşme sürecine geçilen ülkelerde, her ne kadar istenmese de, hastalığın dalgalanmaları beklenmektedir. Bu dalgaların nedeni ise hastalık kontrol altında olsa bile, normalleşme sürecinde bulaştırıcı hastaların halen bulunmasıdır. Bu dalgalanma sadece ülkemiz için değil tüm ülkeler için söz konusudur. COVID-19 hastalığında yaşanacak bu dalgalanmalar, birçok alanda yaşamı olumsuz etkileyebilir. Bu olumsuzlukları en aza indirebilmek için, salgında şu ana kadar sağlık sistemimizin elde ettiği başarıyı, bilimsel yöntemlerin yol göstericiliğinde normalleşme süreci için yapılan planlamalarla taçlandırmalıyız” ifadeleri ile normalleşme sürecinde bilimsel yöntemlerin işaret ettiği planlamalara uyulmasının önemine vurgu yaptı.
Dalgalanmaların olabileceği bu COVID-19 salgınında, toplumumuzun hijyen alışkanlıklarında rehavete kapılmaması gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Üner Kayabaş açıklamalarının devamında, “Unutmamalıyız ki 1918’de başlayan ve en az 50 milyon ölüme neden olan grip pandemisindeki ikinci dalga, rehavet neticesinde çok daha fazla sayıda insanın ölümüne neden olmuştur. Onun içindir ki ülke olarak mücadelede üçüncü ayına girdiğimiz pandemi; dünyada olduğu gibi, ülkemizde de henüz sona ermemiş, ülkemizde sadece yeni bir faza, normalleşme fazına geçilmiştir” ifadelerine de yer verdi.
Ülkemizin pandemi ile mücadelesinde bu güne kadar önemli bir başarı elde ettiğini de aktaran Prof. Dr. Üner Kayabaş açıklamalarını, elde edilen bu başarının devam etmesi için önlemlere harfiyen uymanın en önemli etkenlerden olduğunu belirterek, “Kapalı alanlarda maske kullanılması, kapalı ve kalabalık alanlarda zorunlu olmadıkça bulunulmaması ve 1,5 metrelik sosyal mesafeye uyulması, 20 saniye sabun ve su ile elleri yıkayarak el hijyeninin sağlanması veya kolonya ya da alkol bazlı bir el dezenfektanı ile ellerimizin temizlenmesi yaşam tarzı haline gelmelidir. Bu hastalıkla bir süre daha böyle yaşamak zorundayız. Bu süreyi belirleyecek ise bizim önlemlere uyumumuz olacaktır. Unutmayalım ki Dünya’da COVID-19 vaka sayısı sıfır olmadan bu salgın bitmemiştir” sözleri ile sonlandırdı.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)