‘‘5 Şubat Niğdelilerin Bayram Coşkusunu Hissettiği Gündür’’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin 86. Yıl dönümü nedeniyle ilgili bir mesaj yayımladı.

SİYASET 04.02.2020, 17:21 04.02.2020, 17:22
‘‘5 Şubat Niğdelilerin Bayram Coşkusunu Hissettiği Gündür’’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin 86. Yıl dönümü nedeniyle ilgili bir mesaj yayımladı.

Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yayımladığı mesajda Atatürk’ün Niğde iline resmî ilk ziyaret günü olan 5 Şubat günü, Niğdeliler için bayram coşkusu hissettikleri bir gün olduğunu söyledi.

Milletvekili Gürer, yayımladığı mesajın devamında ise şu ifadelere yer verdi; ‘‘Niğde il merkezine 1932’de demiryolu yapıldı. Kayseri-Ulukışla arasındaki demiryolu hattının tamamlanmasından sonra, Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Kayseri üzerinden 5 Şubat 1934 yılında Niğde’mize trenle gelmiştir. Millî Mücadele hareketinin başlamasıyla Niğdeliler, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer almıştır. Her cephede ülke kurtuluş mücadelesi içinde olmuşlardır. Cumhuriyet için ilk top atışının da yapıldığı kent olarak Niğde tarihe geçmiştir. Niğdeliler, Atatürk’ün önderliğinde onun gösterdiği hedeflere doğru yürümede hiç tereddüt etmemiş ve Cumhuriyet değerlerini en hızlı biçimde özümsemiştir. Atatürk, kendisiyle cephede yan yana olan Niğdeliler yanında, yaverinden devlette üst düzey yetkili kılınan bürokratına kadar Niğdelilerle birlikte çalışmış ve Millî Mücadele öncesi de gizlice Niğde’ye gelip bölgede Millî Mücadele örgütlenme sürecini de oluşturmuştur. Atatürk, 14 Ekim 1924'te eşi Latife Hanımla birlikte Kayseri'deyken Niğde Valisi Asım Bey başkanlığındaki bir Niğde Heyeti, Kayseri'ye giderek kendisini davet etmişti. Mutlaka geleceğini ifade etmişti, Niğde’den giden heyete Atatürk, ‘Size söz veriyorum, Niğde'ye geleceğim ve aranızda bir gece kalacağım. Yalnız biz elli günden beri seyahatteyiz, merkez-i hükümetten çok uzakta kaldık. Bu defa bizi affedin, bilahare geleceğiz. Benim Niğde'ye karşı alakam büyüktür. Niğdelileri her zaman sevmişimdir’ demiştir. Büyük önderin, 5 Şubat 1934 günü Niğde’ye resmî ziyaret yapması, Niğde için bir coşku ve sevgi gösterişine neden olmuştur. Atatürk’ün Niğde’de yoğun bir gün yaşadığı, İstasyondan halkevine insan seli ve coşkulu tezahüratla geldiği ve burada yaptığı konuşmada, “Milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, fıtri zekâsını, güzel sanatlara ilgisini, ilme bağlılığını ve milli birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vesile ve tedbirle besleyerek inkişaf ettirmek lazımdır, işte bunlar milli kültürümüzdür. Bu da halkevlerinde gelişecektir. Atatürk’ün o akşam Niğde’de yemekte zeybek oynadığı ve neşeli olduğu bilinendir.  Atatürk, Niğde’nin tarım durumu ile meyvecilik hakkında bilgi alıp, bölgede göçmenlerin konumunu da   valiye sorar, bilgi alır. Atatürk’le konuşma sırasında söz kaplıcalara gelir. Sivas kongre delegesi ve Milletvekili olan Halit Mengi Çiftehan kaplıcaları anlatır. Bunun üzerine Atatürk, Çiftehan kaplıcalarını görmek ister ve ertesi gün giderek incelemede bulunur ve bu yerin değerlendirilmesi talimatını verir. Atatürk 1937 tarihinde Konya dönüşü Niğde’de kısa mola vermesi ikinci ziyaretidir.” dedi.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)