CHP’li Gürer, “Mavi Balina’yı Bakana sordu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çok sayıda intihar olayının sebebi olarak gösterilen oyunların neden engellenmediğini Bakana sordu. Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın ‘tedbir’ olarak sıraladığı maddeler, böylesine büyük bir sorun karşısında ‘cılız’ kalındığını gösteriyor

SİYASET 26.04.2019, 18:11 26.04.2019, 18:15
CHP’li Gürer, “Mavi Balina’yı  Bakana sordu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çok sayıda intihar olayının sebebi olarak gösterilen oyunların neden engellenmediğini Bakana sordu. Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın ‘tedbir’ olarak sıraladığı maddeler, böylesine büyük bir sorun karşısında ‘cılız’ kalındığını gösteriyor

MAVİ BALINA İÇİN NE YAPIYORSUNUZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünya çapında ve son yıllarda da ülkemizde sıkça rastlanan gençlerin intihar olaylarının  neden olduğu öne sürülen internet  oyunu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesi verdi.

SORUMLULAR İÇİN GEREĞİ YAPILIYORMU?

Gürer, yazılı soru önergesinde, “Mavi Balina Oyunu ile ilgili Türkiye internet ağlarında herhangi bir kısıtlama engelleme olmadığı görülmektedir. Bu konuda biran önce bir kısıtlama getirilmesi düşünülmekte midir? Türkiye de Mavi Balina oyunu ile bağdaştırılan kaç intihar vakası görülmüştür? Kaçı ölüm ile sonuçlanmıştır? İntihar vakaları yaşanmadan önce bu tarz oyun ve uygulamalar hakkında ilgili birimlerce belirlenen yasaklamalar neden yapılmamaktadır? Sanal dünyanın çığır açtığı bir dönemde bu gibi oyun ve uygulamaların ülkeye girişi ve yaygınlaşmaması konusunda aldığınız önlemler var mıdır? Sanal marketlerden indirilemeyen, link yoluyla ulaşılan bu oyunun Türkiye'ye kimlerin yaydığı ile ilgili çalışmalar yapılmakta mıdır? Sorumlular bulunmuş mudur? Hangi yasal işlemler yapılmıştır? Bu oyunu oynayanlardan psikolojik destek alan var mıdır? Bu tür oyunlar için, psikolojik destek veren devlet hastanesi psikiyatri merkezi var mıdır? Bu tür olaylar karşısında önlem amacıyla, okullarda bilgilendirme amaçlı çalışmalar yapılmakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yanıtladı. Bakan Turhan, Mavi Balina gibi sözde oyunların kamuya açık, herkesin arama motorlarında rahatlıkla ulaşabileceği standart bir internet adresi olmadığını belirterek, “Bu tür sözde oyunların tarayıcı tabanlı olmadığı, sabit bir internet sitesinin bulunmadığı, indirilip kurma şeklinde çalışmadığı ve resmi bir satışının olmadığı, sözde oyunun, online olarak internet ortamında erişebilir internet adresi bulunmadığı bilinmektedir” dedi. 

MAVİ BALİNAYA KARŞI SEMPOZYUM!

Çocukların zararlı içerikler içeren bilgisayar oyunlarından korunması kapsamında, 2017 ve 2018 yıllarında düzenlenen iki ayrı çalıştay ve sempozyumda dijital oyunların bütün yönleriyle tartışılarak durum tespiti yapıldığını anlatan Bakan Turhan, “Çalıştaylarda dijital oyunların eğitimde kullanılması, dijital oyunlarda koruma ve rehberlik, dijital oyunların derecelendirilmesi ile dijital oyunlarda üretim süreçleri ve dijital oyun sektörü de ele alınmıştır” ifadelerini kullandı. 

GÜVENLİ İNTERNET HİZMETLERİ 

BTK düzenlemeleri ile İnternet Servis Sağlayıcılar tarafından ücretsiz olarak sunulan Güvenli İnternet Hizmetinin tercih edilmesi durumunda, talebe bağlı olarak online oyunlar da filtrelenebileceğini hatırlatan Bakan Turhan, zararlı içerikleri olan oyunlara yönlendirici nitelikteki reklam içeriklerinin kaldırılmasına ve çocukların bilinçlendirilmesine yönelik olarak Google’ın Türkiye ile işbirliği yaptığını belirtti. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ ALDIĞI TEDBİRLER

Bakan Turhan, konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık bakanlığının aldığı tedbirlerden de bahsetti.  Turhan, Mavi Balina oyunu gibi internet üzerinden oynanan ve çocukların duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyen oyunlar ve etkileri üzerine "Rehberlik ve Araştırma Merkezleri" ve okul rehberlik servislerinde görevli rehberlik öğretmenleri aracılığıyla tüm paydaşlara yönelik bilgilendirici çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ ALDIĞI TEDBİRLER 

İçişleri Bakanlığının ülke genelinde il merkezlerindeki mahallelerde, parklar, otobüs ve metro durakları başta olmak üzere, halkın yoğun olduğu yerlerde yapılan çalışmalarda ve okullarda yapılan seminerlerde yıl boyunca bilgilendirme yaptığını belirten Bakan Turhan, konuyla ilgili broşürlerin dağıtıldığını kaydetti. 

SAĞLIK BAKANLIĞININ ALDIĞI TEDBİRLER 

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde Mavi Balina oyunu nedeniyle tedavi vs. gibi tanı kodu girişi olmadığını belirten Bakan Turhan, “Bu nedenle tüm çocuk ve ergen psikiyatri polikliniklerinde çocuklara yönelik Davranışsal Bağımlılık (Alkol ve Madde dışı Bağımlılıklar) tanı kodu ile kayıt yapılarak hizmet verildiği, İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Davranışsal Bağımlılık poliklinikleri bulunduğu ancak bahsi geçen oyuna bağlı psikolojik destek alanlara ilişkin bir istatistiki veri tabanı yok” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “TEDBİRLER YETERSİZ” 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gençlerde intihar olaylarının gerekçeleri arasında son yıllarda gösterilen bu oyunlara karşı ciddi  mücadele yöntemleri geliştirilmelidir. Bu intihar olaylarının bir kısmında  adı geçen Mavi Balina oyunu mutlaka engellenmelidir. Çocukların, gençlerin  eriştiği oyunun engellenememesi anlaşılır bir durum değildir. Böylesine büyük bir tehlike karşısında, ilgili bakanlıkların almış olduğu tedbirler yeterli olsa idi bu olumsuz haberler kamuoyuna yansımaya devam etmezdi. Sempozyum, seminer ve çalıştaylarla bir farkındalık yaratılabilir ama bu çalışmalardan çıkan sonuçların eyleme dönüşmemesi durumunda var olan tehlike daha da büyüyor. Broşür ve afiş dağıtmakla soruna dikkat çekmek yeterli değil. Bu oyun ve benzeri oyunlara karşı kaynağından önlem alınacak uluslararası ilişkiler güçlendirilmelidir. Bu sorunda bir açığın varlığı gözleniyor. Açık giderilmelidir. Sorunun kökten çözülmesi için gereği yapılmalıdır. Salt klasik mevzuat uygulamaları ile sorun aşılamıyorsa yasal düzenlemeler bir an önce sağlanmalıdır” diye konuştu.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)