“Deprem riski olan yerde kolon kesmek faciaya davetiyedir “

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, apartmanların alt kısmındaki bazı işletmelerin alanlarının genişletilmesi için binaların taşıyıcı kolonlarının kesilmesi ve bu durumun muhtemel sarsıntılarda faciaya yol açma ihtimaline karşı alınan önlemlerin açıklanması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru öneresi verdi.

SİYASET 03.03.2021, 17:12 03.03.2021, 17:59
“Deprem riski olan yerde kolon kesmek faciaya davetiyedir “

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, apartmanların alt kısmındaki  bazı işletmelerin alanlarının genişletilmesi için binaların taşıyıcı kolonlarının kesilmesi ve bu durumun muhtemel sarsıntılarda faciaya yol açma ihtimaline karşı alınan önlemlerin açıklanması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru öneresi verdi. 

 Gürer’in öneresini yanıtlayan Bakan Murat Kurum, bu gibi durumlarda İmar Kanunun ilgili mevzuatları gereği yapıların mühürlenerek inşaatların durdurulduğunu, sorumlular hakkında idari ve adli müeyyidelerin uygulandığını ve 1000 TL’den az olmamak üzere para cezası verildiğini açıkladı. 

TAŞIYICI KOLONLARI KESENE NE KADAR CEZA VERİLİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru öneresinde, işyerlerine ait alanların genişletilmesi amacıyla binaların alt kısmındaki taşıyıcı kolonların kesilmesiyle ortaya çıkan sorunlara işaret etti. 

Geçtiğimiz yıl İzmir’de meydana gelen depremde bir örneğinin yaşandığı soruna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Alt katında spor salonu, dükkân, market vb. iş yeri olan apartman sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir?

Yaşam yeri olan binaların alt katlarına açılan iş yerleri mimari açılan denetlenmekte midir?

İzmir depreminde bina altında yer alan bir market için binanın kolonlarının kesildiği tespit edildi. Örnekte olduğu gibi bina altında yer alan marketlerde kolon kesim işlemi izninin verilme gerekçesi nedir? Bina altında yer alan marketler için kolon kesimi yapılan ve bu işlem için izin alınan yer sayısı kaçtır?

Bina sağlamlığı riske atılarak verilen bu karar hakkında öngörülen cezai işlem nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

1000 TL PARA CEZASI…

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Kurum, 3194 sayılı İmar Kanununun ilgili mevzuatlarına işaret etti. 

İlgili Kanunun 32. ve 42. Maddelerine dikkat çeken Bakan Kurum, ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldığı tespit edilmesi durumunda, yapının mühürlenerek inşaat derhal durdurulduğunu, sorumlular hakkında idari müeyyidelerin uygulandığını ve 1000 TL’den az olmamak kaydıyla, aykırılığın büyüklüğüne göre para cezasının verildiğini bildirdi. 

CEZALAR CAYDIRICI OLMALI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Binaların alt kısmındaki taşıyıcı kolonların kesilerek, dükkânların genişletilmesi sorunu ile sık sık karşılaşılmaktadır. Ülkemizde ciddi deprem riski vardır. Depremden sonra ah vah etmeden önce gerekli önlemler alınmalıdır. Riskli binalar yanında işyeri genişletmek için yapı kolonları kesmek yaşanacak olası bir depremde faciaya davetiye çıkarmaktır. İzmir depreminde ne yazık ki onlarca vatandaş, bu yüzden binanın altında kalarak can verdi. Sorun kapsamlı bir şekilde ele alınarak, başta cezaların caydırıcı bir şekilde düzenlenmesi ve denetim mekanizmasının çok iyi çalıştırılması gerekmektedir” diye konuştu. 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)