Gültekin: Sahte İlaçlar Salgın Hastalıklar Kadar Tehlikeli!

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi, AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin, koronavirüse karşı etkili olduğu yalanları ile piyasada satılan sahte gıda takviyelerine karşı vatandaşı uyardı.

SİYASET 26.03.2020, 13:05 26.03.2020, 13:11
Gültekin:  Sahte İlaçlar Salgın Hastalıklar Kadar Tehlikeli!
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi, AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin, koronavirüse karşı etkili olduğu yalanları ile piyasada satılan sahte gıda takviyelerine karşı vatandaşı uyardı.
Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle gıda takviyesi ürünlerinin satışlarında artış yaşanıyor. Ancak içeriğine ve markasına dikkat edilmeden satın alınan bu gıda takviyeleri nedeniyle hem sağlığınızı riske, hem de paranızı çöpe attığınızı bilmenizi isterim.
Eczacı olan Niğde Milletvekili Selim Gültekin yaptığı uyarıda;
Son günlerde her alanda olduğu gibi gıda takviyesi ürünlerinde de kriz fırsatçılarının sayısında ciddi artış bulunmaktadır. Kriz fırsatçılarının piyasaya sürdüğü merdiven altı sahte ürünler koronavirüsden korunmak isteyen vatandaşlarımızın sağlığını riske atmaktadır. 
Eczaneler dışında satılan bu ürünler; merdiven altında, sağlıksız koşullarda üretilmiştir.‘’Bitkiseldir, doğaldır, zararsızdır, gıda takviyesidir' denilmesine rağmen, Tarım ve Orman Bakanlığımızın yaptığı denetimler sonucunda içerisinde kimyasal ürünlerin yanı sıra ilaç etken maddelerinin de olduğu tespit edilmiştir. 
Unutmayalım ki; her bitki medikal amaçlı kullanıma uygun değildir. Doğru bitki seçimi uzman kişilerce yapılmış olmalıdır. Medikal amaçlı kullanılacak bitki uygun şartlarda yetiştirilmiş, doğru konsantrasyonların sağlanması için her hasatı kendine uygun zamanlarda yapılmış olmalıdır. Hasat sonrası uygun kalite koşullarında saklanmalı, zararlı mikroorganizmalardan arındırılmalıdır. Vücudumuz için oldukça zararlı böcek ilaçlarından mutlaka temizlenmiş olmalıdır. Bu süreçleri hakkında bilgi sahibi olmadığımız bitkiler, sağlıktan çok zarar vermektedir. Merdiven altında sağlıksız olarak üretilen bu ürünlerin yetiştirilmesinin ne kadar sağlıklı olabileceği konusunu da halkımızın takdirine bırakıyorum.
Türkiye’de de COVID-19 vakalarının görülmesinin ardından bu ürünleri üreten bazı firmaların salgını fırsata çevirmeye çalıştığını da gözlemlemekteyiz. 
Sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan ünlü isimlerin, Tarım Bakanlığı’nın ‘Onaylı Takviye Edici Gıdalar Listesi’nde olmayan ürünleri, koronavirüsüne karşı etkili olduğu iddiasıyla reklamını yaparak savunduklarını ve vatandaşlarımızı yanlış yönlendiklerini üzülerek izlemekteyiz. Buradan ünlülerimizi de uyarıyorum, bilinçsizce yapılan bu reklamlar, halk sağlığına yönelik bir suçtur, lütfen buna alet olmayın ve bu reklamları yapmaktan vazgeçin. 
Ayrıca, İnternet üzerinden sağlıkla ilgili herhangi bir gıda takviyesi ya da ilacın alınması asla uygun değildir. Sağlık sisteminin bir halkası olan eczanelerimiz bunun için vardır. Lütfen eczacılarınıza danışmadan bu tip bir alışveriş yapmayın.  Bu ürünler doktorlarımız, eczacılarımız ve sağlık uzmanlarımızın danışmanlığında kullanılmalı. Eczanelerimiz toplumun bir adım ötesindeki birincil danışma noktası olarak çok hayati bir konumdadır ve vatandaşlarımızın sağlığı için çalışmaktadır.
Sağlığınıza zarar verebilecek durumları gözünüzle göremeyebilirsiniz, ama uzun dönemde vücudunuzda hissedersiniz.
 Herhangi bir doktor-eczacı kontrolü ve onayı olmadan, hiç bir tetkik ve tahlil yapılmadan, kolayca ulaşılabilen bu ürünler, kişilerin kronik rahatsızlıklarını tetikleyerek komaya ve vücutta geri dönülmez hasarlara neden olabilmektedir. Bu sözde ilaç ve benzeri ürünler sağlık problemlerine ve ölümlere yol açtığı kadar, aynı zamanda hızla büyüyen bir dolandırıcılık faaliyetinin parçası haline de gelmiştir.
Vatandaşlarımızı, bu tip ürünlere ve kişilere karşı mücadelede, devletimize destek olmaya davet ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın  ‘’174 Alo Gıda Hattı’’ ve ‘’0501 174 0 174’’ numaralı Whatsapp hatlarına yapacakları ihbarlar ile ülke sağlımızı korumaya yardımcı olmalarını rica ediyorum.’’
Unutmayalım! Hekimler, Eczacılar, Hemşireler, Tüm Sağlık Çalışanları sizin için görev başında, sizde evde Kalın…

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)