Gürer, Şehit Ömer Halisdemir’in heykeli nereye gitti?

Sosyal medyada, İzmir’in Torbalı ilçesinde seçimi kazanan CHP’li Belediye Başkanı İsmail Uygur’un, şehit Ömer Halisdemir’in afişlerini söktürdüğü iddiaları yalan çıktı ancak AKP’li belediyenin, şehidimiz Ömer Halisdemir’in doğduğu kent Niğde’de yaptırdığı anıtı kaldırdığı ortaya çıktı. Torbalı’da da afişleri söktüren ismin bir önceki belediye başkanı ve AKP’li belediye başkan adayı olduğu ortaya çıktı.

SİYASET 06.04.2019, 15:48 06.04.2019, 15:49
Gürer, Şehit Ömer Halisdemir’in heykeli nereye gitti?

Sosyal  medyada, İzmir’in Torbalı ilçesinde seçimi kazanan CHP’li Belediye Başkanı İsmail Uygur’un, şehit Ömer Halisdemir’in afişlerini söktürdüğü iddiaları  yalan çıktı ancak AKP’li belediyenin, şehidimiz Ömer Halisdemir’in doğduğu kent Niğde’de yaptırdığı anıtı  kaldırdığı ortaya çıktı. Torbalı’da da afişleri söktüren ismin bir önceki belediye başkanı ve AKP’li belediye başkan adayı  olduğu  ortaya çıktı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’li Niğde Belediyesi tarafından Ömer Halisdemir Meydanında yaptırılan anıt üzerindeki Ömer Halisdemir heykelinin, 21 Şubat 2017’de düzenlenen törenle dikildiğini hatırlatarak, “Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında şehidimiz Ömer Halisdemir’in heykeli, siluetini tam olarak yansıtmadığı gerekçesiyle, yeniden yapılmak üzere kaldırılmıştı. Aradan geçen sürede anıt yapılmadı, yeri hala boş ”dedi. 

“BABASI ADINA YAPILAN HABERDE YALAN ÇIKMIŞTI” 

Şehit Ömer Halisdemir’in babası adına yandaş medyada seçim öncesi çıkan haberlerde yalan çıkmıştı. Aile, şehidin mezarına ve Çukurkuyu’daki evine ziyarete giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hiç bir  basın kuruluşuna olumsuz bir açıklama yapmadıklarını açıklamıştı. Aile şehidin adının bu şekilde yalan haberlerle gündeme getirilmesinden üzüntü duydukları belirtmişti. 

GÜRER: “ANIT NE OLDU?” 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 15 Temmuz hain darbe girişiminin seyrini değiştiren Şehit Ömer Halisdemir’in, memleketi Niğde’de dikildikten bir süre sonra kaldırılan heykelin akıbetinin açıklanmasını istedi. Gürer, “Şehidimizin pek çok il ve ilçede adına anıtlar açılırken,  parklar yapılıp heykelleri dikilirken, memleketi Niğde’de 2 yıldır bir heykelinin yapılamamış olması üzüntü vericidir” dedi.
Şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir için, 2017  Şubat ayında Niğde Belediyesi tarafından adını taşıyan meydanda bir anıt ve anıtın içinde şehidimizin heykelinin dikildiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Ancak şehidimizin heykeli, Niğde Belediyesi tarafından yeniden bir çalışma yapılmak üzere kaldırılmıştı. Darbe girişiminin üzerinden tam 3 yıl geçti. Şehidimizin heykelinin yeniden yapılmak üzere kaldırılmasının üzerinden de yıl geçti. Ne yazık ki, şehidimizin heykeli halen yapılamadı. Darbe girişiminin ikinci yıldönümü gelmesine rağmen, bu konuyla ilgili ne bir çalışma yapıldı ne de bir açıklamada bulunuldu” dedi.

Şehit Ömer Halisdemir için ülkemizin pek çok yerinde anıtlar açıldığını anımsatan Gürer, “Kocaeli Belediyesi darbe girişiminin hemen ardından, yaklaşık 2 ay içinde, şehidimizin doğup büyüdüğü Çukurkuyu beldesine, Ömer Halisdemir anısına büyük bir park ve müze yaptırdı. Ancak şehidimizin memleketi Niğde’de merkezde  kaldırılan heykelin  durumu dahi belli değil, çok yazık” diye konuştu.

GÜRER, ÖDE ÖDE BİTMEZ! 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Cahit Turhan’a, araç geçiş garantili köprü ve tüneller için ilgili firmalara ne zamana kadar ödeme yapılacağını sordu. Bakan Turhan, uygulamanın garanti edilen araç geçiş sayısına ulaşılana kadar devam edeceğini bildirdi. 

Bakan Turhan ayrıca, Yavuz Sultan Selim Köprüsünden 2016 yılının Eylül ayından 2018 yılının sonuna kadar 35 milyon 219 bin, Avrasya Tüneli’nden ise açıldığı tarihten 1 Mart 2019 tarihine kadar 35 milyon 912 bin araç geçişinin yapıldığını açıkladı. 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprülerinden geçiş ücretlerine 2019'da zam yapılacak mıdır? Zam yapılacaksa oranı ne kadar olacaktır? Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden bugüne kadar kaç araç geçişi olmuştur? 2019'da geçiş ücretlerine zam yapılacak mıdır? Araç garantisi nedeniyle hazineden yapılacak parasal katkı ne zamana kadar sürecektir? Araç geçiş ücretlerine yapılacak zam hangi para birimi üzerinden değerlendirilerek gerçekleştirilecektir? Avrasya Tüneli geçiş ücretine de zam yapılacak mıdır? Zam oranı ne kadar olacaktır? Avrasya Tünelinden bugüne kadar geçen araç sayısı ne kadar olmuştur? Yıllık araç geçiş garantisi nedeniyle ödemeler, ne zamana kadar sürecektir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

Bakan Turhan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçiş ücretlerinde 2019 yılında artış yapılmadığını belirterek, “Otoyollar ve köprülerin geçiş ücretlerine ait tarifeler; 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 14'üncü maddesi hükümleri çerçevesinde belirlenmektedir. Yap-İşlet-Devret Modeli ile ihale edilen Kuzey Marmara (3. Köprü Dâhil) Otoyolu Projesinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolda uygulanacak geçiş ücretleri ise, söz konusu işe ait Uygulama Sözleşmesinde yer alan hükümler çerçevesinde dolar kuruna göre belirlenerek uygulanmaktadır” dedi. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsünün açıldığı Eylül 2016'dan itibaren, 2017 ve 2018 yılı sonu itibarı ile köprüden geçiş yapan Eşdeğer Araç Trafik Sayısının toplam 35.219.577 adet olarak gerçekleştiğini bildiren Bakan Turhan, “Yap-İşlet-Devret Modeli ile ihale edilen Kuzey Marmara (3. Boğaz Köprüsü Dâhil) Otoyolu Projesinde; işletme süresi boyunca, işletmeye açılan otoyolda Uygulama Sözleşmesinde garanti edilen toplam taşıt sayısına (otomobil eşdeğer cinsinden yıllık ortalama günlük trafik) ulaşılamaması durumunda garanti ödemesi yapılacaktır” açıklamasında bulundu.  

Avrasya Tüneli'nde, açılışından 01.03.2019 tarihine kadar toplam 35.912.114 birim araç geçişinin gerçekleştiğini açıklayan Bakan Turhan, yıllık araç geçiş garantisi nedeniyle ödemelerin, o yıl için gerçekleşen araç geçiş sayısı, garanti edilen araç geçiş sayısını geçtiği döneme kadar süreceğini ifade etti. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgli yaptığı açıklamada, “Yap-işlet-devret modeliyle yapılan köprü ve tünellerde, garanti edilen araç geçiş sayısına ulaşılamıyor olması ve bu köprü ve yolları kullanmayan vatandaştan vergi alınması ve bu vergilerden zararın karşılanması kabul edilebilir bir durum değildir. Ya bilerek ya da öngörüsüz ve hesaplanmadan yapılan bu tür plansız işlerin bedelini ne yazık ki vatandaş ödüyor. Esasen bu anlaşmalarla oluşan zararlar bu anlaşmada sorumluluğu olan  herkese ödettirilmeli ki benzer durumlar oluşmasın. İktidarın yap dediğini, bürokrat bir düşünsün. Böylesi sorumluluk gerektiren işleri bir değil birkaç kez düşünsün. İlgili firmalara yapılan ödemeler, garanti edilen araç sayısına ulaşılana kadar devam edeceğine göre, devlet kendi bu işi yapsa daha ucuza gelecek. “Ben yaptım” demek yerine, “devletin kaynaklarını doğru kullanarak bu işi tamamladık” diyebilmek daha önemli” dedi.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)