"Taşeronlar Köle Gibi Çalıştırılıyor"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kamuda kadro bekleyen taşeron firma çalışanları ile 696 sayılı KHK ile taşerondan asli kadroya alındığı söylenen ancak hakları verilmeyen işçilerin mağduriyetlerini gündeme getirdi.

SİYASET 16.10.2020, 15:34 16.10.2020, 15:34



Ömer Fethi Gürer, aralarında TBMM’nin de bulunduğu bazı kamu kurumlarında halen taşeron firmada çalışan on binlerce işçinin bulunduğunu, kadroya geçtiği belirtilen işçilerin ise adeta köle gibi çalıştırıldığını ifade etti. 

 

MECLİS GÜNDEMİNE GETİRDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak, taşeron firma çalışanları asıl kadroya geçirilmesini ve kamuda  696 KHK ile kadro alanların özlük haklarının verilmesini istedi.

KADRO BAKLEYEN TAŞERONLAR 

Kamuda çalışan taşeron firmalardaki işçilerin hâlihazırda kadro verilmediği için büyük mağduriyet yaşamakta olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Millî Eğitim, Tarım ve Orman, Ulaştırma ve Altyapı, Sağlık Bakanlıkları, Kamu iktisadi teşekkülleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde dahi  taşeron firmada çalışan işçiler kadro beklemektedir” dedi.

KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILIYORLAR

696 sayılı KHK ile asli kadroya geçtiği ifade edilen çalışanların da taşeron firma çalışanlarından farksız olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taşeronla ilgili 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle sözde kadro verilenler de köle gibi çalıştırılmaktadır, hakları verilmemektedir, iki yıldır ücret artışları yapılmamıştır, özlük hakları verilmemiştir, tayin hakları dahi yoktur” dedi.

31 EKİMDEKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE 

HAKLARI VERİLMELİ 

Belediyelerdeki taşeron firma çalışanlarının 696 sayılı KHK ile taşeron firma şirketlerinden alınıp, belediyelerce kurulan şirketlere aktarıldığını ve bu işçilerin mağduriyetlerinin de halen devam ettiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 31 Ekim 2020’de yapılacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taşerondan sözde kadro verilen işçilerin haklarının verilmesi gerektiğini ifade etti. 

ON AY ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERE 

SÜREKLİ ÇALIŞMA OLANAĞI TANINMALI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Millî Eğitim Bakanlığı gibi on ay çalıştırılıp iki ay işsiz bırakılanların ve hakları verilmeyen binlerce Taşerondan sözde kadroya geçen  işçinin de sürekli çalışır konuma  alınmalarının şart olduğunu vurguladı.

PANDEMİ SÜRECİNDE MAĞDURİYET YAŞADILAR 

Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecinde kiralık araç şoförleri, kara yolu ve demir yolu işçileri ile sağlık çalışanlarının ciddi mağduriyet yaşadıklarına da dikkat çekti ve adı geçen bu kurumlardaki çalışanların da asli kadroya alınması gerektiğini sözlerine ekledi. 

GÜRER İŞÇİLERİN HAKKI VERİLMELİDİR

Taşeron firmada çalışan bir grup işçi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e sorunlarını aktardı. Taşeron firmada, özellikle Karayollarında iki üç ay gecikmeli maaş aldıklarını ifade eden işçiler, “Asıl işi yapanlar olarak asıl kadroya bir an önce geçişimiz sağlanmalıdır. Sürekli bir iş ile geleceğimiz güvence altına alınmalıdır. Yetersiz ücret, olmayan iş güvencesi ve zamanında ödenmeyen ücretlerle yaşadığımız mağduriyetlerin bitmesi için kadrolarımız verilmelidir” dediler.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)