“Yem fiyatlarındaki artış hayvancılığı tehdit ediyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatları her yıl katlanarak artarken, üreticinin süt fiyatlarını neredeyse aynı seviyede satmak zorunda kalmasıyla oluşan mağduriyeti soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

SİYASET 15.02.2021, 10:16 15.02.2021, 10:17
“Yem fiyatlarındaki artış hayvancılığı tehdit ediyor”



Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yem fiyatlarının düşürülmesi için 2016 yılında KDV oranının sıfırlandığını  söyledi. Ancak bu düzenleme yemde fiyat artışının hızını kesmedi.


Önerge sahibi Gürer, “KDV oranının sıfırlanması yem fiyatlarını düşürmediği gibi aksine yeme zam geldi ve sonrasında da zamlar durmadı. Bir yılda iki kat zamlanan yem fiyatlarına besicinin dayanacak gücü kalmadı. Üretici kazanamıyor, süt mamullerinde fiyat artıyor ve o artış besiciye değil aracıya gittiği için besiciye de fayda sağlamıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.  


SÜT PRİM DESTEĞİ YETERSİZ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde yem fiyatları sürekli artarken, üreticinin sattığı sütün litre fiyatlarında çok az bir değişim olduğuna dikkat çekerek, süte verilen cüzi miktardaki prim desteğinin de sorunu çözmediğini belirtti. 

YEM PİYASASINDA DÜZENLEME YAPILACAK MI?

Gürer, bu durumda süt hayvanlarının kesime gönderilmeye başlandığına işaret ederek, “Süt fiyatları için yem piyasasının düzenlenmesi adına bir çalışma var mıdır?” şeklindeki sorusuna yanıt istedi. 

REFERANS FİYATINI KİMLER BELİRLİYOR 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise çiğ sütün tavsiye fiyatının Ulusal süt konseyince belirlenerek ilan edildiğine işaret etti ve “Ulusal süt konseyinin yönetim kurulunda üç üretici, üç sanayici, üç kamu ve üç STK ve araştırma kurumu grubunun temsilcisi bulunmaktadır” dedi. Gürer konseyin fiyat belirlemede etkisinin düşük kaldığını, AKP iktidarının fiyat konusunda konseyi yönlendirdiğini ifade etti. Bakan sorumluluğu konseye atıyor ama konseyde bu fiyatı iktidarın tavsiye ve telkini ile belirlediğini saklıyor” diye konuştu.

BİR YILDA BİR ARTIŞ

2020 yılının ilk 6 aylık döneminde destek dahil ortalama paritenin 1,44 olarak gerçekleştiğini söyleyen Bakan Pakdemirli “Üreticilerimizin süt üretim maliyetlerinde yaşanan artışlardan etkilenmesini önlemek amacıyla Temmuz- Eylül dönemine ait çiğ süt desteği 40 kuruşa çıkarılmış ve ilk iki ayın desteği ödenmiştir. Ekim - Kasım- Aralık aylarına ait çiğ süt desteği ise 30 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu sayede paritenin 1,30’un üzerinde kalması sağlanmıştır” dedi. 

Ulusal Süt Konseyinin 11 Aralık 2020 tarihindeki toplantısında 2021 Ocak-Nisan ayları için çiğ süt tavsiye satış fiyatının 2.80 TL/L olarak açıklandığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, “Tarımsal ürünler ve gerekse tarımsal ürünler içinde bulunan maddeler ile diğer tüm maliyet parametrelerine ait fiyatlar, serbest piyasa ekonomisi şartları içerisinde oluşmaktadır. Bununla birlikte çiftçilerimizin ve her ölçekteki üreticilerimizin korunması için Bakanlığımızca yem fiyatları hassasiyetle izlenmekte ve üreticilerimize yönelik muhtelif destekler verilmektedir” diye konuştu. 

ÖNLEMLER YETERSİZ 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise süt inekçiliğinde maliyetlerin her yıl katlanarak arttığını belirterek, “Geçen yıldan bu yana başta sanayi yemi, küspe, saman ve yonca olmak üzere yem fiyatları iki kat arttı. Buna karşın, sütün referans fiyatı 2 lira 30 kuruştan 2 lira 80 kuruşa çıkarıldı. Bu fiyatlarda alım sınırlı düzeyde kaldı. Süt toplayan firmalar 2.50 kuruşa alıyorlar. Maliyet artışıyla süt fiyatı artışı arasında dağlar kadar fark var. Destek tutarları sürekli değişiyor. Temmuz -Eylül 2020 döneminde 40 kuruş iken Ekim-Kasım-Aralık aylarında 30 kuruşa düşürüldü. Yem fiyatı arttı. Destek düştü. Piyasanın bu anlamda mutlaka bir düzene sokulması gereklidir“ dedi.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)