Sokaktaki Şiddet Eve Taşındı

Salgınla mücadele tedbirleri İstanbul’da hayatı adeta yeniden dizayn etti.

ULUSAL GÜNDEM 08.04.2020, 11:30 08.04.2020, 11:31
Sokaktaki Şiddet Eve Taşındı

Salgınla mücadele tedbirleri İstanbul’da hayatı adeta yeniden dizayn etti. İnsanlar inzivaya çekilince kalabalık meydan güvercinlere kaldı. Hava kirliliği yüzde 50 azaldı. Dikkati çeken bir başka durum da emniyet istatistiklerine yansıdı. Yankesicilik, kapkaç, hırsızlık ve cinayet suçlarında yaklaşık yüzde 40 azalma meydana gelirken aile içi şiddet ise yüzde 38,2 artış gösterdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayata geçirilen kısıtlamalar, en çok vakanın görüldüğü İstanbul’da sosyal mesafeyi azaltırken günlük yaşamı da adeta yeniden şekillendirdi. İETT duraklarında, toplu taşıma araçlarında ve trafikte büyük ölçüde azalma meydana geldi. Vatandaşların “evde kal” çağrılarına kayıtsız kalmaması nedeniyle işletmeler de büyük ölçüde hizmetlerini durdurdu. Salgın tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanlar ile 1 Ocak 2000 ve üzeri doğumlulara sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesiyle, dışarıdaki insan sayısında büyük düşüş yaşandı. İstanbul’un Taksim, Eyüp Sultan, Ortaköy ve Eminönü’de yer alan simge meydanları, insanlar inzivaya çekilince güvercinlere kaldı. Vatandaşların evlerinde kalmaları nedeniyle araç kullanımı büyük oranda düştü. Bunun sonucunda ise hava kirlilik oranı yüzde 50’ye yaklaşan bir oranda azaldı. İstanbul’da tedbirleri kapsamında 30 Mart - 5 Nisan arasında kentin tüm giriş ve çıkışlarında yapılan denetimlerde 266 bin 840 araç ile 528 bin 375 kişi kontrol edildi.

CEZALAR YASAĞA UYMAYANLARA

yenisafak.com'un haberine göre, Bu süreçte dikkati çeken bir başka durum da emniyet istatistiklerine yansıyan rakamlar oldu. İstanbul’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında yapılan “evde kal” çağrısı sonucu asayiş olaylarında geçen yılın mart ayına göre yüzde 14,5 düşüş yaşandı. Yankesicilik, kapkaç, hırsızlık ve cinayet suçlarında yaklaşık yüzde 40 azalma meydana gelirken aile içi şiddet ise yüzde 38,2 artış gösterdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sahte sağlık ürünü imalatçılarına göz açtırmadı. Baskın yapılan adreslerde sahte oldukları belirlenen 2 milyon 120 bin tıbbi maske, 1715 şişe kolonya ile 11 bin 370 kutu ve 6 bin 585 litre dezenfektan ele geçirildi. Öte yandan açık olduğu belirlenen kıraathanelerde iş yeri sahibine ve içeride bulunanlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında idari para cezası işlemi uygulanıyor. İstanbul’da 28 Mart - 5 Nisan arasında yapılan denetimlerde 2 bin 241 kişiye idari para cezası uygulanırken 95 iş yeri mühürlendi, 43 araç trafikten men edildi. Denetimlerde kurallara uymayan iş yerlerine, kişilere ve araç sürücülerine toplam 1 milyon 480 bin 29 lira idari para cezası uygulandı.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)