Ahilik Haftası Sade Bir Törenle Kutlandı

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) ile bağlı odaların üyeleri, 13. Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk sundu.

GÜNDEM 17.09.2020, 13:43 17.09.2020, 13:45
Ahilik Haftası Sade Bir Törenle Kutlandı

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) ile bağlı odaların üyeleri, 13. Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk sundu.

Niğde’de 13. Ahilik Kültürü Haftası koronavirüs nedeniyle Hükümet meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk sunumundan sonra kutlama sade bir törenle kutlanan program Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odası Murat Zeren düğün salonunda devam etti.  Esnaf ve Sanatkarlar odası Birliği Murat Zeren düğün salonunda düzenlenen programa Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, Niğde belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde İl emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, İl Jandarma Komutanı Garip Gümüş ve esnaflar katıldı.

Programın açılışında konuşan Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil; “Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl 13. Ahilik Haftası Kutlamalarını maalesef kısıtlamalı ve buruk olarak kutlamaktayız. Ahilik; Bir yandan bireylerin ahlaki gelişmelerini, onları karakter sahibi bireyler yapmayı amaçlarken öte yandan da bireylerin oluşturduğu aileden millete ve hatta tüm insanlığı kapsayarak bütün toplumsal yapıların huzur, barış, paylaşım ve esenlik içinde yaşamalarını amaç edinen bir insanlık kurumudur. Ahiliği sadece tarihi görevini gerçekleştirip, tarihin derinliklerine gömülmüş bir kurum olarak görmek hata olur. Çünkü ahilik kurumu insanlığın her zaman ve zeminine hitap edecek malzemeye sahip, paylaşımcı bir üretim ve ekonomi modelini savunan, çağlar üstü bir değerler sisteminin adıdır. Ahiler; Ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmayı aza kanaat edip çoğa şükrederek dağıtmayı, insanlar arasında din, dil, mezhep, ırk ve renk farkı gözetmemeyi ve bunun gibi birçok insani değeri bir yaşam tarzı olarak benimsemiş kimselerdir. Onun içindir ki bizler Ahilik teşkilatının bir neferi olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Esnaf ve Sanatkârın şu an ki bulunduğu sıkıntılı dönemlerinde de, Ahi Evran Kültürünü yaşatmalı birlik beraberlik içinde olmalıdırlar diyen NESOB Başkanı Yeşil; “ Bu salgını hep beraber birlik içinde Maske, Sosyal Mesafe, Temizlik kurallarına uyarak saygı ve sevgi çerçevesinde geçirmemiz gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta tüm ticari işletmelerimiz, esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm halkımızın Ahilik Haftasını kutlar, Sağlıklı, mutlu, bol kazançlı günler temenni eder, bizi bu günümüz de yalnız bırakmayan değerli misafirlerime teşekkür eder, saygı ve sevgilerimi sunarım” diye konuştu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından Yılın Ahisine kaftan giydirme ve plaket törenin ardından yılın kalfasına ve çırağına plaket verildi.

Niğde Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından “Yılın Ahisi” olarak dikiş makinesi ustası Hayrettin Öztürk seçildi. Yılın Ahisi seçilen Hayrettin Öztürk’e kaftanı Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil tarafından giydirildi.  Yılın Kalfasına ise plaketini Niğde Ak Parti Milletvekili Yavuz Ergun, Yılın çırağına ise plaketi Milletvekili Selim Gültekin tarafından takdim edildi.

 

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)