Bor Şeker 475 Bin Ton Şeker Pancarı Alımı Yapıldı

2019-2020 sezonunda 475 bin ton Şeker Pancarı alımı gerçekleştiren Bor Şeker Fabrikası, bu yıl randevulu alım sistemini hayata geçirdi. Fabrika önündeki uzun kuyrukların, trafiği tehlikeye düşüren yığılmaların ve üreticilerinin zaman kaybını ortadan kaldıran sistemle her çiftçi kendisine bildirilen gün ve saatte ürettiği şeker pancarını teslim etti.

GÜNDEM 13.12.2019, 16:49 13.12.2019, 16:52
Bor Şeker 475 Bin Ton Şeker Pancarı Alımı Yapıldı

2019-2020 sezonunda 475 bin ton Şeker Pancarı alımı gerçekleştiren Bor Şeker Fabrikası, bu yıl randevulu alım sistemini hayata geçirdi. Fabrika önündeki uzun kuyrukların, trafiği tehlikeye düşüren yığılmaların ve üreticilerinin zaman kaybını ortadan kaldıran sistemle her çiftçi kendisine bildirilen gün ve saatte ürettiği şeker pancarını teslim etti.

2019-2020 hasat yılında 62 bin ton şeker üretim kotası bulunan Bor Şeker Fabrikası, şeker pancarı alım sezonu 23 Eylül-15 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşti. Toplam 80 gün süren alım sezonu boyunca, üretim aşamasından, hasat anına kadar fabrikanın mühendis personelleri tarafından kontrolleri yapılan şeker pancarları, her çiftçiye özel verilen randevu ile alımı gerçekleştirildi.

Şeker Pancarı alımları hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunan Fabrika Müdürü Orhan Can, 2018 yılında özelleştirilen Bor Şeker Fabrikasının, kaliteli ve sürdürülebilir üretim, katma değeri yüksek ürün çeşitliliği ve yerel istihdama katkısıyla bölge için önemini koruduğunu belirtirken, 16 polarlı şeker pancarı taban alım fiyatlarının ton başına 300 liraya çıkarılmasıyla üreticinin de yüzünü güldürdüğünü söyledi.

475 Bin Ton Şeker Pancarı Alımı Yapıldı

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bünyesindeyken Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilen özelleştirme sonucunda, Bor Şeker Fabrikasının toz şekerin kalitesini belirleyen en yüksek orandaki polar değeri ile üretim gerçekleştirdiğini ifade ederek; “2019-2020 yılları arasını kapsayan sezon boyunca Niğde ve çevre illerde üretilen toplam 475 bin ton şeker pancarı alımı gerçekleştirdik. Buna karşılık olarak 62 bin ton toz şeker, 105 bin ton küspe ve 18 bin ton melas üretimi gerçekleştireceğiz. Toplam 80 gün süren kampanya sezonu boyunca 280 vatandaşımızı istihdam etmiş olacağız.” dedi.

Randevulu Sistem Dönemi Başladı

“Şeker Pancarı alım dönemi başladığında gerek karayollarında gerekse fabrika önünde yaşanan yığılmaların önüne geçmek, her bir dakikası kıymetli olan çiftçilerimizin zamanını daha verimli kullanmalarına imkân sağlamak adına ilk kez bu yıl randevulu alım sistemini başlattık” diyen Fabrika Müdürü Can; “Şeker Pancarı ekim sahalarını sürekli ziyaret eden uzman personellerimiz, üreticilerimize daha henüz söküme başlamadan hangi tarihte ürününü teslim edebileceğini önceden bildiriyor. Çitçimizde, oluşturulan bu takvim çerçevesinde ürün hasadını yaparak fabrikamıza teslim ediyor. Böylece hem yığılmaların önüne geçmiş hem de yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırmış olduk” diye konuştu.

Ürün Tesliminde Online Takip için Çitçi Evi oluşturduk

Ürün alımlarının 20 kilograma kadar hassas modern kantarlarla tartım yapılarak gerçekleştirildiğini, son teslim anına kadar da çiftçinin getirdiği şeker pancarının akıbetini oluşturulan online bilgilendirme sistemi ile an be an takip edebildiğine değinen Can; “Üreticilerimiz bu yılki sezon verimi ve alım fiyatlarından oldukça memnun. Pancardaki şeker oranı, kalitesi, fire durumları daha teslimat sırasında fabrika içerisinde kurduğumuz Çiftçi Evimizin içerisinden takip edilebiliyor. Son ana kadar şeffaf bir alım politikası izliyoruz dolayısıyla üreticimiz emeğinin karşılığında hakkının ne olduğunu buradan an be an görebiliyor” şeklinde konuştu.

Fabrika Üretim Tesislerini Modernize ettik

“Fabrika üretim tesislerini modernize ederek kapasite artışı sağlanmıştır” diyen Fabrika Müdürü Orhan Can, “Enerji ekonomisinde verimlik esaslı çalışmaların uygulandığını, böylece kalitede yüksek standartlara ulaşıldı” diye konuştu.

Can, “ 60 bin dekarda pancar ekimi yapıldı. Tüm ekim sahasını GPS ve yazılım programıyla kontrol altına aldık” diyerek, “Sahada modern ekim ve hasat için var olan teknolojiyi kullanıyoruz” dedi.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)