Çarşı Perişan, Küçük Esnaf Can Çekişiyor

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından esnaflar ile verdiği müjdeleri değerlendirdi.

GÜNDEM 22.12.2020, 16:09 22.12.2020, 16:10
Çarşı Perişan, Küçük Esnaf Can Çekişiyor



Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından esnaflar ile verdiği müjdeleri değerlendirdi. Başkan Yeşil, verilen desteklerin eksik olduğunu Pandemi de en çok mağdur olan Kahvehane çalıştıran esnaflara destek verilmediğini dile getirerek çarşının perişan olduğunu belirtti.

Niğde genelinde ilçelerde dahil olmak üzere 10 bin 800 esnafın bulunduğunu belirten Yeşil, “ Pandemi de belli başlı sektörlerin haricinde yüzde 85 esnafımız zarar gördü. Ama bunlar arasında özellikle öncelikli olan esnaflarımız var.  Bunlarda ilimizde 2 bin 450 tane esnafımız zarar gördü. Bunlar  arasında 690 tane  okul servisçileri, 160 okul kantini işleten esnafımız,665 kahvehaneci esnafı, 250 internet kafe işleten işletmeci, 300 lokantacı esnafı, 60 eğlence merkezleri, 40 düğün salonu, 5 hamam veya sauna, 85 kırtasiye işletmecimiz ve okul kıyafeti satan, yapan üreten tekstil atölyeleri gibi 55 esnaf ve ilçelere, köylere ve kasabalara yolcu taşımacılığı yapan 140 minibüs servisçilerimiz etkilendi.  En son Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu kira desteği ve aylık 1000 TL gibi desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ama bu yapılan desteği az buluyoruz.  Bunun yanında Mart ayından beri iş yapamayan kahveci esnafımız da en azından bu destek kapsamına alınmasını istiyoruz.  Pandemi sürecinde küçük esnaf sıkıntıda. Küçük esnaf bu ülkenin ana kılcal damarları, bu ülkeyi besleyen damarlar. Ama inanın çarşı perişan, küçük esnaf can çekişiyor” dedi.

Esnafa verdiği yeni kolaylıklardan dolayı Cumhurbaşkanı ve diğer yetkililere teşekkür eden NESOB Başkanı Yeşil; “ Müjde kapsamında beklentimize tam cevap bulmuş değiliz" diye eksikliklerini dile getirdi.  Tabi ki esnaf ve sanatkârlarımıza yapılan her türlü desteği için şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak tam beklentimize cevap bulmuş değiliz. Özellikle mağdur olan 5-6 sektörümüze acil nakli yardımların devam etmesini istiyoruz. Örnek verecek olursak; kahvehaneler, okul kantinleri, servis araçları, lokantalar, kafeteryalar, hamamlar ve buna benzer işletmelere daha acil yardımlar bekliyoruz. Bunları kategorice edecek olursak; 1. sırada kahvehaneler ve okul kantinleri en mağdur olan sektörler. 2. sırada lokantalar, pastaneler, berber, kuaförler ve servis araçları ve son olarak taksi, dolmuşlar, giyim sektörü gruplara acil destek bekliyoruz. Bu uzun kredi, faizsiz kredi de olabilir. Yine hibe destek de olabilir. Bu yapılan bin liralık, 500 veya 750 liralık kira yardımlar için teşekkür ederiz.  Ben buradan vatandaşlarımızdan tek ricamız bu virüsün biran önce gitmesi ve vatandaş ve esnaf olarak eski normal halimize dönmemiz için lütfen Maske, mesafe ve hijyen konularına dikkat edelim” diye konuştu.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)