Gürer Sordu Adalet Bakanı Yanıtladı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iki ayrı önergesini yanıtlayan Abdülhamit Gül’den geçiştirmeli mevzuatla cevaplar. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, sosyal medya paylaşımı nedeniyle hakkında soruşturma açılan kişi sayısına ve icra takibi dosya sayılarına ilişkin yönelttiği yazılı soru önergelerine yanıt Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den geldi.

GÜNDEM 05.10.2019, 18:11 05.10.2019, 18:13
Gürer Sordu Adalet Bakanı Yanıtladı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iki ayrı önergesini yanıtlayan Abdülhamit Gül’den geçiştirmeli mevzuatla cevaplar. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, sosyal medya paylaşımı nedeniyle hakkında soruşturma açılan kişi sayısına ve icra takibi dosya sayılarına ilişkin yönelttiği yazılı soru önergelerine yanıt Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den geldi.

Adalet Bakanı Gül, icra takibi dosya sayıları için internet sitesini adres gösterip ayrıntı vermekten kaçındı. Sosyal medya paylaşımı nedeniyle soruşturma açılan kişilere yönelik soruya ise “Bakanlığımızda istatistiki veri bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyal medya paylaşımı nedeniyle hakkında soruşturma açılan kişi sayısına ilişkin, “2018 yılı sosyal medya paylaşımı nedeni ile hakkında soruşturma yapılan dava açılan kişi sayısı kaçtır? Kadın erkek dağılımı nedir? İlk beş sırada soruşturmaya gerekçe olan suçun işlendiği makam kişi ya da kurum hangisidir?” şeklindeki soruları yönlendirmişti.

Gürer’in icra takibi dosya sayılarına ilişkin diğer yazılı soru önergesinde ise,  “2002 yılından 2018 yılına kadar yıl yıl Niğde ilinde, İcra Dairelerinde görülmekte olan, sonuçlanan ve bir sonraki yıla devreden icra takip dosya sayısı ne kadardır? Yıllara göre Niğde ilinde kaç vatandaşımız borcundan dolayı icralık olmuştur? 2002 yılından 2018 yılına kadar yıl yıl 81 ilimizde illere göre İcra dairelerinde görülmekte olan, sonuçlanan ve bir sonraki yıla devreden icra takip dosya sayısı ne kadardır, Kaç vatandaşımız borcundan dolayı icralık olmuştur? Niğde ilindeki Adliyelerde, icra takip dosya sayısının ve tekil olarak icralık vatandaşlarımızın yıllara göre artış oranı ne kadar olmuştur?” şeklindeki sorular yer alıyor.

“ATA SPORLARIMIZA OLAN İLGİ AZALIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in lisanslı sporcu sayıları ve branşlara göre dağılımlarına yönelik yazılı soru önergesini Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu yanıtladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2018 mali yılı bütçesinden 4 bin 599 spor kulübüne 29 milyon 878 bin 500 lira nakdi yardımı yapıldığını belirtirken, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı Reklam Yönetmeliği kapsamında da spor kulüplerine aktarılan mali yardımın tutarını vermekten özellikle kaçındı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tescilli amatör futbol kulübü sayısı kaçtır? Bu kulüplerin illere göre dağılımı ve yine bu kulüplerde spor yapan lisanslı sporcu sayıları kaçtır? Kaç kulübün kendi tesisi vardır? Son beş yılda kapanan ya da hiç müsabaka yapmayan kulüp sayısı kaçtır? Futbol dışında en çok lisanslı sporcu hangi branşlarda yer almaktadır? Üniversite öğrencisi ve mezunu olan kaç sporcu vardır? Amatör spor kulüplerinde spor yapan lisanlı oyuncuların kız/erkek dağılımı nedir? Bu kulüplere, Bakanlığınızca sağlanan maddi katkı 2018-2019 sezonunda ne kadar olmuştur? Amatör spor kulüplerine Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nca reklam amaçlı destek verilmekte midir? 2018-2019 sezonunda kaç sporcu kırmızı kart ya da oyundan men cezası almıştır? Olaylar nedeni ile yarıda kalan maç var mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istemişti.

BAKAN AÇIKLADI

Türkiye'de bu yılın Haziran ayı itibarıyla 3 milyon 341 bin 458 kadın, 5 milyon 940 bin 61 erkek olmak üzere toplam 9 milyon 281 bin 519 lisanslı sporcu bulunduğunu kaydeden Kasapoğlu, Üniversite Sporları Federasyonunda ise 24 bin 271 sporcu bulunduğunu anlattı.

Mehmet Kasapoğlu, futbol kategorisinde faaliyet gösteren sporcuların 5 bin 965'inin kadın, 310 bin 259'unun erkek olduğunu da belirtti.

En çok sporcusu olan ilk üç branşın 868 bin 4 sporcuyla satranç, 487 bin 152 sporcu ile tekvando ve 316 bin 224 sporcuyla futbol olduğunu açıklayan Kasapoğlu, bu branşları 307 bin 188 sporcuyla voleybol, 286 bin 187 sporcu ile basketbol ve 247 bin 521 sporcuyla kick boks'un izlediğini kaydetti.

Bakan Kasapoğlu, "Bakanlığımız tarafından 2018 mali yılı bütçesinden 4 bin 599 spor kulübüne 29 milyon 878 bin 500 lira nakdi yardım yapılmıştır. Ayrıca Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından Spor Toto Teşkilat Başkanlığı Reklam Yönetmeliği kapsamında da spor kulüplerine mali katkıda bulunulmaktadır." ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sporda;  futbol, basketbol, voleybol, güreş ve atletizm gibi branşlar öndeyken satranç ve tekvandonun bu branşların önüne geçmesi ata sporlarımıza olan ilginin azaldığını gösteriyor  Satranç belediyeler ve okulların önemsemesi ile öne geçti” dedi.

 

ÇAĞRI MERKEZLERİNDE 22 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çağrı merkezi personelinin çalışma koşullarını ve bu koşulların sebep olduğu meslek hastalıklarını TBMM gündemine getirdi.


Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanıtlanması istemiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Ülkemizde kaç adet firma çağrı merkezi olarak faaliyetini/sürdürmektedir? Bu çağrı merkezlerinde çalışan toplam kişi sayısı ile birlikte çalışanların cinsiyetlerine göre dağılımı nasıldır? Yukarıda anılan çağrı merkezi personellerinin çalışma koşulları ile ilgili olarak, 2018 ve 2019 yıllarında, Bakanlık tarafından herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Çağrı merkezinde çalışan personelin ortalama çalışma süresi ile ilgili herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Eğer böyle bir araştırma varsa ilgili personellerin ortalama çalışma süresi ne kadardır? Çağrı merkezlerindeki çalışma koşullarının, personelde yarattığı meslek hastalığına dair herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?” şeklindeki sorularını yöneltti.





CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’dan geldi. Turhan, yaklaşık 100 adet çağrı merkezinde, 22.000'in üzerinde çalışan ile hizmet sunulduğunu ifade etti.





Bakan Turhan, Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta şunları kaydetti:

“Çağrı merkezi hizmeti sunulmasına ilişkin usul ve esaslar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, "Elektronik Haberleşme Sektöründe Hizmet Kalitesi Yönetmeliği Ek-4'ün Uygulamasına İlişkin Tebliğ" ile belirlenmiş olup, söz konusu tebliğ 17.03.2012 tarih ve 28236 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.





Elektronik haberleşme sektöründe hizmet sunan işletmecilerin çağrı merkezlerinin tüketicilere etkin ve hızlı yanıt verebilmesi amacıyla bazı hizmet kalitesi ölçüt ve hedef değerleri belirlenmiştir. Bu kapsamda, elektronik haberleşme sektöründeki işletmecilere ait çağrı merkezleri izlenmekte ve gerektiğinde denetlenmekte olup, ihtiyaç tespit edilmesi halinde ölçüt ya da hedef değerlerde iyileştirme yapılması düşünülmektedir.





Elektronik haberleşme sektöründe yetkilendirilmiş işletmecilerden çağrı merkezine ayda 300.000'in üzerinde çağrı gelen veya 200.000'in üzerinde abonesi bulunan işletmecilerin çağrı merkezi hizmetleri, ilgili yönetmelik ve tebliğ hükümleri kapsamında BTK tarafından takip edilmekte ve denetimi yapılmaktadır.





Çağrı merkezinde çalışan personelin çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeler ise çalışma mevzuatı ile belirlenmektedir. İlgili mevzuat kapsamında yükümlü olan 12 adet işletmeci tarafından yaklaşık 100 adet çağrı merkezinde, 22.000'in üzerinde çalışan ile hizmet sunulmaktadır.





Diğer taraftan, elektronik haberleşme sektörü dışında yer alan çağrı merkezlerine ilişkin olarak ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun her hangi bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır” dedi.





MESLEKLERİN ÇEŞİTLENMESİ SORUNLAR ÜRETİYOR





CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mesleklerde değişim ve yeni mesleklerin hayatımıza girmesiyle mesleklerle ilgili meslek hastalıkları ve çalışma koşullarının da  aynı oranda  izlenmesi ve düzenlemesi gerektiğini vurguladı. Gürer, “Çağrı merkezleri çalışma süresi ve çalışma koşulları iş yüküne göre şekillenmelidir. Meslek hastalığı konusunda da çağrı merkezleri özellikle duyu anlamında sürekli izlenmelidir” dedi.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)