İleri Teknolojiyle Tüm İllere Örnek Proje

Niğde Valiliği Proje ve Yatırım Ofisi (NİPYO) tarafından hazırlanan “Niğde Otomasyonla Kalkınıyor” projesi il genelindeki 131 köyde uygulanmaya başlandı.

GÜNDEM 25.06.2020, 15:53 25.06.2020, 15:54
İleri Teknolojiyle Tüm İllere Örnek Proje


Niğde Valiliği Proje ve Yatırım Ofisi (NİPYO) tarafından hazırlanan “Niğde Otomasyonla Kalkınıyor” projesi il genelindeki 131 köyde uygulanmaya başlandı.

685.000 TL’si Ahiler Kalkınma Ajansı olmak üzere toplam 2.236.000 TL bedelli proje ile birlikte içme suyu depolarında sıklıkla meydana gelen klor dozaj pompası ve motopomp arızası, su seviyesinde azalma, depo taşması sorunları tamamen önlenerek bunların neden olduğu zaman, iş gücü ve enerji kayıpları giderilmiş olacak.

Proje ile ilgili açıklamada bulunan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, “Valiliğimize bağlı proje ve yatırım ofisimiz (NİPRO) tarafından hazırlanan projeyle birlikte tüm köyleri içine alacak bir merkezi otomasyon sistemi Türkiye’de ilk defa Niğde’mizde kurulmuş durumdadır. Gerek kapsama alanı ve gerekse genişliği açısından projemiz, Ülkemizde ilk olup diğer illerimize örnek teşkil edilecektir” dedi.

Vali Şimşek açıklamasının devamında; “Köylerde yaşayan vatandaşlarımızın günlük yaşam kalitesinin yükseltilmesini, köylerimizin sosyo-ekonomik cazibesinin artırılmasını hedefleyen örnek projemizin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Söz konusu Projeyle; 131 köyümüze içme suyu sağlayan 168 adet içme suyu deposunun, 6 adet terfi merkezinin, 98 adet su kuyusunun ve terfi merkezinin dâhil olduğu toplam 278 adet noktaya Scada otomasyon sistemleri kurularak sağlıklı içme suyu temini ve yönetimi tek merkezden izlenir ve yönetilir hale gelmiştir.

Hizmete giren otomasyon sistemi sayesinde; Köylerimizdeki vatandaşlarımızın içme ve kullanma suyunun kalitesi yükseltilmiş ve günlük yaşam kalitesinin artması sağlanmıştır. İçme suyu depolarının yönetimi için kamu bütçesinden harcanan kontrol, bakım, tamirat, işgücü giderleri en aza indirilerek kamu kaynaklarından tasarruf sağlanmıştır. Niğde İl Özel İdaresi personelinin otomasyon sistemleri konusunda bilgi düzeyleri artırılmış, bu alanda sunulan hizmetlerin sürdürülebilirliği sağlanmıştır. İhtiyaç duyulan suyun yer altından çıkarılması ve köylere iletimi için ihtiyaç duyulan elektrik tüketimi azaltılmış, içme suyu kurulumlarının enerji verimliliği artırılmıştır. Depolarda sıklıkla meydana gelen klor dozaj pompası ve motopomp arızası, su seviyesinde azalma, depo taşması sorunları tamamen önlenerek bunların neden olduğu zaman, iş gücü ve enerji kayıpları giderilmiştir. Smart-Android uyumlu yazılım-donanımla arızalardan anında haberdar olunması sağlanmış, bu sayede arızalara hızlı müdahale edilerek köylerde yaşayan vatandaşlarımıza kesintisiz, daha sağlıklı ve kaliteli su temin edilmeye başlanmış, arızalara hızlı müdahale ile vatandaş memnuniyeti artırılmıştır. Sistemin ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacı off-grid PV-güneş panellerle karşılanarak yenilenebilir enerjinin kullanım alanı genişletilmiştir. Ekolojik-yenilikçi sistem ve teknolojilerin optimum konfigürasyonu sağlanmış, bu sayede diğer illerimizce örnek model alınabilmesi için teknik bilgi veri tabanı oluşturulmuştur. Köylerimizdeki günlük yasam kalitesinin artırmasıyla kent merkezine göç yoğunluğu azalmış, köylerdeki demografik yapı muhafaza edilerek İlimizde sürdürülebilir kırsal kalkınmaya katkı sağlanmıştır. Büyük bir özveri, teknik bilgi birikimi ve azimli çalışmayla hazırlanıp uygulamaya alınan Projemizin ülkemize örnek olmasını, ilimize hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen arkadaşlarımıza ve projeye finansal destek sağlayan Ahiler Kalkınma Ajansı ile İl Özel İdaremize teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)