Kış Lastiği Takmayanlar İçin Son Gün 1 Aralık

Kış lastiği takma uygulamasının, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için son günün 1 Aralık olduğunu belirten Niğde Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Halil İbrahim Kızıltan sürücüleri uyardı.

GÜNDEM 20.11.2019, 14:58 20.11.2019, 15:01
Kış Lastiği Takmayanlar İçin Son Gün 1 Aralık

Kış lastiği takma uygulamasının, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için son günün 1 Aralık olduğunu belirten Niğde Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Halil İbrahim Kızıltan sürücüleri uyardı.

Niğde Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kızıltan, “Kış lastiği kullanmak için olumsuz hava koşullarını ve kar yağmasını beklemeden sürücülerin hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü an bunu takmalarını öneriyoruz. Bu çıkarılan kanunla kış lastiği uygulaması ticari araçlar için zorunlu hale getirilmiştir. Sürücülerin kış lastiği kullanmasıyla birlikte doğru mevsimde, doğru lastik kullanımı, lastiklerin kullanım süresini aynı şekilde uzatacaktır. Yani 1 Nisan’da kış lastiğinin çıkartılıp mevsimsel lastiğin takılması gerekiyor. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü zamanda normal mevsimsel lastiğin çıkartılıp kış lastiğinin takılması gerekiyor" dedi.

"YAZ İLE KIŞ LASTİĞİ ARASINDA 6 METRELİK FREN FARKI VAR"

Kış lastiğinin önemi hakkında bilgi veren Kızıltan “Deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklılığı kauçuk karışımıyla da kar, buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü iletebilen kış lastikleri silika teknolojisiyle üretilmektedir. Kullanılan bu teknoloji sayesinde lastiğin tutunma özelliği de artmaktadır. Havanın 7 derece altında olduğu ıslak bir zeminde 80 kilometre hızla giden bir araç yaz lastiğiyle durabilmek için 50 metreye ihtiyaç duymaktadır. Hâlbuki kış lastikleri aynı koşullarda zeminde 34 metrede tamamen durabilir. Aradaki 6 metrelik fark bir tehlike anında çok ciddi oranda kazalardan kurtulmamızı sağlayabilir. Kış lastiği vatandaşlarımız için zorunlu değil ama mevsimsel lastikle kış lastiği arasındaki ciddi oranda frenleme farkı olduğundan dolayı kendi can ve mal güvenlikleri için kesinlikle kış lastikleri takmalarını öneririz” diye konuştu.

"UYGULAMA İLE KAZALARIN YÜZDE 80 ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Kış lastiği takılmasının vatandaş için bir emniyet olduğunu ifade eden Kızıltan, “Aracın ve sürücünün emniyeti için mecburu değil ama gereken bir şeydir. Kış lastiğinde vakum olduğu için kışın yaza göre kayma oranını yüzde 100 düşürür. Yol tutuşu da iyi olur. Araç hasarını yüzde 90’na kadar düşürür. Kar lastiği uygulamasının zorunlu olması bizce iyi oldu. Kazaların en azından yüzde 80’inin önüne geçildi” şeklinde konuştu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)