Niğde’de 50 bin fidan toprakla buluştu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen "Geleceğe Nefes" projesi 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Türkiye’de saat 11.11’de 11 milyon fidan toprakla buluşturulurken Niğde’de ise 50 bin fidan toprakla buluştu.

GÜNDEM 11.11.2019, 17:39 11.11.2019, 17:43
Niğde’de 50 bin fidan toprakla buluştu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen "Geleceğe Nefes" projesi 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Türkiye’de saat 11.11’de 11 milyon fidan toprakla buluşturulurken Niğde’de ise 50 bin fidan toprakla buluştu.

“Geleceğe Nefes” projesi kapsamında Niğde’de de 50 bin fidan dikildi. Fidan dikim etkinliğine Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ile eşi Dr. Çiğdem Olgun Şimşek,  AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Garip Gümüş, kurum müdürleri ile personelleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Yılmaz Şimşek programda yaptığı konuşmada “Bugün ülkemiz ve Niğde’miz için tarihi bir gün. Ülkemiz ve ilimiz için bir rekor günü. Türkiye genelinde 11 milyon ağacı, güzel şehrimizde ise 50 bin ağacı toprakla buluşturuyor, geleceğe nefes oluyoruz. Amacımız geleceğe bir nefes olmak, bizden sonraki nesillere daha yeşil bir ülke, daha yeşil bir Niğde bırakmak. Amacımız çocuklarımızı ağaç sevgisiyle, orman sevgisiyle büyütmek ve ağaç sevgisiyle yoğurulmuş nesiller yetiştirmek. Bu kampanyamıza tüm ülkemizde olduğu gibi Niğde’mizde de büyük bir ilgi, büyük bir duyarlılık oluştu. Sahiplenilen ağaç sayısı 50 bin hedeflenirken yaklaşık 60 bin oldu hatta bu rakamı bile geçti. Ama bu heyecan, bu ruh sadece bu yılla kalmamalı, bundan sonraki yıllarda da aynı heyecan, aynı coşku devam etmelidir. Maalesef Niğde olarak orman fakiri iliz. İlimizin sadece %8’i orman varlığıyla kaplı. Ama bunu artırmak bizim elimizde. Bu heyecanı devam ettirirsek bunu da başaracağımıza inanıyorum. Orman Müdürlüğümüz her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin ağacı Niğde’mizde toprakla buluşturuyor. Halkımızda bu kampanyaya destek verirse her birey yılda iki ağaç dikerse bu sayı yaklaşık 2 milyonu bulur. 2053 yılında ilimizdeki orman varlığı yüzde 15’leri, yüzde 20’leri bulacaktır” şeklinde konuştu.

“Bugün ülkemizde 11 milyon, ilimizde ise 50 bin fidan toprakla buluşacak” diyerek sözlerine başlayan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Şimdiye kadar diktiğimiz fidanlar küçük oluyordu. Genelde doğada yaşayan hayvanlar o fidanları bir şekilde yok ediyorlardı, artık yetişmiş, belli bir boya gelmiş dolayısıyla tutması kolay olacak büyük fidanları toprakla buluşturuyoruz. Daha öncesinde Niğde ile Bor arasına yapılan meşhur bir ormanlık alanımız vardı. Yaklaşık yüz yıldır orada ağaçlandırma çalışmaları devam ediyordu fakat 10 dekarlık bir orman alanı oluşturuldu, bundan sonra iş çok değişti. Artık gerçekten dikilen her şey yerine, amacına ulaşıyor. Zaten 2000’li yılların başından itibaren, özellikle 2002’den bu yana hiçbir şey lafta ve sözde kalmadı, her şey artık icraata dönüşüyor. Allah’a şükür bugünde bunun bir örneğini yaşıyoruz ve dünyada da örnek bir projeye imza attık. 11 milyon fidan dikerek bir dünya rekoru kırıyoruz. İnşallah yeni rekorları da bundan sonra kıracağız. Ama bu sadece 11 Kasım’lar da değil 365 gün bu duyarlılıkta olmalıyız, bu duyarlılığı devam ettirmeliyiz ki dikilen fidanlarda hayat bulsunlar ve gelecek nesillere nefes olup miras kalsınlar. Bizde belediye olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Şehir merkezinden başlamak üzere kişi başına düşen yeşil alanı mutlaka arttıracağız” dedi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Niğde Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir son yıllarda gerçekleşen ve katılımın en yüksek olduğu fidan dikimi etkinliği gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Özdemir konuşmasının devamında “İlimizde 11 milyon fidan dikimi anlamında 50 bin fidanı bugün toprakla buluşturacağız. Bu konuda 9 ayrı lokasyon da dikim çalışmalarımız tamamlanmış; vatandaşlarımız, öğrencilerimiz ve köylülerimizle beraber şuanda hazırız. Coğrafya kaderdir, ilimiz maalesef yarı kurak ve kurak mıntıkada bulunmaktadır. Dolayısıyla su azlığı hayatı, doğayı ve çevreyi olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Ancak kuraklığa rağmen orman teşkilatımız her türlü imkânlarını kullanarak ağaçlandırma çalışmalarını yapmaya devam etmektedir. Elimizdeki son fidanı ilimizdeki son metrekare toprağa dikene kadar çalışmaya azmettik, gayretliyiz, teşviklerinizi ve himayenizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından fidan dikimine geçildi. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ile Selim Gültekin katılımcılar ile birlikte fidanları toprakla buluşturdu. Fidan dikimini fotoğraflarla ölümsüzleştiren katılımcılar protokol üyeleri ile birlikte fotoğraf çektirdi.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)