Osmanlı Yaptı Biz Yok Ettik!

Niğde Merkez Burhan Mahallesi Torunoğlu sokakta bulunan Torunoğlu Mescidi sahipsizlikten yok oldu.

GÜNDEM 19.02.2020, 16:46 19.02.2020, 16:47
Osmanlı Yaptı Biz Yok Ettik!

Niğde Merkez Burhan Mahallesi Torunoğlu sokakta bulunan Torunoğlu Mescidi sahipsizlikten yok oldu.

Osmanlı eseri olarak Hacı Ali’nin oğlu Mustafa Yusuf tarafından 878, hicri 1473 yılında yapıldığı tahmin edilen Niğde’nin ilk Osmanlı mescidi olma özelliği taşıyan Torunoğlu Mescidi, bakımsızlık ve ilgisizlikten harap olmuş durumda. Mescidin sadece iki kemerli gözü kalırken, içerisindeki işlemeli taşlar ve mihraptaki taşlar yok edilmiş, çevre düzenlemesi sırasında bu esere zarar verilerek tahrip edilmiş durumda.

Osmanlı Ecdat yadigarı olan mescidin bu hale gelmesine mahalle sakinleri tepki gösterirken, zarar görmeden önceki halinin çevre duvarları ve mescidin daha geniş bir alanı kapsadığını, bazı işlemeli taşların yok olduğunu diğer işlemeli taşlarında üzerine ağaç dalları atılarak gizlediklerini söylediler. Mahalle sakinleri Osmanlı Devleti’nin Niğde’deki ilk camisi ve bir bakıma mührü olan mescidin yok olmakla karşı karşıya bırakıldığını söylediler.

TARİHİMİZ ÇALINDI

Osmanlının fetih sırasında yakın zamana kadar ayakta duran mescidin yok olmasına üzüldüklerini belirten mahalle sakinleri, Osmanlı yadigarı tarihi eserimiz tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya diyerek, kendilerini resmi görevli olarak tanıtan bazı kişilerin mescit içiresindeki nakışlı taşları araçlara yüklemek suretiyle götürdüklerini iddia ettiler.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)