Yerli iki patates tohumunun daha satışı yapıldı

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2005'ten bu yana yürütülen ıslah çalışmalarının ardından tescillenen tohumluk 10 yerli patates çeşidinden Saruhan ve Niğşah çeşitlerinin Hakan Gıda tohumculuğa satışı gerçekleştirildi.

GÜNDEM 16.03.2021, 11:06 16.03.2021, 14:07
Yerli iki patates tohumunun daha satışı yapıldı

 

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2005'ten bu yana yürütülen ıslah çalışmalarının ardından tescillenen tohumluk 10 yerli patates çeşidinden Saruhan ve Niğşah çeşitlerinin Hakan Gıda tohumculuğa satışı gerçekleştirildi. Tescilleri yapılıp ihale yoluyla satışı yapılan yerli ve Milli çeşitler ülke tarımına kazandırılmaya devam ediliyor.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen imza töreninde konuşan Enstitü Müdürü Uğur Pırlak; “ Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle sürdürülen ıslah çalışmaları kapsamında geliştirilen Yerli ve Milli 10 tohumluk patates çeşidinden şuana kadar 8 çeşidin satıldığını ifade etti.

Yerli ve milli patates çeşitler tescillenip satışı yapılarak çiftçilerin hizmetine sunulmaya devam ettiğini belirten Pırlak; “ Tarım ve Orman bakanlığının destekleriyle sürdürdüğümüz ıslah çalışmaları neticesinde şuana kadar 10 yerli ve milli patates çeşidimizi ülke tarımına kazandırdık. En son Saruhan ve Niğşah adlı patates çeşitlerimizi tescil ettirerek çiftçilerimizin hizmetine sunmayı planladık. Bu kapsamda bu iki çeşidimizin çiftçilerimize ulaşması, sofralarda yer alması için ihalesine çıktık. Yapılan ihale sonucunda patates üretici firmalarından Hakan gıda tohumculuk tarafından iki çeşidimiz alındı. Pazarlama ve satış hakkı yapacağımız sözleşme ile devredilecek.  Firma bu çeşitleri ileriki kademe de tohumluk üretimlerini gerçekleştirip çiftçilere ulaştıracaktır. Şuan itibariyle Enstitümüzün ıslah çalışmaları devam etmekte olup yine yemeklik, sanayilik ve hastalıklara dayanıklı patates çeşitleri geliştirmeye de devam ediyoruz. Yerli ve milli tohumculuğa destek veren firma sahibine teşekkür ederim” dedi.

Yerli ve milli Niğşah ve Saruhan çeşitlerini alan firma ilk etapta 480 ton tohum üreteceğini ifade eden Pırlak; “ Özel sektöre pazarlama ve satış hakkını devrettiğimiz iki çeşidimiz Niğşah ve Saruhan çeşitleri yemeklik, orta erkenci grubunda yer alan ve et renkleri sarı olan yemeklik çeşitleridir. Özellikle Niğşah çeşidi hasat sonrası parmak patatese uygun bir çeşidimizdir. Bu çeşitlerimizin çiftçiler tarafından oldukça sevileceği ve tutulacağı düşünüyoruz.  Firma bu çeşitlerden ilk etapta 480 ton üretilecek ama firma Pazar payını bulduğunda üreticiler tarafından daha çok tohumluk istendiğinde bu kapasiteyi arttırabilir. Bizde bu kapasiteyi arttırmada firmamıza destek olacağız. Şuan itibariyle 480 ton olarak başlanacak ama talep ne kadar çok olursa bu oranda artacak” diye konuştu.

Hakan Gıda tohumculuk firması yönetim kurulu başkanı Birol Güney ; “ Hakan gıda ve tohumculuk olarak biz Türkiye genelinde yaklaşık 25 bin dekar civarında tohumluk ve yemeklik patates üretimi yapıyoruz. Birçok çeşit ile çalışıyoruz, farklı amaçlar için. Bu kullandığımız çeşitlere yerli ve milli çeşitlerimizi de dahil etmekten gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi. ADNAN ÇELEBİ

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)