Yılların Emektar Ustaları Unutulmadı!

Niğde Demirciler ve Oto Tamircileri Odası başkanı Turgut Taygur, yılların eskitemediği emektar ustaları Ahilik Haftası’nda unutmadı.

GÜNDEM 17.09.2020, 16:36 17.09.2020, 16:36
Yılların Emektar Ustaları Unutulmadı!



Beraberinde Ata Sanayi Başkanı Osman Kılıç ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte tek tek dükkanlarında ustaları ziyaret eden Taygur, onlara plaket takdiminde bulundu.

Taygur ayrıca Ahilik Haftası nedeniyle bir açıklamada bulundu. Taygur, “Ahilik sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel kültürümüzdür. Anadolu’da Ahilik, Ahi Evran (1171-1262) tarafından kurulmuştur. Sanat ve mesleki yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. İmparatorluğumuzun son dönemlerine kadar Ahilik mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma, örgütlenme ve denetim konularına eğilirken bir taraftan da müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkâr yetiştirmiştir. Çalışanların hakları korunarak, esnaf ve zanaatkârlar arasında çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi oluşturmuştur. Bu günkü anlamıyla sendikacılık sistemi uygulamaya başlamış, çalışanların hakları ve alın terleri korunmuştur. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk Milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Bu bağlamada bizlere düşen görev Ahilik Kültürüne ve Geleneğine sahip çıkması ve yaşatılmasıdır. Ahi Evran’ın örnek almamız gereken sözlerinden birkaç tanesini ve ahilik duasını paylaşmak isterim; *Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı, gözü, beli ve dili kapalı olmalı. Harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı, dayanıklı ol, yalan söyleme, büyüklerinden önce söze başlama, kimseyi kandırma, kanaatkâr ol, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken başkasına verecek kadar cömert ol.

AHİ DUASI

İlim bulduk bilgilendik, halka hizmet etmeye geldik. Layıkıyla hizmet için her zaanata önem verdik, halka hizmet hakka hizmet bunu elbet bizde gördük, çalışmak ibadettir dedik hep çalıştık hep didindik. Yaradana hamdolsun ki, bunca zaman geldi geçti hayır duayla anıldık. Yarenlere Ahilere, gönül dostu erenlere, bizi bilsin bilmesin selam olsun cümlesine. Gelmiş geçmiş ustaların, pirlerin, velilerin, şehitlerin ve daha da ötede resullahın huzurunda bulunmanın heyecanı nasip olsun gönlünüze, cenabı hakkın sizlere bahşettiği bu rızık kapısında, rızkınız açık, kazancınız bol, bereketli ve helal olsun.  Sizin ve bakmakta olduğunuz ailenizin sofrasına haram girmesin, bu çarşıda ve bütün ticarethanelerde dürüstlük hakim olsun. Ey esnaf kardeşim; hakka hukuka uy, hak ölçüsüne riayet et. Hak için hakkı söyle, hakkı söylemekten korkma. Fakirle dostluktan, oturup kalkmaktan kaçınma, zengine zengin olduğu için değil, insan olduğu için itibar et. Gafil olup dünyanın faniliğini unutma. Yapılan iyilik ve hayırda hakkın hoşnutluğundan başka bir şey düşünme, çoğa şükret, aza kanaat et, amma en önemlisi kul hakkına riayet et. Cenabı hak bu çarşı esnafını ve yaptığı ticareti, ailesine, tebasına, devletimize, milletimize, vatanımıza hayırlı kılsın. Hepinizin rızkı açık, kazancı bol, bereketli, helal ve başarısı daim olsun. Allah hepinizi muvaffak eylesin. Bu duygu ve düşüncelerle Ahilik geleneğimizin temsilcileri olan esnaflarımızın 14-20 Eylül 13. Ahilik Kültürü ve Esnaf Bayramı Haftasını kutlarım” dedi.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)