21.03.2017, 09:11
Akif'i Ne Zaman Anlayacağız
12 Mart İstiklal Marşımızın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü olarak kabul edilmiştir. Bu yıl İstiklal Marşımızın kabulünün 96. yılını kutluyoruz.
İstiklal Marşını bağımsızlığımızın bir simgesi olarak kabul ederiz. Mehmet Akif, milletimizin sahip olduğu milli birlik ve beraberlik idealini pekiştiren büyük şairimizdir.
Yıllardır Akif'i övgüyle anlatıyoruz. Ondaki iyi hasletleri anlata anlata bitiremiyoruz. Peki buradaki amaç, Akif'i göklere çıkartmak mı, yoksa onun sahip olduğu hasletleri bizimde yaşamamız mıdır? Akif'in zaten övgüye ihtiyacı yoktur. İnanan ve inandığı gibi yaşayandır.
Ben Cuma namazı hutbesiyle Mehmet Akif'i anma programlarını birbirine çok benzetirim. Programa katılan zevat ve halka sorsak "Sen bu programdan ne hisse aldın? Size neyi öğretti veya hatırlattı?" Mesela;
1- Akif söz verdi mi yapardı. Arkadaşının evinde buluşmak için söz vermişti. İstanbul'un o günkü şartlarında Üsküdar'dan karşıya geçip arkadaşının evine vardığında evin hanımı kocasından için "Akif bu yağmurda gelmez diye gitti" demesi üzerine "Ben söz verdim geldim, lakin o sözünde durmadı" der ve bir daha konuşmaz. Acaba söz veripte sözünde durmayanlar hisse aldılar mı?
2- Mesleği veterinerdi. Daireye imtihanla bir genç alınır. Bir ay sonra o genci göremez olur. Sebebini sorar, "O gencin işine son verildi" derler. "O genci ben aldım, bana haber vermeden kimse işine son veremez." der ve kendi istifa dilekçesini verir. Hangi makam sahibimiz haksızlığa uğrayan personeline sahip çıkmıştır.
3- İstiklal Marşı için verilen 500 liralık ödülü almaz. Bu marşı milletine hediye eder ve Safahatına almaz. Oysa soğukta giyecek paltosu bile yoktur. Arkadaşının paltosunu giyer. Gardolabımızı gözden geçirmeyi hiç düşündük mü?
4- Milli mücadelede vatan ve millet sevgisini şehir şehir gezerek her camide halka anlattığını, yeniden var olma mücadelesini verdiğini hep anlatırız da cenazesinin ortada kaldığını üniversite öğrencilerinin sahip çıktığını anlatmayız. Acaba o mu yanlış yaptı, biz mi yanlış yapıyoruz hiç sorguladık mı?
5- İstiklal Marşımızdaki bayrağımız Osmanlı'dan günümüze gelen Ay-Yıldız'dır. Akif: "Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal" ve "Bir hilal uğrana ya rab ne güneşler batıyor" mısralarındaki Hilal'i gerçeğine uygun olarak anlatabildik mi?
6- " Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ." mısrasıyla vatan sevgisi ve hasreti bundan daha güzel anlatılabilir mi? Mısır'da ne işi vardı? Hala anlatırken eyip bükmüyor muyuz?
7- Çanakkale savaşını kazandığımızı Mekke'de öğrendiğinde secde'ye yatar ve dakikalarca öyle kalır. Kalktığında göz yaşlarından kum ıslanmıştır. O şevkle 'Çanakkale Şehitlerine' şiirini yazar. Hiç böyle anlatabildik mi?
Akif büyük adamdı. Adam gibi adamdı. O'nun övgüye ihtiyacı yoktur.
Bizim ondan alacak örnek davranışlarımız olmalıdır. O'nu öven değil, övülen olmayı hiç denedik mi?
Bizim ondan alacak örnek davranışlarımız olmalıdır. O'nu öven değil, övülen olmayı hiç denedik mi?
