Bor'un Sesi Gazetesi

Görme Engelli Santral Memuru, Telefon Numaralarını Ezbere Biliyor

GÜNDEM

Niğde'de, uzun yıllar düğünlerde cümbüş çalarak geçimini sağlayan görme engelli müzisyen, 45 yaşında devlet memuru olarak atandığı Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 8 yıldır santral memuru olarak görev yapıyor.

Niğde'de, uzun yıllar düğünlerde cümbüş çalarak geçimini sağlayan görme engelli müzisyen, 45 yaşında devlet memuru olarak atandığı Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 8 yıldır santral memuru olarak görev yapıyor.

Doğuştan görme engelli olan Mevlüt Keskin, Ankara Görme Engelliler Okulu'ndan mezun olduktan sonra, geçimini uzun yıllar cümbüş çalarak sağladı. 2011 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek 86 puan alan Keskin, Niğde'nin Bor ilçesindeki Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 8 yıldır santral memuru olarak çalışıyor.

Bor'un Okçu köyünde doğuştan görme engelli olarak dünyaya geldim diyen Keskin, Ankara Görme Engelliler Okulu'nu bitirdikten sonra imkansızlıklar nedeniyle eğitimime devam edemedim. Küçük yaşlarda çalmayı öğrendiğim cümbüş, benim geçim kaynağım oldu. Bugüne dek düğünlerde, özel günlerde cümbüş çalarak geçimimi sağladım. 8 yıl önce 2011 yılında girdiğim KPSS sınavından 86 puan alarak Niğde'nin Bor ilçesindeki Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde santral memuru olarak çalışıyorum.

Evli olan doğuştan görme engelli Mevlüt Keskin, Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde 8 yıldır santral memuru olarak görev yapıyor. İşini çok sevdiğini belirten Keskin, çok sayıda telefon numarasını ezbere biliyorum.

 İşine alıştığını 8 yıldır santral memuru olarak görev yaptığını anlatan Keskin, "İstenen harici numaraları hemen bağlayabiliyorum. Bilmediğim numaraları, görme engelliler alfabesiyle yazılan rehberden buluyorum. Görme engelli olmam hiçbir şeye engel sayılmaz, diye düşünüyorum. İnsanın kendisini geliştirdikten sonra üstesinden gelemeyeceği bir şey yok" diye konuştu.

Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Dr. Yılmaz Yücel , "Mavlüt bey, burada çok büyük işler başarıyor. Hiç görmediği halde bütün numaraları biliyor. Telefonları nereye aktaracağını içgüdüsel olarak, daha telefon çaldığında karşıdaki insanın ses tonundan, ilk söyleyeceği kelimeden anlayabiliyor. İşinin hiç aksatmadan devam ettiriyor" dedi.

Keskin, hükümetin özürlülere yönelik çalışmalarından memnun olduğunu dile getirerek, "Bizler görme özürlü olabiliriz ama teknolojiden faydalanabiliyoruz. Konuşan telefon ve dizüstü bilgisayar gibi cihazları kullanabiliyoruz" diye konuştu.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.