Bor'un Sesi Gazetesi

Sıfır Atık Proje Toplantısı Gerçekleştirildi

GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi Kapsamında ülke çapında başlatılan ve 2022 yılına kadar uygulamaya geçilecek olan Sıfır Atık Proje toplantısı Niğde Valisi Yılmaz Şimşek başkanlığında Niğde kültür merkezi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi Kapsamında ülke çapında başlatılan ve 2022 yılına kadar uygulamaya geçilecek olan Sıfır Atık Proje toplantısı Niğde Valisi Yılmaz Şimşek başkanlığında Niğde kültür merkezi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Niğde Kültür merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen Sıfır Atık Proje toplantısına, Niğde valisi Yılmaz Şimşek, Vali Yılmaz Şimşek’in eşi Dr. Çiğdem Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, Niğde Emniyet Müdürü salim Cebeloğlu, İl Jandarma komutanı Albay İdris Tataroğlu, Ak Parti İl Başkanı Mahmut Peşin, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Niğde Çevre ve şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk; “ülkemiz nüfusunun ağırlıklı olarak kentlerde yaşadığını düşünürsek önümüzdeki asıl problem oluşan atıklar değil atık yönetim sistemlerinin sürdürülebilir olarak bugüne kadar kurulamamış olmasıdır. İşte bu nedenle sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması ve disiplen edilmesi için Sıfır Atık projesi geliştirilmiştir. Proje sayesinde elde edilecek kazanımlarla gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir türkiye ile birlikte yaşanılabilir bir dünya bırakılması hedeflenmiştir” dedi.

Sıfır Atık Proje toplantısında konuşan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek; “Hepimizin bildiği üzere, 19. yy da meydana gelen Sanayii devriminin ardından, üretimde büyük artışlar olmuş bu da dünya nüfusunun artmasına, şehirlerin büyüyüp gelişmesine yol açmıştır. Artan nüfusun beslenmesi zorunluluğu da tüketimi tetiklemiş, bu da insanların doğal kaynakları hızla tüketmesine yol açmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ise hayatımıza daha çok tüketim maddesi girmiş, özellikle cam, kağıt, plastik ve metal ambalaj maddeleri yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bunun neticesinde de sınırlı olan doğal kaynaklarımız azalmaya ve yüksek miktarda atık oluşmaya başlamıştır. Şüphesiz ki, dünya üzerindeki Doğal kaynaklar sınırsız değildir. Bu kaynaklar doğru şekilde kullanılmadığı takdirde gelecekte mutlaka tükenecektir. Bu nedenle yaşadığımız çevre ve kullandığımız doğal kaynaklar bizlere birer emanettir. Bizden önceki nesiller nasıl ki bizleri düşünerek bu kaynakları bizlere bırakmış ise bizler de doğadaki kaynakları bizden sonraki nesilleri düşünerek tüketmeliyiz. Bu anlamda koruma kullanma dengesini gözeterek “sürdürülebilir bir kalkınma modeli” önem arz etmektedir” dedi.

Çevre kirliliğini önlemenin, doğal kaynakların tüketimini azaltmanın en önemli ayağının ise “Geri Dönüşüm” olduğunu ifade eden Vali Şimşek; “ Kuşkusuz geri dönüşümün bir çok faydası var. Geri dönüşümün en büyük avantajı doğal kaynaklarımızı korumamıza yardımcı olmasıdır. Kullanılan metaller, plastikler, kağıtlar, cam türevi malzemeler uzun yıllar doğada kalıp toprağın verimini düşürebilmektedir. Geri dönüşümde hem doğa korunmuş olur, hem de sektörel açıdan hammadde maliyetleri düşürülmüş olur. Doğaya bıraktığımız ve çevremizin kirlenmesine neden olan bu Atıkları azaltabilmemizin tek yolu ise ; onları çöp olarak değil, kıymetli bir hazine olarak görmekten ve geri dönüşüm olarak tekrar kullanmaktan geçmekte olduğunu ifade etti.

Geleceğe Değer Katma kavramından hareketle geliştirilen “Sıfır Atık” Projesini ilimizde de uygulamaya koymuş bulunmaktayız diyen Vali Şimşek; “ Projenin uygulanmasında Niğde olarak hedefimiz İddialı olmak ve diğer şehirlere öncü olmaktır. Bu kapsamda, Örnek Alan değil Örnek Olan bir il olabilmemiz için başta bu salonda bulunanlar olmak üzere İlimizdeki tüm toplum kesimlerin (kamu, özel, Sivil) projenin uygulanmasına ve yaygınlaştırılmasına etkin katılım sağlamaları ve destek vermeleri önem arz etmektedir. Bu projenin başarıya ulaşabilmesi için konu hakkında hem kurumsal kararlılık , hem de vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın/ gençlerimizin bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu anlamda tüm Kurum Amirlerimizin öncelikle geri dönüşüm kutularını temin ederek işe başlamaları, kurumlarında belirlenen ve eğitim alan odak noktası personelleri ile birlikte projenin uygulama safhalarını dikkatli bir şekilde takip etmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte, okullarımızda da geleceğimizin mimarı olan çocuklarımıza israf etmenin olumsuz sonuçları ve geri dönüşümün getireceği faydalar en iyi şekilde anlatmalı ve onları bu konuda bilinçlendirmeliyiz” diye konuştu. 

Vali Yılmaz Şimşek; “ “Sıfır Atık Hedefi ile Geleceğe Değer Kattık” sloganıyla başlattığımız bu proje sadece bir çevre duyarlılığı çalışması olmayıp aynı zamanda bizden sonraki nesillere olan sorumluluğumuzun bir sonucudur. Çocuklarımıza, torunlarımıza temiz bir çevre yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak bu projeyi hep birlikte sahiplenmemiz ve tavizsiz uygulamamız gerekmektedir. İnanıyorum ki, tüm Niğdeliler bu kampanyamıza gerekli desteği en iyi şekilde verecekler ve ilimiz örnek gösterilen bir il konumuna gelecektir. Bu anlamda tüm Niğdeli hemşerilerime şimdiden teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, bugün itibariyle başlattığımız “Sıfır Atık” Projesinin İlimize ve Ülkemize tekrar hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Programda, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı sunum sonrası Çevre Eğitim Merkezi’nde eğitim alan Kahraman Çevreci çocuklara madalya töreni düzenlendi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.