Bor'un Sesi Gazetesi

Diyabet Dünyada Ölüm Nedenleri Arasında 8. Sırada

SAĞLIK

Niğde sağlık İl müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, Ülkemizde gittikçe artan önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş olup ülkemizde son 10 yılda iki kat artmış ve dünyada ölüm nedenleri arasında 8. Sırada yer almakta olduğunu belirtti.

Niğde sağlık İl müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, Ülkemizde gittikçe artan önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş olup ülkemizde son 10 yılda iki kat artmış ve dünyada ölüm nedenleri arasında 8. Sırada yer almakta olduğunu belirtti.

Diyabete farkındalık oluşturmak için her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır diyen Dr. Değirmencioğlu, “ Her yıl belirlenen Dünya Diyabet Günü’nün 2017 Yılı teması ‘’Kadınlar ve Diyabet‘’ olup sloganı ‘’Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız’’dır. Bu yıl ki tema diyabet riski taşıyan veya diyabet ile yaşayan tüm kadınlar için ekonomik ve ulaşılabilir diyabet tedavisi, diyabet eğitimi ve kendi kendine diyabet yönetimi eğitiminin önemini teşvik etmek suretiyle Tip 2 diyabet ile mücadele kapasitesini güçlendirmektir. Diyabet, insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin hücre dışında ve kanda yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Diyabette kan şekerinin iyi kontrol edilememesi küçük damarların yapısının bozulmasının sonucunda böbrek ve göz bozukluklarına, kalp ve damar hastalıklarına, sinir hasarına, ayakta yara açılmasına ve kemik kaybına yol açabilir. Diyabet; çok su içme, sık sık idrara çıkma, çok yeme, kilo kaybı, görme bulanıklığı, aşırı kaşıntı, tekrarlayan enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonu gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce, belirtisiz seyreden ve kişiden kişiye değişen uzun bir süre geçmektedir. Bu nedenle yakın aile bireylerinde diyabet öyküsü olanlar, obez kişiler, gebelikte diyabet geçirenler, hipertansiyon hastaları, düşük ve ölü doğum yapanlar, kan yağları yüksek olanlar ve 45 yaş üstü kişiler diyabet riski açısından düzenli kontrol altında olmalıdır” dedi.

Diyabetin tam olarak tedavisinin olmadığını belirten Dr. Değirmencioğlu; “Diyabetin tam olarak tedavisi yoktur ancak diyabete bağlı oluşan hastalıkların önlenmesi için en önemli tedavi şekli yaşam tarzı değişikliğidir. Diyabetli bireylerde ideal kilo hedeflenerek beslenme tarzı ve fiziksel aktivitede yapılacak olan olumlu değişiklikler diyabetle yaşamı kolaylaştıracak ve hastalığın olumsuz sonuçlarına engel olacaktır. ‘’Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız’’ olup sağlıklı yaşam sürdürebilmek için yeterli ve dengeli beslenmeli ve hareket etmeliyiz” diye konuştu.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.