26.09.2016, 09:33
Eğitim
Hayatımızda en kapsamlı sürecin adıdır. Temel ahlak ve yaşama dair tüm unsurların öğrenilip yaşamsal alt yapımızın oluştuğu duraktır eğitim.
Eğitim; nerede olursa olsun farketmeksizin, iyi ve doğru şekilde sunulduğu ve birey tarafından da aynı şekilde alındığı taktirde şüphesiz bir milletin geleceğini aydınlatan meşaledir, akıl ve ahlak yordamını gösteren kaynaktır. Medeniyet seviyesine ulaşmış olan tüm milletler kendi geçmişlerini tanır ve bilir, buna göre yaşarlar. Eğitim ve öğretim bir millete büyük bir kazanım bir yaşam kılavuzu iken, cehalet ve eğitimsizlik de bir o kadar büyük bir eksik ve kayıp olmakla birlikte varlığın mezarını kazan bir gerçektir.
Hayatın her bölümünde en ufaktan en büyüğe her krizin ardında, her anlaşmazlığın merkezinde eğitimdeki ihmal ve noksanlıkların etkisi hâkimdir. Yargısız ani hükümler, düşünmekten yoksun kararlar, önyargılar, temel ahlaktan uzak ve yanlış yorumlar muhakkak ki eğitimsizliğin bir sonucudur. Öğrenmenin ne yaşı vardır ne de sonu vardır; merhametli, hakkaniyetli, sorumlu, iyi ve doğru yaşanılabiliyorsa aşı tutmuş demektir. Eğitim hem bireyin hem toplumun yaşam sigortasıdır.
Yazı tahtalarının, kürsü ve sıraların, talebe ve öğreticilerin bulunduğu alana okul diyoruz ama asıl mektebin gönüllerde olduğunu unutuyoruz zira görüş ve düşüncelere saygı, insani hakları kabulleniş, toplumla uyum ve geçim içerisinde bir hayat öğretilerek değil birey tarafından idrak edildiği taktirde başarılır. Eğitimin, eğitilmenin, öğrenmenin yaşı ve hududu olmadığı gibi illaki bir yeri de yoktur.
Hayatta; hem katil hem kahraman; hem ağırbaşlı hem de yakıp yıkan, hem iyi hem de kötü, hem sadık hem satılık, hem doğru hem de yanlış birbirinin tam zıttı insanların olması eğitimin ihmalinden, idrakın noksanlığındandır. Eğitim bir toplumun yaşam sigortasıdır, her birey yaşamı süresince eğitime, eğitilmeye ve kendinden sonra ki nesillerinin eğitim hayatına ne kadar önem veriyor sorgulamalıdır. Eğitim şarttır.
Saygılarımla.
