Bu haftaki konuklar belli oldu

Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri Projesi’nin Bu Haftaki Konukları Tiyatro Sanatçıları oldu.

EĞİTİM 18.08.2021, 15:15 02.09.2021, 10:00
Bu haftaki konuklar belli oldu

Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri Projesi kapsamında Tiyatro Sanatçıları Cebrail Esen ve Tahsin Murat Demirbaş oldu. Cebrail Esen ve Tahsin Murat Demirbaş, Nuri Pakdil’in “Umut” adlı eserini yorumladı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı ve sevgisi kazandırma, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmeleri için bilgi ve becerilerini artırmaya yönelik yazarlık atölyesi düzenleme ve okuma yarışması etkinliği gerçekleştirme ve proje kapsamında temin edilen kitapların gönüllü olarak bağışlanması neticesinde sosyal yardımlaşma bilincinin oluşturulması hedefiyle planlanan “Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri” adlı proje kapsamındaki çevrim içi etkinliğe Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Muhsin Kar, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Tiyatro Sanatçısı Cebrail Esen programdaki konuşmasına “Nuri Pakdil’le ilgili ne yazık ki ülkemizde araştırma, üzerine konuşma ve eserlerinin derinliği anlama konusunda biraz geç kalıyoruz. Bizlere bu fırsatı sunduğu için Rektör Muhsin Kar hocamıza teşekkür ediyorum” sözleri ile başladı.

“Umut, yazıldığı dönemden bu yana insanın kent yaşamındaki sıkışıklığını ve kent yaşamında kaybettiği değerleri dikkate aldığınızda kesinlikle profesyonel tiyatroların repertuarında mutlaka uzun süre kalması gerektiğini düşünüyorum” diyen Tiyatro Sanatçısı Cebrail Esen, bugünün tiyatro dünyasında yeteri kadar Türk oyun yazarına sahip olmadığımızı da önemle vurguladı.

Nuri Pakdil’in oyunlarının ilk izlemede anlaşılmasının zor olduğunu aktaran Tiyatro Sanatçısı Cebrail Esen, “Hocamızın kurduğu o sıradışı dünyayı, tiyatro sahnesinde bire bir yansıtmak o kadar da kolay değil. Ancak sizin katacağınız, sizin hayal edeceğiniz durum, bu oyunun sahnelenmesini mümkün kılabilir. Umut adlı tiyatro oyununun sahnelenmeme sebeplerinden biri de oyunun zorluğudur” dedi.

Tiyatro Sanatçısı Cebrail Esen çevrim içi programdaki açıklamalarını, Türk tiyatrosunda “Umut” tiyatrosuna yakın olarak gördüğü oyunlara değinerek sonlandırdı.

Tiyatro Sanatçısı Tahsin Murat Demirbaş ise çevrim içi programdaki açıklamalarına “Nuri Pakdil’in insana, insanlığa, doğaya, edebiyata ve İslam’a olan katkılarının tamamını

konuşmamız mümkün olmayacak. Biz burada Umut oyunu üzerinden Nuri Pakdil’i anlamaya çalışacağız” sözleri ile başladı.

Konuşmasını, “Umut, Korku ve Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş adlı oyunlar, Türk tiyatrosunda özgün, derinlikli ve kışkırtıcı bir dille yazılmış, Avrupa ve Dünya Tiyatrosuna göğsümüzü gere gere gösterebileceğimiz düzeyde önemli malzemelere sahip eserlerdir” diyerek sürdüren Tiyatro Sanatçısı Tahsin Murat Demirbaş, Nuri Pakdil’in kitaplarını okudukça onun anlam derinliğine, imge dünyasındaki çeşitliliğe ve insana olan tutkusuna hayran kaldığını belirtti.

“Nuri Pakdil’i anlamak için bu toprakların kadim medeniyet geleneğini bilmemiz gerekiyor” diyen Tiyatro Sanatçısı Tahsin Murat Demirbaş, “Nuri Pakdil, iki ayağını da sağlam bir şekilde bu kültüre ve bu toprağa basan, bu topraklardaki insanların inanç dünyasından beslenen bir çınardır. Bunlarla birlikte Avrupa edebiyatını da yakından takip eden bir yazarımızdır” sözleri ile açıklamalarını sürdürdü.

Umut adlı kitapla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tiyatro Sanatçısı Tahsin Murat Demirbaş, Nuri Pakdil’in bu kitabına “Absürt Tiyatro” denemeyeceğini çünkü Nuri Pakdil’in absürt olarak ifade edilen tiyatronun da üzerine bir şeyler eklediğini belirtti. Tiyatro Sanatçısı Tahsin Murat Demirbaş açıklamalarını “Umut” kitabı ile ilgili değerlendirmelerinin ardından sonlandırdı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Ulukışla Belediyesi’nin ortaklığı ile gerçekleştirilen, Türk ve dünya tiyatrosuna dair pek çok konunun da gündeme geldiği, önerilerin sunulduğu ve yoğun ilgi ile takip edilen çevrim içi program gerçekleştirilen soru cevap etkinliğinin ardından sona erdi.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)