Öğretim Üyelerinin Projelerine TÜBİTAK Desteği

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Öğretim Üyeleri Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Çayırlı ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Tarımsal Biyoinformatik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Emre Aksoy’un projeleri TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.

EĞİTİM 24.02.2020, 14:39 24.02.2020, 14:40
Öğretim Üyelerinin Projelerine TÜBİTAK Desteği

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi,  Öğretim Üyeleri Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Çayırlı ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Tarımsal Biyoinformatik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Emre Aksoy’un projeleri TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.

Doktoralı bilim insanlarının, hem kariyerlerini araştırmacı ve eğitimci olarak en iyi şekilde sürdürmeleri hem de bilimsel düzeyimizin geliştirilmesi ve bilimin ülke kalkınmasındaki rolünün artırılması amacına yönelik yürütülen TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı (3501) kapsamında Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Çayırlı’nın yürütücüsü olduğu ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. H. Serkan Gökçen’in araştırmacısı olarak yer aldığı “Atık Malzemelerin ve Yan Ürünlerin Kalsitin Öğütülmesinde Öğütme Yardımcısı Olarak Kullanımının Araştırılması” başlıklı proje desteklenmeye hak kazandı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesinin yürütücüsü olduğu “Atık Malzemelerin ve Yan Ürünlerin Kalsitin Öğütülmesinde Öğütme Yardımcısı Olarak Kullanımının Araştırılması” projesi ile gıda sanayisinin bitkisel yan ürün ve atıklarının Kalsitin öğütülmesinde öğütme yardımcı olarak kullanımı araştırılarak bu yan ürün ve atıkların, öğütme süreçlerindeki enerji verimliliğini arttırması, bu vesile ile de katma değeri yüksek ürünler haline dönüşmesi amaçlanıyor.

Ayrıca alınacak toz akış ölçer cihazı ile de dünyada yeni bir araştırma konusu olan “Kuru Akıcılığın Öğütme Süreçlerindeki Etkisi” ortaya konulacak.

Ayrıca Öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Emre Aksoy'un yürütücüsü olduğu iki Ar-Ge projesi de TÜBİTAK tarafından destekleniyor.

119Z149 numaralı "GATA12 Transkripsiyon Faktörünün Demir Eksikliğinin Moleküler Regülasyonundaki Görevinin Arabidopsis thaliana'da İncelenmesi" başlıklı TÜBİTAK 3501 projesi kapsamında, bitki köklerinin demir eksikliği altındaki gelişiminden sorumlu önemli bir gen olan GATA12'nin moleküler karakterizasyonu gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda, biyoinformatik, genetik mühendisliği, mutant analizleri, transkriptomik analizler, fizyolojik ve biyokimyasal analizler, kromatin immünopresipitasyon ve western blot gibi farklı tekniklerden de yararlanılıyor.

119O044 numaralı "Kitosanın Demir Eksikliği Üzerindeki Etkisinin Hassas ve Dayanıklı İki Soya Çeşidinde İncelenmesi" başlıklı TÜBİTAK 1002 projesi kapsamında ise, demir eksikliğinin soya bitkilerine vermiş olduğu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak köklerinin kitosan ile kaplanması üzerine çalışmalar yürütülmekte. Bu çalışmada, demir eksikliği semptomlarının en iyi gözlenebildiği bitkilerin başında gelen soya, model bitki olarak kullanılmaktadır. Çalışma sonucunda, demir bağlama özelliğinden dolayı ilaç sanayinde kaplama ajanı olarak kullanılan doğal kitosanın bitki köklerinin yüzeyini kaplayarak, yetişme ortamındaki demirin bitki kökleri tarafından emiliminin artırılması sağlanmış olacak.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)