Flaş Haber
NİĞDE’DE ÇİLEK ÜRETİMİ YAYGINLAŞIYOR
“Türkiye kaz üreticileri ve kaz tüyü işleyen sektörün buluşturulması çalıştayı” gerçekleştirildi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde “Türkiye Kaz Üreticileri ve Kaz Tüyü İşleyen Sektörün Buluşturulması Çalıştayı” adlı çevrim içi etkinlik gerçekleştirildi.
EĞİTİM
20.04.2021, 16:35 20.04.2021, 16:36

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde “Türkiye Kaz Üreticileri ve Kaz Tüyü İşleyen Sektörün Buluşturulması Çalıştayı” adlı çevrim içi etkinlik gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Mustafa Saatcı adına düzenlenen “Türkiye Kaz Üreticileri ve Kaz Tüyü İşleyen Sektörün Buluşturulması Çalıştayı” adlı çevrim içi etkinliğin açılış oturumuna, Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Kıbrıs Batı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Camcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Cengiz Ceylan, Niğde İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Hacı Yusuf Parlak, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Önceki Dönem Rektörlerinden ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Çukurova Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, Yozgat Bozok Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç.Dr. Mehmet Akif Boz, Üniversitemiz Öğr. Üyesi ve Çalıştay Koordinatör Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi önceki dönem Rektörlerinden Prof. Dr. Kudret Saylam katıldı.
Yoğun bir ilgiyle takip edilen çevrim içi etkinliğin açılış konuşmasını, Oturum Başkanı Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, hayvancılık alanlarında gerçekleştirilen çalışmalara, bilim desteğinin de sağlanması ile ülkemizin hayvancılık sektöründe başarılı olacağına inandığını ifade etti. Oturum Başkanı Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, “Türkiye Kaz Üreticileri ve Kaz Tüyü İşleyen Sektörün Buluşturulması Çalıştayı”nın herkese hayırlı olmasını dileyerek açıklamalarını sonlandırdı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı ise çevrim içi programdaki açıklamalarına, yaşadığı gururun kelimeler ile ifadesinin mümkün olmadığını aktararak başladı. Kazcılık alanında son dönemlerde değerli çalışmalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Mustafa Saatcı, “Geçmişte araştırma yaptığımızda kullanacak literatür bulamıyorduk. Son zamanlarda insanlar bu konuda kolları sıvadılar ve çalışmalara hız verdiler. Üç tarafı denizlerle çevrili, akarsularla göllerle zenginleştirilmiş bu coğrafyada kazcılığın çok daha iyi noktalara geleceğine olan inancımız tamdır. Çalıştayın hayırlı olmasını dilerim” sözleri ile açıklamalarını sonlandırdı.
Program katılımcılarından Prof. Dr. Kudret Saylam, bu tür çalıştayların, alternatif bir kanatlı yetiştiriciliği olan kaz yetiştiriciliğinin ön plana çıkarılması noktasında önem arz ettiğini ifade ederek başladığı konuşmasını, “Bu çalıştay, kaz üreticileriyle kaz tüyü işleyen sektörü ve akademisyenleri bir araya getirmek gibi çok güzel bir amaca hizmet etmektedir. Bu ve benzeri çalışmaların devam etmesi gerektiğini düşünüyorum” sözleri ile noktaladı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğr. Üyesi ve Çalıştay Koordinatör Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ise çalıştaydaki açıklamalarına, kaz tüyü işleyen sektörün yeni gelişen bir sektör olarak öne çıktığını vurgulayarak başladı. Kaz üreticileri ile kaz tüyü işleyen sektörün bir araya getirilmesinin çok değerli olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, “Bu çalıştayın ülkemiz kazcılığına önemli katkılar yapacağını düşünüyoum. Emeği geçen ve destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek açıklamalarını noktaladı.
Kaz Yetiştiricileri Derneği adına söz alan Yozgat Bozok Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Boz da gelinen noktadan dolayı oldukça mutlu olduğunu aktararak başladığı konuşmasını, “Kazdan elde edilen ürünlerin, ticarete konu olması hem üreticiler hem de sektör için birçok eksikliği gidereceğini düşünüyorum. Üreticilerimiz bizim için çok önemli. Çalıştaya katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadeleri ile sonlandırdı.
Çevrim içi programdaki konuşmasına, bilimsel çalışmaların alan kapsamı ve derinliğinin çok önemli bir konu olduğuna değinerek başlayan Kıbrıs Batı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Camcı, Avrupa’da uzun yıllar önce gelişmeye başlayan bu sektörün ülkemizde de gelişmesi için yapılan etkinliklerin büyük bir önemi olduğuna vurgu yaparak “Eminim ki bu tarz programlar artarak devam edecektir. Bu güzel organizasyon için emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek açıklamalarını noktaladı.
Niğde İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Hacı Yusuf Parlak, Niğde’deki ve ülkemizdeki kaz varlığına ilişkin detayları paylaşarak başladığı konuşmasını, “Kaz yetiştiriciliği, Niğde de geleneksel yöntemlerle hobi olarak gerçekleştiriliyor. Girişimcilerimiz talepte bulundukları zaman biz de elimizden gelen desteği sağlamak adına çalışmalar yürütüyoruz. Güzel sonuçlar çıkaracak bu çalıştayın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadeleri ile sona erdirdi.
Türkiye’deki kanatlı yetiştiriciliği hakkında bilgilendirmelerde bulunarak konuşmasına başlayan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Cengiz Ceylan ise konuşmasının devamında, ülkemizin kanatlı üretimi açısından söz sahibi bir ülke konumunda olduğunu belirterek sürdürdü. Cengiz Ceylan ayrıca üretilen tüm ürünlerin değerlendirildiği zaman üreticilerin daha iyi kazançlar sağlayacağını ve sektörün gelişeceğini düşündüğünü belirterek açıklamalarını sonlandırdı.
Çevrim içi etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan açıklamalarına, Niğde ilinin tarım ve hayvancılık alanında önemli yatırımlar yaptığına değinerek başladı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile ilgili de önemli bilgiler verdi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin numune üretim yaparak bu üretimi çiftçiye öğretmek gibi bir amacının bulunduğunu ifade ederek “Bu amaçla Üniversitemizde tavuk yumurta üretimi, arıcılık üretimi, küçükbaş ve büyükbaş hayvan üretimi ve bitkisel ürün üretimi ile ilgili projelerimiz var. Gerek Niğde’den gerekse tüm yurttan üreticilerimize eğitim anlamında gerekli desteği vermeye hazırız” dedi. Prof. Dr. İlyas Gökhan, gerçekleştirilen bu değerli çalışmaların somut olarak üretime dönmesini umduğunu da söyleyerek açıklamalarını tamamladı.
Çevrim içi etkinlikteki son açılış konuşmasını Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç gerçekleştirdi. Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, son bir ay içinde ikinci kez çalıştay yapıldığını belirterek bunun sektörde yapılması gereken çok şey olduğu için gerçekleştiğini ifade etti. Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç ayrıca, Üniversitemizin Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Niğde’nin vizyonunu geliştirdiğini de vurguladı.
“Üretici ve tüketicilerin bilinçlenmesi konusunda, siz değerli hocalarımıza önemli işler düşüyor” diyen Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, bilimsel çalışmaların yapıldı bu tarz ortamlarda tüm paydaşların bir araya gelmesinin çalıştaya katma değer kazandırdığını ve çok değerli olduğunu ifade ederek Niğde ilinin böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmasının kendilerini memnun ettiğini sözlerine ekledi.
Yoğun ilgi ile takip edilen çevrim içi program gerçekleştirilen iki oturumun ardından sona erdi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi