Üniversitede 18 Mart paneli

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla panel gerçekleştirildi. Panelde Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nevzat Topal ve Prof. Dr. Hamdi Doğan birer sunum yaptı.

EĞİTİM 19.03.2021, 15:38 19.03.2021, 15:40
Üniversitede 18 Mart paneli


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla panel gerçekleştirildi. Panelde Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nevzat Topal ve Prof. Dr. Hamdi Doğan birer sunum yaptı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele akademik ve idari personeller ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Çanakkale Zaferinin iki önemli zaferden biri olduğunu belirterek “Çanakkale Zaferi ve Kut’ül Amare Zaferi, Osmanlı Devletinin son döneminde kazandığı çok önemli iki savaştır. Yedi düvel diye adlandırdığımız milletler ve pek çok sömürge milletin katılmış olduğu bu savaşları Türk Milleti ruhunu ve vatanseverliğini ortaya koyarak kazanmıştır” dedi.

Çanakkale Savaşının, karada ve denizde süren ender bir savaş olduğunu ve bir yıldan fazla devam ettiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşu bu savaş ile olmuştur. Çanakkale, kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir. Orada herkesten birşeyler bulunmaktadır. Vatanımızın her yerinden hatta Musul’dan Kerkük’ten şehitlerimiz de var. Çanakkale Savaşı bu yönüyle bir uyanışı ortaya çıkarmıştır. Cepheler birbirine altı metre kadar yakınlıktadır, bu savaşta dostluklar dahi kurulmuştur. Bugün, Türk askerlerinin insanlığı ve merhameti Anzaklar tarafından hala anlatılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Paneldeki ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Nevzat Topal, “I. Dünya Savaşı İçerisinde Çanakkale Cephesi” adlı sunumunda, Çanakkale Savaşının deniz ve kara savaşlarından oluşan savaşlar zinciri olarak tabir edilebileceğini aktardı.

Siyasi ve ideolojik nedenlerle ortaya çıkan Birinci Dünya Savaşının, çok uzun bir süreyi ve mekansal anlamda geniş bir coğrafyayı etkileyen, Türk ve dünya tarihinin seyrini değiştiren bir savaş olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Nevzat Topal, Birinci Dünya Savaşı dönemi ile ilgili siyasal ve sosyal konular ile ilgili de detaylı bilgiler verdi. Prof. Dr. Nevzat Topal düşman kuvvetlerinin, Çanakkale Savaşının kısa sürede biteceğini düşündüklerini belirtti ve Çanakkale önlerine geldiklerinde Türk tabyalarının çetin direnişi ile karşılaştıklarını söyledi. Prof. Dr. Nevzat Topal, düşman silah ve toplarının menzilinin daha yüksek olması nedeniyle büyük bir zayiat verdiğimizi de ayrıca belirtti.

Mehmetçiğin azmi ve genç komutan ve askeri yetenekleri üst düzeyde olan Yarbay Mustafa Kemal önderliğinde düşmanın geri püskürtüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Nevzat Topal, “Bu kahramanlıkları ve zaferleri gelecek kuşaklara aktarmak bizim en önemli vazifemizdir. Türkiye’nin her kasabasından, şehrinden şehitlerimiz olmuştur. Niğdeli kahramanlar da yine cephede savaşmışlardır. Niğdeli Ali, Seyit Onbaşı’ya 276 kiloluk top mermisini kaldırken yardım eden kişidir. Mücadele Türk askerinin kesin zaferi ile sonuçlanmıştır. Büyük destanlara vesile olmuş Çanakkale muharebelerinde 250.000’e yakın kaybımız olmuştur. Ortaokullar mezun verememiş, rüştiye öğrencileri şehit olmuştur. Bunun yanı sıra aydın insanlarımızı da yine bu savaş sırasında kaybettik” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Topal sunumunu, “Atalarımızın gösterdiği kahramanlıkları unutmadan onları yad ediyor ve selamlıyoruz” diyerek noktaladı.

Paneldeki ikinci sunumu Prof. Dr. Hamdi Doğan yaptı. Prof. Dr. Hamdi Doğan, “Çanakkale Zaferinin Türk ve Dünya Tarihindeki Etkileri” adlı sunumuna vatan ve millet için Şehit düşmüş kahramanlarımızı saygıyla yad ederek başladı.

Çanakkalenin stratejik olarak büyük bir öneme sahip olduğundan bahseden Prof. Dr. Hamdi Doğan, tarih boyunca Türk boğazlarının uluslararası ilişkilere yön vermede odak noktası olduğunu ifade etti.

“Çanakkale muharebeleri Türk Milletinin hatırasına kazınan ve her zaman coşku ile anılan kahramanlık ve fedakarlık örneğidir” diyen Prof. Dr. Hamdi Doğan açıklamalarının devamında, Çanakkale Savaşının sıradan bir muharebe olayı olmadığından da bahsederek, Osmanlı Devletinin yıkılırken dahi zaferler kazanmaktan geri kalmadığını sözlerine ekledi. Hem denizde hem de karada kazanılan Çanakkale Zaferinin Milli bir ruh ile vatanı korumak üzere yapılan mücadeleler sonucunda elde edildiğini de vurgulayan Prof. Dr. Hamdi Doğan ayrıca bu ruhun milli mücadele ruhunun oluşmasına da temel oluşturduğunu aktardı.

Prof. Dr. Hamdi Doğan açıklamalarını, “Türk Milleti, şehitlerini ve gazilerini hiçbir zaman unutmayacak, onların bizlere emanet bıraktığı bayrağa ve vatana sahip çıkacaktır” sözleri ile sonlandırdı.

Niğde Üniversitesi

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)