Düzgün: Kamu Menfaati Hiçe Sayılıyor

Niğde Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Alpaslan Düzgün, Niğde 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Niğde 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Niğde’de yapılan kamulaştırma işlemlerinin duyurularının yerel gazeteler yerine, ulusal gazetelerde yayınlatılmasına tepki gösterdi.

EKONOMİ 09.09.2020, 15:51 09.09.2020, 15:56
Düzgün: Kamu Menfaati Hiçe Sayılıyor


Niğde Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Alpaslan Düzgün, Niğde 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Niğde 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Niğde’de yapılan kamulaştırma işlemlerinin duyurularının yerel gazeteler yerine, ulusal gazetelerde yayınlatılmasına tepki gösterdi. 
NGC BAŞKANI DÜZGÜN’DEN TEPKİ
Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, Niğde’de yayın yapan 5 gazetenin bulunduğuna dikkat çekerek, “Niğde 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Niğde 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kamulaştırma işlemlerinin ilanları yerel gazeteler yerine maalesef ulusal gazetelerde yayınlatıldığını görüyoruz. 
Geçtiğimiz Ağustos ayında Niğde 1. ve 2. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 22 kamulaştırma ilanı yerel gazetelerimiz yerine ulusal gazetelerde yayınlatılmıştır. Daha önce kamulaştırma ilanları yerel gazetelerimizde yayınlatılıyordu. Ağustos ayı içerisinde olan kamulaştırma ilanlarının ulusal gazetelerde yayımlatılmasına bir anlam veremiyoruz. Kamulaştırma Niğde’de yapılıyor fakat adını bile çoğumuzun duymadığı Niğde’de bayilerde bile bulunmayan (Milli Gazete, Yeni Asır Gazetesi, Şok Gazetesi, Açık Mert Korkusuz Gazetesi, Posta Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, Yeni Şafak Gazetesi, Yeni Birlik,  Karar Gazetesi ve Aydınlık Vatan Emek Namus Gazetesi) gazetelerde yayınlanıyor” dedi. 
KAMU MENFAATİ HİÇE SAYILIYOR
Kamulaştırmanın kamu yararı için yapılan bir işlem olduğuna dikkat çeken NGC Başkanı Düzgün, “Kamulaştırma, istimlak, kamu yararı için yapılan ve kişiye ait taşınmaz malların belli bir projeye göre uygulanması işlemidir. Yani kamulaştırmada birinci amaç kamu yararını gözetmektir. Kamu yararına yapılan bir işlemin duyurusu ise maalesef Niğde 1. ve 2. Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından ulusal gazetelerde yayınlatılarak kamu menfaati gözetilmemektedir. Niğde’de yayın yapan 5 gazete yerine ulusal gazetelerin tercih edilmesi kamunun zararınadır. Sulh Hukuk Mahkemelerimizin kamulaştırma ilanlarını kamunun menfaati için ulusal gazetelerde değil, yerel gazetelerde yayınlatılmasını istiyoruz” dedi. 
YAKLAŞIK 3 KAT FAZLA İLAN BEDELİ ÖDENİYOR
NGC Başkanı Düzgün, kamulaştırma ilanlarının ulusal gazetelerde yayınlatılmasıyla kamulaştırma yapan kurumun yani devletin kasasından yaklaşık 3 kat daha fazla ilan ücreti çıktığını belirterek, “Devletimizin bütün kurumları kamu menfaatini birinci sırada tutmaları gerekir. Kamulaştırma ilanı Niğde’de bir yerel gazetede yayınlatılması durumunda bir santimetrekaresi için 17 TL ödenirken, ulusal gazetede yayınlatılması durumunda ise bir santimetrekaresi için 47 TL ödeniyor. Bu durumda da devletin kasasından yaklaşık 3 kat daha fazla bir bedel çıkıyor. 
KAMU ZARARA UĞRUYOR
Geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde Niğde 1. ve 2. Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından 22 adet kamulaştırma ilanın ulusal gazetelerde yayınlatıldığına dikkat çeken NGC Başkanı Düzgün, “Ağustos ayında Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 22 adet kamulaştırma ilanı yerel gazeteler yerine ulusal gazetelerde yayımlatıldı. Basit bir hesapla bu 22 kamulaştırma ilanı yerel gazetelerde yayınlansaydı devletin kasasından çıkan ilen bedeli yaklaşık, 21 bin 142 TL olacakken, ulusal gazetelerde yayınlanmasından dolayı devletin kasasından yaklaşık 58 bin 500 TL çıkmış oldu. Yani kamu bu ilanlar için 37 bin 358 TL fazla ilan parası ödemiş oldu. Yani kamu menfaati yerine kamu zararı meydana geldi. Yetkililerden bu duruma çözüm bulunmasını, hem kamu menfaatinin korunması hem de yerel gazetelerimizin desteklenmesi noktasında bu tür ilanlarda ulusal gazetelerin değil yerel gazetelerin tercih edilmesi gerekmektedir” dedi. 






Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)