4. Niğde Tarım Fuarı Törenle Açıldı

Niğde’de 4. Düzenlenen Tarım Fuarı 40 ilden 250 firmanın katılımıyla Niğde Ömer Halisdemir meydanında düzenlenen törenle açıldı.

GÜNDEM 14.09.2017, 17:30 14.09.2017, 17:40
4. Niğde Tarım Fuarı Törenle Açıldı

Niğde’de 4. Düzenlenen Tarım Fuarı 40 ilden 250 firmanın katılımıyla Niğde Ömer Halisdemir meydanında düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Ak Parti Milletvekili TBMM İdari Amiri Erdoğan Özegen,  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, ilçe kaymakamları, Sivil toplum kuruluşları  ve çok sayıda davetli katıldı.

Niğde Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk, Fidancılık, Seracılık, Tohumculuk, Patatesçilik, Arıcılık, Meyvecilik ve Gıda Fuarı 17 Eylül Pazar günü saat 22.00’a kadar Niğde ve dışından gelen ziyaretçileri kabul ediyor.

Açılış töreninde ilk konuşmayı yapan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Tarımdaki gelişmelerin en iyi takip edilen yerlerin fuarlar olduğunu söyledi. Niğde Tarım Fuarı ekonomik hayatın gelişmesi için çiftçimizi, sanayimizi bir araya getiren çok önemli bir organizasyondur. Tarım ve Hayvancılık fuarı çok önemli bir adımdır. Alış veriş yapmanın yanı sıra iş birliği bağlantılarının oluşması ve yenilikçi tarım ekipmanları çiftçilerimizle buluşuyor. Fuarımızda kaliteyi önemli ölçüde etkileyen ekipmanlar ve ürünlerin tanıtılmasında büyük rol oynar” dedi.

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu; “ biliyorsunuz ki şehrimiz bir tarım şehri. İlimizdeki il nüfusunun yarısından fazlası tanıma bağlı olduğundan dolayı bu fuar ilimiz için çok önemli. Son üç yıldır gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik şehrimizin tarımsal ürünlerini kamuoyuna tanıtım konusunda da oldukça başarılı olduk. Bu tarım fuarları sayesinde ilimizde tarımla uğraşan çiftçilerimiz bu fuarları ziyaret ederek gerekirse bilgi gerekirse makine ve ekipmanlar alıyorlar. Fuarımızda kaliteyi önemli ölçüde etkileyen ekipmanlar bulunmaktadır” diye konuştu.

4. Tarım fuarının hayırlı olmasının diliyorum diyerek söze başlayan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “  4. Düzenlediğimiz tarım fuarına hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada Niğde’miz hep beraber resmi olarak düzenlenen bir fuar. İlimizde dört yıldır bir adet fuar düzenleniyor. Biraz önce Ticaret odamız başkanının bir fuar ve kongre merkezi söylemişti. Bununla ilgili biz belediye olarak bir çalışma yürütüyorduk ama bu çalışmamızı biraz kesintiye uğrattık. Bende buradan ticaret odası başkanımıza sesleniyorum Ticaret odamızla beraber Niğde belediyesi ortak bir fuar ve kongre merkezi yaparız. Bununla ilgili biz önce yer tespit çalışmalarımız oldu. Bu tarım fuarından ilimizin ve çevre illerin faydalanacağını umut ediyorum. İlimiz nüfusunun yarıdan fazlası gelirini tarımla elde ediyor. Türkiye’ye oranla mukayese edildiğinde Türkiye nüfusunun yüzde 30’u köylerde ilimizde ise nüfusun yüzde 50’si köylerde yaşıyor. Buda Niğde açısından tarımın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Tarım bakanlığımızın tarım ürünlerine biraz daha destek vermesini diliyorum. Buradan bu tarım fuarının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim ifadelerini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, “tarım, toprak, su iklim ve ekolojinin yanında bilgi teknoloji ve tecrübe istemektedir. Bu bakımdan fuarlar bilgi ve teknolojinin bir araya geldiği ve üretici ile tüketicinin buluştuğu mekanlardır. Fuarlar ticaretin gelişmesine şehrin gelişmesine ciddi katkı sağlayan faaliyetlerdir. Fuarda tarımın temel girdileri olan tohum, fide, gübre ve ilaç gibi birçok ürünün yanı sıra tarımda kullanılan makine ve ekipmanların sergilendiği ve satışının yapıldığı yerdir. Tarım insanımızın sağlıklı beslenmesi için çok önemli. Gıda güvenliği ve güvenirliği mühim. Dolayısıyla tarım stratejik bir sektör. Tarım geçmiş çağlarda tarım insan oğlunun ihtiyaçlarını karşılamak için icra edilen bir faaliyet iken günümüzde farklılaşan ekonomik, politik ve demokratik koşullar nedeniyle stratejik bir önem kazanmış gıda güvenliğini  birinci düzeyde etkileyen etmenlerden olmuştur. Bilindiği üzere günümüzde tarım büyük ölçüde ticari amaçla yapılmaktadır. Bunun yanında çok fonksiyonlu yapısıyla sosyal ve ekonomik açıdan stratejik önemini sürdürmektedir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ öncelikle burada güzel şeyler söylemek isterdim ama birincisi Fuarın yer seçimi yanlış, ikincisi açılış saati yanlış, üçüncüsü açılışın günü yanlış. Bu kadar üç yanlış olunca doğal olarak bizde önce yanlışları söyleyerek başlayalım. Niğde’ye burada ne fuar yapmak yakışıyor. Belediye başkanımız ve Ticaret odası başkanımızda söylediler, biran önce Niğde’ye bir fuar alanı kavuşsun. Dört yıl tecrübeyle böyle bir yapılmayı ben hoş bulmadım. Tarımla ilgili ülkemizde konuşacak çok şeyimiz var. Ama bir eksik daha var. Fuarda Üniversitemizin bir standı yok. Üniversitemiz tohum üretecekti, bitki geliştirecek ziraat anlamında Türkiye’ye model olarak anlatılacak diyorduk ya Tarım Fuarında Üniversite yok. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemiz fuarda olmadan Tarım Fakültesi varken Tarım fuarında olmaması garip. Tohumumuz ithal, gübremiz ithal, ilacımız ithal, aracımız ithal ama milli tarım politikamız var. Önce kendi tohumumuzu, önce yerli ürünümüzü ve de yerli sanayicimizi destek vermemiz gerekli. İlimizde düzenlenen 4. Tarım fuarının ilimize hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu.

Niğde Ak Parti Milletvekili TBMM İdari Amiri Erdoğan Özegen; “ Öncelikle ilimizde bulunan Patates araştırma enstitümüzde üretilen Milli patatesimizin 26 Eylül Salı günü Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanımızın katılımlarıyla hasadını yapacağız. Bu enstitümüzü daha düne kadar ne iş yaptığını kimse bilmezdi. Ama şimdi bu enstitümüzde milli yerli tohumlarımız üretiliyor. Artık Niğde’de fuarlar düzenlenebiliyorsa bu güzel bir gelişmedir. Ekonomi geliştikçe insanların arayışları artıyor, fuarlar düzenlenmeye başlıyor ve daha sonra uluslararası fuarlar düzenlenmeye başlıyor. Bu memleketin bir evladı olarak şunu söyleyebilirim ki, bundan 20 yıl öncesine kadar bu şehirlerimizde fuar düzenlemeyi bırak fuarların ne anlama geldiğini gazete haberlerinde ya da televizyonda öğrenirdik. Türkiye’de olduğu gibi şehrimizde de ekonomi gelişiyor. Her şeyin daha iyisi var mıdır? Vardır. Sonuç itibariyle veresiye konuşa bilirsiniz ama bunun sonucunda reel olarak gerçek olarak vatandaşın hissettiği yaşadığı hayatta gördüğü şeyleri yok sayamayız. Mutlaka ekonomi geliştikçe vatandaşın standartları ve beklentileri yükselecek ve devleti yönetenlerde vatandaşın standardını yükselmesi için gayret edecekler ve buna uygun alt yapıyı hazırlayacaklar. İlimizde düzenlenen 4 Tarım fuarının ilimize hayırlı olmasını dilerken çiftçilerimize de hayırlı pazarlar ve alışverişler dilerim” dedi.

Törende konuşma yapan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek; “ ilimizde 4. Düzenlediğimiz Tarım fuarının ilimiz için, çiftçilerimiz için tüm vatandaşlarımız için hayırlı uğurlu olmasını dilerim. Şüphesiz ki ilimizde bir tarım fuarının düzenlenmesi çok sevindirici ve önemlidir. İlimiz nüfusunun yüzde 50’sinin kırsal kesimde çiftçilikle uğraşmaktadır. Buda ülke ortalamasının yaklaşık iki katıdır. Bunun başlıca nedeni ise ilimizin ekolojisidir. İlimizde patates, elma kiraz ve lahana üretimi ön plana çıkmaktadır. Bildiğiniz üzere patates üretiminde birinci, lahana üretiminde ikinci, elma üretiminde üçüncü ve fasulye üretiminde de dördüncü sır almaktadır ilimiz. İlimizde en önemli sektörlerin başında tarım gelmektedir. 2016 yılında tarımdan elde edilen gayri safi milli hasıla 3,1 milyar TL olup bu itibarla ilimizin ülkemizdeki sıralamasında 26. Sıradadır. Aynı zamanda kişi başına düşen gayri safi tarım hasıla da ise ilimiz 5. Sıradadır. Tarım dünyada hiçbir zaman önemini yitirmeyecektir. Tarımla ilgilenen çiftçilerimiz geleceğe güvenle bakmalıdır. Dünyanın en büyük sanayi ülkelerine baktığımızda aynı zamanda bu ülkenin tarımda da çok ileri noktalara ulaştığı ve dünyanın en büyükleri olduğunu görmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle ilimizde düzenlenen  4. Tarım fuarımızın ilimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonrası fuara katılanlar kurdele keserek açılış gerçekleştirildi. Fuar içerisinde kurulan firmalar ürünlerini tanıtarak katılımcı çiftçilere bilgiler verdiler. Fuar Pazar gününe kadar Niğdelilere açık kalacak.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)