Adalet Mülkün Temelidir

Niğde Barosu Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek, Avukatlar Günü münasebetiyle Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sundu. Baro Başkanı Av. Demirbilek ve Baroya mensup avukatlar tarafından Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi.

GÜNDEM 06.04.2018, 09:35 06.04.2018, 09:36
Adalet Mülkün Temelidir

Niğde Barosu Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek, Avukatlar Günü münasebetiyle Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sundu. Baro Başkanı Av. Demirbilek ve Baroya mensup avukatlar tarafından Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi.

Çelenk sunma töreninde bir konuşma yapan Baro Başkanı Av. Demirbilek; “ Adalet toplumların ve devletlerin varlık sebebidir. Adaletin olmadığı bir toplumu adalet mekanizması işlemeyen bir devleti bekleyen şey kaçınılmaz şekilde kargaşadır. Atatürk’ün ”Adalet mülkün temelidir” sözü tam da bunu ifade etmek için söylenmiştir. Adalet duygusu sadece görkemli adliye sarayları, istenilen sayıda hakim savcı ve kalem personeli ile tesis edilemez. Yargı mekanizması içinden avukatları çıkardığınız anda adliye beton bir binaya döner ve artık hak arama hürriyetinden de adil bir yargılamadan da bahsedilemez. Savunma, mahkemeleri mahkeme yapan sebeptir. Savunmanın olmadığı savunma hakkının önemsenmediği durumlarda Mahkemelerden, adalete erişimden söz edilemez. Bu yüzden medeni dünyada olduğu gibi savunma yargının üç kurucu unsurundan biri olarak sayılmış ve konun koyucu tarafından yasalaşmıştır. Ancak yargısal faaliyetler sırasında savunma hakkını bir usulü işlemin yerine getirilmesi, kullanılması gereken bir argüman olarak görmek katlanılması gerektiğine inanmak adalet adına derdini bir başka yerde anlatamayacak olan bireyler adına en büyük kötülüktür. Zira avukat hak arayanların sesi ve nefesidir. Eğer adil bir yargılama ve adil kararlar istiyorsak savunma şekli bir unsur olarak görülmemeli bu konuda son derece titiz olunmalıdır” dedi.

Başkan Avukat Demirbilek; “Bir avukat verdiği dilekçenin okunduğuna söylediklerinin can kulağı ile dinlendiğine tam emin olmalıdır. Bu konuda en büyük görev ise birlikte görev yaptığımız hakim ve savcı meslektaşlarımıza düşmektedir. Bir gün herkesin adalete bir avukatın hukuki yardımına ihtiyacı olabileceği asla unutulmamalıdır. Hak hukuk ihlallerine karşı bireyin yanında toplum adına mücadele veriyoruz öyle zaman geliyor ki sığınacak liman oluyoruz. Bizler bağımsız savunmanın temsilcileriyiz. Görevlerimizi yaparken kimseye emir vermediğimiz gibi hiç kimseden de emir almayız. Yargı faaliyeti sırasındaki bağımsızlığımız istisnasız herkese ve her şeye karşıdır. Bizim cübbelerimizde düğme yoktur. Görevimizi yaparken bağımsız olmamız hak arama ve adil yargılanma hürriyetinin olmazsa olmaz koşuludur.  Kabul edilmelidir ki adalet sisteminin en önemli unsuru olan avukatlık mesleği dünyadaki pek çok örneğin aksine ülkemizde ne yazık ki olması gereken yerde değildir. Adalet mekanizmasının en önemli parçası zor şartlarda mücadele ederek görevlerinin gereğini yerine getirmeye çalışmaktadır. Altını önemle çizdiğimiz üzere bizler yargısal faaliyetin parçasıyız. Adaletin en az hatayla gerçekleşmesini diliyorsak, avukatların mesleklerini rahat bir şekilde yapmalarını sağlamak için gereken düzenlemeler yapılmalıdır. Avukatın mesleğini yaparken ihtiyacı olduğu bilgilere erişimi mutlak surette kolaylaştırılmalıdır” diye konuştu.

Yargının diğer unsurlarına tanınan hakların avukatlara tanınmamasının bir gerekçesi yoktur diyen Baro Başkanı Demirbilek; “ Elbette konuşacak çözüm beklediğimiz pek çok konu var. Ancak her şeye rağmen bu konuşmanın sonuç cümlesi olarak şunu söylemek istiyorum. Bizler hukuka hukukun üstünlüğüne hep inandık. İnancımızı bu yoldaki mücadele azmimizi asla kaybetmeyeceğiz. Törenlerimizde bizlere yardımcı olan güvenlik görevlilerimize de teşekkür ediyorum. Yine trafiğin aksamamasına ve vatandaşlarımızın olumsuz etkilenmemesine azami özen gösteriyor olsak da nezaketleri için değerli halkımıza Niğde Barosu adına ayrıca çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)