ASILSIZ İHBARLAR YİNE PES DEDİRTTİ!

112 Acil Çağrı Merkezleri’ne (AÇM) ulaşan gereksiz aramalar merkezin ve kurumların çalışmasına ciddi oranda engel olurken bu oran nerdeyse hiç gerilemedi.

GÜNDEM 13.12.2022, 12:26
ASILSIZ İHBARLAR YİNE PES DEDİRTTİ!

112 Acil Çağrı Merkezleri’ne (AÇM) ulaşan gereksiz aramalar merkezin ve kurumların çalışmasına ciddi oranda engel olurken bu oran nerdeyse hiç gerilemedi.
Niğde Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü 1 Ocak - 1 Aralık 2022 tarihleri arasında merkeze gelen çağrı istatistiklerini paylaştı. Buna göre çağrı merkezine 414 bin 670 çağrı gelirken, çağrıların yüzde 44.90’ınının gereksiz aramalardan, yüzde 55.10’u ise gerçek çağrı olduğu belirtildi.
2022’NİN İLK ALTI AYINDA DA DURUM AYNIYDI
Bu oran 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasındaki yani yaklaşık ilk altı ayda bu oran toplam 211 bin 754 çağrının 96 bin 28 adet çağrısı ise gereksiz ve asılsız çağrılardan oluşmuştu.
MAĞDURİYETLER CİDDİ ORANDA SORUN HALİNE GELEBİLİR
Çağrı merkezlerini hizmetini engellemek veya gereksiz yere meşgul etmek, vatandaşın devletin sağlık, itfaiye, yangın, asayiş gibi herhangi bir acil durumda erişimini de kısıtlıyor. Böylece kurumların vereceği hizmet gereksiz çağrılar yüzünden neredeyse yarı yarıya zarara uğratılmış ve engellenmiş oluyor. Bu durum ise hiç beklenmedik anda gerçek olaylara müdahalenin de önünü tıkamaya yetiyor. Konu hakkında basın açıklaması yapan 112 Acil Çağrı Merkezi yetkilileri vatandaşlardan hassasiyet ve önem talep ederek, uygulanacak olan cezalara da işaret ettiler.
40 KİŞİYE CEZA
112 Acil Çağrı Merkezini gereksiz meşgul edenler hakkında 2022 yılı içerisinde 40 kişiye toplam 23.562,00 TL. idari para cezası uygulandı.
YETKİLİER SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPTI
Acil Çağrı Merkezi’nden yapılan açıklamada; ‘12 Acil Çağrı Merkezimiz; Niğde Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Orman İşletme Müdürlüklerinin temsilcileri ile birlikte halkımıza hizmet vermektedir.
Merkezimize yapılan gereksiz aramalardan dolayı, kurumumuz da görev yapan çağrı karşılayıcılarımız ve çağrı yönlendiricilerimiz büyük sıkıntı yaşamaktadır. Asılsız ihbarlar ve hakaret içeren çağrılar kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin ve ekonomik yürütülmesine engel olmaktadır. Yapılan gereksiz ihbar ve çağrılar acil yardıma ihtiyacı olan Vatandaşlarımıza ekip yönlendirmede gecikmelere neden olmakla birlikte, acil durumda olan Vatandaşlarımızın can ve mal kaybına neden olmaktadır denildi.
23 BİN 562 TL İDARİ PARA CEZASI
112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğine göre; ‘Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre 561 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde ise bu ceza iki katı olarak uygulanır." deniliyor. Bu amaçla 112 Acil Çağrı Merkezimizi gereksiz meşgul edenler hakkında 2022 yılı içerisinde 40 kişiye toplamda 23.562,00 TL. idari para cezası uygulandı.
112 Acil Çağrı Merkezimizin acil çağrı hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin ve verimli yürütülmesi için acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza en kısa sürede yardımda bulunulması amacıyla, hatlarımızı gereksiz yere meşgul eden kişileri ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Aksi halde idari para cezası ve aramanın niteliğine göre suç duyurusunda bulunulacağından gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur’ denildi.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)