Ayakkabı Boyacıların Soğukta Ekmek Mücadelesi

Niğde’de soğuk hava ile birlikte Ömer Halisdemir Meydanında boyacılık yapan ayakkabı boyacıları soğuğa ve kara aldırmadan işlerine ara vermeden ekmek parası kazanmaya devam ediyor. Umutla sabahın ilk saatlerinde boya kutularını açan boyacılar, soğuk havaya rağmen ayakkabı boyayıp evlerine ekmek parası götürmek için çalışıyorlar.

GÜNDEM 25.11.2017, 16:12 25.11.2017, 16:13
Ayakkabı Boyacıların Soğukta Ekmek Mücadelesi

Niğde’de soğuk hava ile birlikte Ömer Halisdemir Meydanında boyacılık yapan ayakkabı boyacıları soğuğa ve kara aldırmadan işlerine ara vermeden ekmek parası kazanmaya  devam ediyor. Umutla sabahın ilk saatlerinde boya kutularını açan boyacılar, soğuk havaya rağmen ayakkabı boyayıp evlerine ekmek parası götürmek için çalışıyorlar.

Yazın pek zorlamadıklarını kışın ise zorluğunu çektiklerini ifade eden 55 yıllık ayakkabı boyacısı 70 yaşındaki Bilal Derin, "Her işin bir zor tarafı vardır. Sabah saat 7:30 gibi işe başlıyoruz. Kış olduğu için ikindi saatlerine kadar çalışıyoruz. Her gün buradayım, devamlı müşterilerim var. Çoğu zaman soğuk havada ıslak ayakkabılara dokunduğumuzda ellerimiz donma noktasına geliyor bu sebeple eldivenlerle ellerimizi korumaya çalışıyoruz” dedi.

Boyacılık yaparak 3 çocuğunu okuttuğunu belirten Derin; “ bu benim artık mesleğim olmuş. Sabah erken saatlerde gelip burada boya sandığımı açıyorum ve akşama kadar ayakkabı boyuyorum. 3 çocuğumu ayakkabı boyayarak okuttum. Biz ayakkabı boyacılar için yazın sıcağı kışın soğuğu var. Yaz aylarında sıcaklardan korunmak için şemsiye açıyoruz ama kışın soğuğundan korunamıyoruz.  Soğuk havanın işlerini çok zorlaştırdığını ve çalışmalarını büyük ölçüde aksattığını söyledi.

Kış mevsiminin işlerinde düşmeye de neden olduğunu ifade eden Derin, “Yaz mevsiminde günde beş on ayakkabı boyarken kışın günde en fazla üç beş tane ayakkabı boyayabiliyoruz. İnsanlar hava soğuk olduğu için dışarıya çıkmıyorlar, ayakkabılarını da boyatmıyorlar” dedi.

Aşırı soğuklarda dışarıda çalışmak zorunda oldukları için ellerinde his kaybı oluştuğunu ve çalışamaz hale geldiklerini anlatan 30 yıllık Ayakkabı Boyacısı 47 yaşındaki Mahmut Çetin, “Çok zor şartlarda çalışıyoruz, dayanamadığımız anlar oluyor. Soğuktan dolayı rahatsızlanıyoruz. Soğuk havaya bağlı olarak ellerimizde oluşan his kayıpları ile uğraşıyoruz. Fakat yapacak bir şey yok.   Akşam eve ekmek götürebilmek için çalışmak zorundayız” dedi.

Soğuk ve yağışlı havalarda korunaklı bir yerleri olmadığını belirten Çetin, “ soğuk ve sıcak havalarda kazandığım para ile 2 çocuğumu okutmaya çalışıyorum. Niğde Belediyesi’nden kendilerine küçük barakalar yapmasını isteyerek şunları söyledi: “Belediyemizin çok güzel çalışmalar yaptığını görüyoruz. Bu noktada bizlerle ilgili de bir çalışma yapmasını temenni ediyoruz. Çok büyük bir alan istemiyoruz. Biz ayakkabı boyacılarının sığacağı kadar küçük barakalar yapmasını istiyoruz. Bu sayede kış aylarındaki soğuktan ve yağıştan korunmuş oluruz” şeklinde konuştu.

'BOYACILARDAN TAVSİYELER’

Vatandaşlara uyarılarda da bulunan boyacılar, ayakkabıların daha uzun ömürlü giyilmesi ve çatlakların oluşmaması için hazır boyaların kullanılmamasını öneriyor. Hazır boyaların ayakkabıların ömrünü kısalttığını ve öldürdüğünü ifade eden boyacılar, normal boyanın ise ayakkabıya az sürülmesi gerektiğini bununda ayakkabının ömrünü uzattığına dikkat çekiyorlar. Cilanın ise ayakkabının parlak gözükmesini sağladığı hatırlatan boyacılar her rengin kendi cilasının ayakkabıda kullanılmasını tavsiye ediyorlar. 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)