Bu Köyde Herkes Lakaplarıyla Tanınıyor

Niğde merkeze bağlı 1500 kişinin yaşadığı Güllüce Köyünde yaşayan vatandaşlar bir birlerini isimleriyle değil lakaplarıyla tanıyorlar ve aynı isim soy isimde bulunan vatandaşlarda bu şekilde ayırt ediliyor.

GÜNDEM 07.03.2018, 16:27 14.09.2018, 01:58
Bu Köyde Herkes Lakaplarıyla Tanınıyor

Niğde merkeze bağlı 1500 kişinin yaşadığı Güllüce Köyünde yaşayan vatandaşlar bir birlerini isimleriyle değil lakaplarıyla tanıyorlar ve aynı isim soy isimde bulunan vatandaşlarda bu şekilde ayırt ediliyor.

Niğde merkeze bağlı Güllüce Köyü'nde yaşayanlardan ve  aralarında çok az yaş farkıyla Mehmet Güneş isim ve soyadı  birden fazla olması nedeniyle herkes birbirini lakapla çağırıyor. Tahminen 1500 kişinin yaşadığı köyde dört aynı aile reisinin Adı ve soyadı aynı olması herkesi şaşırtıyor.

Uzaktan da olsa birbirleriyle akraba olan köy halkının bu durumu garipsemediğini belirten Güllüce Köyü Muhtarı Ferhat Songur, soyadı Güneş aileler hemen yanı başımızda eski ismi valihisa yeni ismi Yayla köyünden yıllar önce bizim Güllüce köyümüze göç ettiklerini atalarımız söylerlerdi.Muhtar Ferhat Songur, bizim Köyümüzün kuruluşu ise dedelerimizin nerden veya  kaç yılında buraya geldiğini tam olarak bilmiyoruz. Köyümüzde yaşayan aileler den  aralarından çok yaş farkı olmayan dört kişinin Adı soyadı Mehmet Güneş olması nedeniyle resmi evrakların kime geldiğini ayırt etmekte güçlük çekiyoruz ve yıllardır herkes sülalelerin lakaplarıyla çağrılıyor. 

Aynı isim ve soyadı Mehmet Güneş olması dolayı zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını dile getiren muhtar Ferhat Songur, İlk başlarda soyadı ve isim benzerliğinden dolayı çok sıkıntı yaşandığı için dedelerimiz her sülaleye bir lakap takmış. Köyümüze ziyaret amaçlı gelenlerde aradıkları ailelere bazen ulaşmakta güçlük yaşıyor. Genelde beni arıyorlar baba adı ve sülale lakaplarından yola çıkarak aradıkları kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. İsim ve soyadı benzerliğine rağmen köyümüzde herkes birbirinden çok memnun şen şaka, herkes birbiriyle çok iyi geçiniyor. Bu benzerlikten dolayı herhangi bir sıkıntımızda yok sadece zaman zaman isim ayırt edilmesinde güçlük çekiyoruz. Düğün ve cenazelerde köyümüzün muhtarlık odasından anons yaparken Kevencilli, Gıdışlar, İzzetler, Kınacılar, gibi lakaplı köyümüzde 15 sülaleler lakaplı adlarıyla davet yapıyoruz ve bu karışıklığı da böyle çözüyoruz diye konuştu.

Öte yandan yine bu isim ve soyadın benzerlik kargaşalıkta yaşayan Güllüce köyünde 1957 doğumlu (Kevencilli)lakapta Mehmet Güneş, ilginç bir durum yaşamış şöyle ki, "ben askere gitmiştim bir hata yaparak askerden kaçtım kanunen kaçak durumuna düştüm. Karakoldan köyümüze gelen jandarmalar yine aramızda bir yaş farkı olan  amcamın oğlu Mehmet Güneşi yakaladılar. Bir kaç gün nezarette tutulmasına sebep oldum böyle unutamadığım bir anı yaşadım şeklinde konuştu. 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)