Değirmencioğlu, Hepatitten korunmak tedavisinden daha kolay!

Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, hepatitin, ülkemizde ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, tedavi edilmediği taktirde ağır sonuçların ortaya çıkabileceğini kaydetti. 

GÜNDEM 26.07.2017, 12:07 26.07.2017, 12:08
Değirmencioğlu, Hepatitten korunmak tedavisinden daha kolay!

 Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, hepatitin, ülkemizde ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, tedavi edilmediği taktirde ağır sonuçların ortaya çıkabileceğini kaydetti. 

Değirmencioğlu, “Hepatit toplumda sarılık olarak bilinen ve etken olarak da çeşitli mikropların (virüslerin) neden olduğu tehlikeli bir bulaşıcı hastalıktır. Dünyada her yıl hepatite bağlı olarak 1,5 milyon kişi ölmektedir. Hepatit, dünyada en çok öldüren sekizinci hastalıktır. Bu nedenle, konuya dikkat çekmek amacıyla, 2010 yılından bu yana her yıl 28 Temmuz DÜNYA HEPATİT GÜNÜ olarak anılmaktadır. Hepatit, ani gelişen, süreğen karaciğer hastalığına neden olur. Hastalık karaciğer kanseri, siroz ve karaciğer yetmezliğine yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü Hepatit B mikrobunu karaciğer kanseri yapan mikrop olarak tanımlamıştır. Hepatite neden olan en önemli etkenler A, B, C, D, E hepatit virüsleridir. B,C ve D tipleri kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaşır, A ve E tipleri kirlenmiş su ve gıdalarla bulaşır.  Dünyada 240 milyon kişide süreğen olarak Hepatit B bulaşı, 150 milyon kişide süreğen olarak Hepatit C bulaşı, 20 milyon kişide Hepatit E enfeksiyonu vardır. 
Dünyada pek çok kişi bulaşıcı olan bu hastalığın taşıyıcısı olduğunu bilmemektedir, bu nedenle de hastalığı başkalarına kolaylıkla bulaştırabilmektedir. Alt tiplerine göre korunma yöntemleri farklıdır. Örneğin;  Hepatit A’dan korunmak için sağlıklı su, temiz hazırlanmış yiyecekler ve kişisel hijyen önemlidir. En etkili korunma yöntemi aşılamadır.  Hepatit B’den korunmak için en etkili yöntem aşılamadır. Hepatit B dünyada başka süreğen hastalıklarla da görülmektedir. Örneğin, günümüzde dünyada 4-5 milyon kişi hem Hepatit B hem de AIDS hastalığı ile birlikte mücadele etmektedir. 
Hepatit C’den korunmak için kesin bir çözüm halen bulunmamıştır. Bununla birlikte, Hepatit C’nin neden olduğu süreğen karaciğer hastalığının tedavisinde %90’larda başarı elde edildiği bilinmektedir. Ancak bu tedavi seçeneklerinin sürdürülebilir ve karşılanabilir olmadığı belirtilmektedir. Hepatit D, hepatit B ile birlikte görülür. Hepatit B geçirmemek bu hastalıktan korunmayı sağlar. Hepatit E ağız yoluyla bulaşır. Özellikle gebeler için risk oluşturur. Hastalığa karşı aşı çalışmaları sürmektedir, ancak bütün dünyada ulaşılabilir bir düzeyde değildir. Korunmak için içilen suyun ve yenilen yiyeceklerin sağlıklı ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Cinsel yolla bulaşın görüldüğü hepatit tiplerinden (örneğin B) korunmak için de yukarıdaki önlemlere ek olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma ilkelerine dikkat edilmesi önerilmektedir. Tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)