Gürer, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri TBMM gündemine taşıdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geleneksel el sanatları ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ve bu meslekleri icra edenlerin karşılaştığı sorunları TBMM gündemine taşıdı

GÜNDEM 20.07.2017, 11:21 20.07.2017, 11:22
Gürer, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri TBMM gündemine taşıdı

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geleneksel el sanatları ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ve bu meslekleri icra edenlerin karşılaştığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Gürer’in konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Niğde’de dericilik sektörüyle ilgili istihdamın artırılmasına yönelik çalışmaların planlandığını açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerin sorunlarını gündeme getirdiği soru önergesini Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a yöneltti. Ömer Fethi Gürer, çan ve çıngırak yapımıyla ilgili bir destekleme yapılıp yapılmayacağını, kredi desteği ve pazarlama katkısının olup olmayacağını yönelttiği yazılı önergesinde “El sanatları olarak tanımlanan mesleklerin korunması, yaşatılması adına teşvik, vergi indirimi, pazarlama aşamasında destek verici çalışmalarınız var mıdır? Varsa hangi meslekler için sağlanmaktadır, 2017 yılı mesleklere göre destek dağılımı nedir? Niğde ilinde uygulaması bulunmakta mıdır? Bu bağlamda sağlanan destek ve katkı var mıdır? Var ise kimlere ne kadar destek sağlanmıştır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 
BOR BIÇAĞI’NA DESTEK VAR MI?
Ömer Fethi Gürer ayrıca, teknolojinin gelişmesiyle birlikte el sanatlarıyla ilgili mesleklerin yok olma noktasına geldiğini ifade ederek, “Niğde Bor İlçesinde, sınırlı sayıda bıçak imal eden usta kalmıştır. Bıçak sapının keçiboynuzıından olması bıçağın ayrı bir özelliğidir. Mesleğin devamı için Üretim ve pazarlama dâhil teşvik edici destek sağlanması düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti. 
SON ÇÖMLEK USTASI DA İŞİ BIRAKMAZ ÜZERE…
Altunhisar’ın Çömlekçi Köyü'nde sadece bir ustanın ile çamura şekil verip çömlek üretimi yaptığını, onun da mesleğini devam ettiremez duruma geldiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, bölgede bu konuyla iglili üretim desteği yapılıp yapılmayacağını sordu. 
BAKAN ELVAN: “MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMALIYIZ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, keçecilik mesleğindeki sorularını da gündeme getirdiği önergesinde, bu konuyla ilgili bir desteğin olup olmadığınının yanıtlanmasını istedi. 
Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise Geleneksel el sanatların yaşatılması, ülke ekonomisine sağlayacağı katkıların yanında milli kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması adına da oldukça önemli olduğunu vurguladı. 
KEÇECİLERE FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ
Bakan Elvan, Gelir Vergisi Kanununda 2012 yılında yapılan değişiklikle geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunan esnaf ve sanatkârlara vergi muafiyeti sağlandığını ifade ederek, “Gelir Vergisi Kanununun 9'uncu maddesinde gösterilen geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarında (el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen meslek kolları) faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlarımız Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla verilen Hazine destekli Halkbank kredilerinden faizsiz olarak faydalanabilmektedir. Bu kapsamda Nisan 2017 ayı sonu itibariyle toplam 150 esnaf ve sanatkârımız 4.257.600 TL faizsiz kredi kullanmıştır” dedi. 
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında alışveriş merkezlerinde, geleneksel, kültürel ya da sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az binde üçü oranında yer ayrılmasının hükme bağlandığını açıklayan Bakan Elvan Kanun gereği bu mesleklere ayrılan yerlerin kira bedelinin, rayiç bedelinin dörtte birinden fazla olamayacağını ifade etti. 
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Niğde ilinde yöresel el sanatlarının desteklenmesine ilişkin olarak Ahiler Kalkınma Ajansının Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma için Dekoratif Deri Tasarımı ve Üretimi Projesi ile Niğde'deki yerel kaynakların (dericilik) atık kısımlarının değerlendirilmesi (halı, takı, aksesuar, konfeksiyon, kemer vb.), tekrar ekonomiye kazandırılması, dezavantajlı grup olan kadın ve gençlerin ekonomik hayata geçiş yapmaları (girişimcilik, pazarlama) ve sektörde istihdam edilmelerinin sağlanması planlanmıştır” şeklinde konuştu. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer planlanmış olmasının o konuda uygulamaya geçildiği anlamına gelmediği ne dikkat çekerek tükenme noktasına gelen ve 15 yıldır AKP hükümetlerince gereken önem ve desteğin sağlanmadığı el sanatları ve mesleklerin yaşanası için hükümetin daha ciddi önlemler ve çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti planlamayı uygulamaya acil dönüştürmek ihtiyaçtır. “dedi. Gürer Niğde'de 30 a yakın el sanatı mesleğin Yok olmak üzere olduğunu söyledi. Meslek liselerinde bölgesel el sanatları yaşatılması için düzenleme uygulama sağlanabileceğini ifade etti.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)