Hasan Dağı’nda 5 Saniyede Bir Sıcak Hava Çıkıyor

Dağcılık faaliyetlerini sürdüren Mevlana İzcilik ve Dağcılık Kulübü üyeleri 26 Ağustos tarihinde tırmanış gerçekleştirdikleri Aksaray yakınında bulunan Hasandağı’nda farklı bir hareketlilik sinyali aldıklarını söyledi. Kulübün Başkanı Recai Kıcıkoğlu ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan'ın, ‘uyuyan dağ’ olarak bilinen Hasandağı’nda ‘uyanış’ açıklamaları tedirginliğe neden oldu.

GÜNDEM 22.09.2017, 17:00 22.09.2017, 17:00
Hasan Dağı’nda 5 Saniyede Bir Sıcak Hava Çıkıyor

Dağcılık faaliyetlerini sürdüren Mevlana İzcilik ve Dağcılık Kulübü üyeleri 26 Ağustos tarihinde tırmanış gerçekleştirdikleri Aksaray yakınında bulunan Hasandağı’nda farklı bir hareketlilik sinyali aldıklarını söyledi. Kulübün Başkanı Recai Kıcıkoğlu ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan'ın, ‘uyuyan dağ’ olarak bilinen Hasandağı’nda ‘uyanış’ açıklamaları tedirginliğe neden oldu.

5 Saniyede Bir Sıcak Hava Çıkıyor

Yıllardır zirve tırmanışlarını sürdüren Mevlana Dağcılık Kulübü üyeleri program çerçevesinde 26 Ağustos’ta gerçekleştirdikleri volkanik bir dağ olan Hasandağı’na tırmanışları sırasında farklı bir durum gözlemlediklerini anlatan ekip “26 Ağustos’ta 3 kişi Aksaray’a gittik . 18 dağcı Ankara’dan geldi, biz onlarla çıktık. Oraya ulaşmak için birkaç rota var biz Keçi Kalesi tarafından çıktık. Ankara’dan gelen dağcılar o bölgeyi çok iyi biliyorlar. 2 bin 980- 3 bin metreye yaklaşırken dağdaki farklı durumu fark ederek mağarayı gösterdiler. Gece saat 04.00’de başladık. Alın ışıklarıyla yukarıya devam ettik. Yukarıda mağaranın ağzını da gösterdiler. Durumu tarihçi bir arkadaşa telefonla bildirdik. O da bu durumu Başbakanlığa ve yetkililere bildirmemiz gerektiğini önemle vurguladı. Bulunduğumuz yerde 5 saniyede bir sıcak hava çıkıyor. Bunun ölçüm ve gözleminin mutlaka yapılması gerekiyor” dedi.

"Hasandağı'nın Durumu Olağan Değil"

Hasandağı’nın sıcak hava verdiğini ve taş  fırlattığını belirten Dağcılar, “Hasandağı yıllardır sönük, yani uykuda. Fakat şu durumda olağan değil, belkide her an patlayabilir. Aynı zamanda da taş fırlatıyor. Buranın 3-4 rotası var, en zor rotadan çıktık. 2-3 dakikada bir sıcak hava veriyor, havayı geri çeviriyor. Kafa lambası ve miğfer giydik çünkü taş atıyor. Kaç metreden kaynadığını bilmiyoruz ama aşağıda hareketlenme olduğu belli. Her gittiğimizde bakıyoruz, dağ kırılıyor. Her seferinde küçülme var. Kayalar paramparça olmuş. Zaten burada zorlukla yürünüyor. Ağrı Dağı bu kadar zor değil. Fakat bu durumun araştırılması gerekiyor. 10 bin yıl önce patlamış, Çatalhöyük’ü etkilemiş. Buranın etrafında yerleşim yerleri dolu, köyler dolu. Konya’da bilinen bir Takkeli Dağ var ama çok eski. Hasandağı 3 bin 268 metre, bizim bahsettiğimiz kısım Hasandağı Mezarlığı'nın sağında kalıyor. Keçi Kalesine yakın. Gidip bakılması ve incelenmesi gerekir. Gerekirse biz dağcılar da bu konuda yetkililere her zaman yardımcı olmaya hazırız” diye konuştu.

"Hasandağı MÖ 7 Bin'de Patladı"

Yapılan araştırmalara göre Aksaray sınırları içerisinde yer alan Hasandağı, Toros Dağları’nın bir uzantısı. Deniz seviyesinden 3 bin 268 metre yükseklikte olan Hasandağı, bir volkanik dağ ve Büyük Hasan ve Küçük Hasandağı olmak üzere iki büyük kratere sahip. Tahmini olarak son patlamasını ise MÖ 7000 yılında gerçekleşmiş. Hasandağı, tam olarak Aksaray ve Niğde arasında bulunuyor. Hasandağı, Erciyes Dağı’ndan sonra İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağı olma özelliği taşıyor. Özellikle ana volkan konisini oluşturan Büyük Hasandağı, kuzeybatısındaki Aksaray Ovası, batısındaki Obruk Platosu ve güneyindeki Bor Ovası düzlüklerinden aniden yükselerek kasvetli bir doğal abide görüntüsü sunuyor. Bu ana volkan konisinin doruğu tipik bir kraterden oluşuyor ve kraterin tabanında bir krater gölü bulunuyor. Öte yandan arkeologlar Çatalhöyük’te, binlerce yıl önce yaşanan patlamanın resmedildiği bir duvar resmi de bulmuştu. Bu resim, volkanik patlamayı gösteren en eski duvar resmi olarak da biliniyor. En son binlerce yıl önce patlama yaşanan ve ülkemizde ‘uyuyan dağ’ olarak bilinen dağlardan biri olan Hasandağı’nın eteklerinde geçtiğimiz yıl dumanlar yükselmiş ve yangın çıkmıştı. Köy sakinleri ise yangının neden çıktığının araştırılması istemişti. Bölgede yaşayan köylüler bu dağın tekrar faaliyete geçmesinden dolayı oldukça tedirgin olduklarını belirtiyor. 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (1)
Kamil Ertüzün 3 yıl önce
Ünversitelerce dikkate alınmalı ,zaten dibin de Aksaray ünversitesi var dağ sismik cihazlar gaz sıcaklık ölçün aletleri ile gereği kadar donatılır,uydudan yüzey şişmeleri gözlemlenir ,kısaca ünversitede sırf bunun ayrı bir branş dalı kurulur,aktif volkanik bölgelerde başta italya olmak üzere bu kurumlar var,yellowston faciasını herkes bilir,yüzlerce yıl uyumuş ve uyanıp yok stmiş tekrar uyku da sonuçta Hasan dağı neden olmasın.