Işık; “ Tasarı Çocuk İcrasını Ortadan Kaldıracak”

Çocuksuz Bırakılan Babalar ve Çocuk Hakları Derneği Bşk. Ali Selman Işık, Mağdur Hakları Daire Başkanlığının yaptığı araştırmalar çerçevesinde Çocuk Teslimine ait kitapçık yayınlandığını, akabinde de yasa tasarısı hazırlandığını söyledi.

GÜNDEM 20.07.2017, 11:25 20.07.2017, 11:26
Işık; “ Tasarı Çocuk İcrasını Ortadan Kaldıracak”

 Çocuksuz Bırakılan Babalar ve Çocuk Hakları Derneği Bşk. Ali Selman Işık, Mağdur Hakları Daire Başkanlığının yaptığı araştırmalar çerçevesinde Çocuk Teslimine ait kitapçık yayınlandığını, akabinde de yasa tasarısı hazırlandığını söyledi. 

Işık yaptığı açıklamada; “Derneğimiz olarak kurulduğumuz günden bu yana boşanmaların neticesinde özellikle çocukların yaşadığı ve ebeveynlerin yaşadığı mağduriyetlere odaklanmış ve bu hususta kamu yararına etkin mücadele vermiştir. Yasal olarak 1,5 senedir Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile Bakanlığı, İnsan Hakları kurulu, Mağdur Hakları Daire Başkanlığı gibi bir çok resmi kuruma başvurmuş neticesinde geçen günlerde Mağdur Hakları Daire başkanlığı Çocuk teslim adlı kitapçık yayınladı.
Bu kitapçıkta boşanma neticesinde çocukların tek ebeveyne mahkum edilmesi, matbu evrak hataları yüzünden çocuklarını göremeyen ebeveynler, çocuk ile kişisel ilişkide 5. Hafta krizleri ve en önemlisi ise çocuk icrasında çocukların yaşadığı duygusal travmalara yer verilmiştir. Her Platformda dile getirdiğimiz gibi korunmaya muhtaç çocuklarımızın bir eşya gibi görülüp haciz edilmesi maalesef ülkemiz için büyük bir ayıptır.” dedi.
Çocuksuz Bırakılan Babalar ve Çocuk Hakları Derneği Bşk. Ali Selman Işık, Mağdur hakları Daire Başkanlığının yayınladığı kanun tasarısının yaşanılan mağduriyetin giderilmesi için aspirin etkisi yarattığını ifade ederek şunları ekledi: “ Çocuklarımızın taleplerini karşılamasa da Tasarı incelendiğinde en azından artık çocuklarını maddi durum yetersizliğinden icra masraflarını karşılayamayan ebeveynler için umut olup, çocuk icrasını tarihe karıştıracak noktadadır. 
Ancak bu uygulamada ortak velayette nasıl uygulanacağı tanımlanmamıştır. Çocuklarımız ile iletişim kurmak için araya bürokrasi ve aracı girmesi tam olarak çözüm odaklı değildir. Çocuğu göstermeyen tarafa tazyik hapsi öngörülmüştür. Ancak tazyik hapsi şu anda zaten İcra iflas kanununda olup ülkemizde maalesef uygulanamamaktadır. Bunun sebebi ise dava süreçlerinin uzun olması takriben 1 ile 2 yıl arası. Ve bu süreçte çocuğu göstermeyen taraf 1 kez çocuğu gösterdiğinde beraat ile neticelenmektedir. Burada velayet elinde olmayan tarafın çocuğu görmediği hakkı kayıp olmaktadır. Beraat neticesini bilen art niyetli taraf senede 1 kere çocuğu göstermekle yetinmektedir. Oysa Çocuk teslimine muhalefet eden tarafın TCK 96 -109 ve 124. Maddelerden işlem yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef ülkemizde bu maddelerden işlem başlatılmamaktadır.” 
Çocuk Teslimine muhalefetinde TCK kapsamında olması çocukların özgürce anne ve babası ile iletişim sağlamasına vesile olacağını belirten Başkan Işık şöyle devam etti; “ Kanun Tasarısının takipçisi olacağız ve Devletimizin Uluslararası sözleşmeler gereği çocukların üstün yararını gözeterek en hızlı şekilde yasalaşmasını beklemekteyiz. Parası olmayan ebeveynlere umut olan tasarının yasalaşmasını sağlayacağından şüphemiz yoktur. Niğde Valiliğimizin ise konunun takipçisi olmasını ve pilot uygulama da Niğde’nin öncü olması için mücadele edeceğini umut ederiz.” Açıklamasında bulundu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)